Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Panama pārskatīs ārzonu finanšu sistēmu

Panamas prezidents solījis, ka nelielā Centrālamerikas valsts, kas jau gadu desmitiem ir populārs ārzonu centrs, pārskatīs savu finanšu sistēmu pēc tam, kad pagājušajā svētdienā atklātībā nonāca informācija par slepeniem dokumentiem no vietējā juridiskā uzņēmuma Mossack Fonseca, kas atsevišķiem klientiem palīdzējis izvairīties no nodokļu maksāšanas un sankcijām.

Pēc iepriekš nepieredzēti plašiem iedzīvotāju protestiem, kurus izraisīja tā dēvētais Panamas dokumentu skandāls, šonedēļ atkāpās Islandes premjerministrs, jo atklājās, ka viņam kopā ar sievu piederējis ārzonas uzņēmumus, kurā glabāti miljoni. Savukārt ASV drīzumā gatavojas pieņemt noteikumus, kas liks bankām noskaidrot patiesos «čaulas» uzņēmumu kontu turētājus.

Veidos ekspertu komisiju

«Panamas valdība Ārlietu ministrijas uzraudzībā izveidos neatkarīgu komisiju, kurā darbosies vietējie un ārvalstu eksperti, lai novērtētu mūsu pašreizējo praksi un sniegtu ierosinājumus pasākumiem, ar kuriem nostiprināt finanšu un tiesību sistēmas caurskatāmību,» paziņojis Panamas prezidents Huans Karloss Varela. Viņš arī apsolīja, ka Panamas varasiestādes sadarbosies ar valstīm, kuras lūgs informāciju saistībā ar noplūdinātajiem datiem.

Vairākās valstīs tiesībsargājošās iestādes sākušas izmeklēt politiķu, amatpersonu, uzņēmēju un izklaides un sporta zvaigžņu, kuru vārdi parādījušies žurnālistu publikācijās par noplūdinātajiem 11,5 miljoniem dokumentu, iespējamos finanšu noziegumus.

Līdz šim skandāls izgaismojis vismaz 140 bijušo vai esošo valstu līderu saistību ar Mossack Fonseca dibinātiem un apkalpotiem ārzonas uzņēmumiem. Piemēram, žurnālisti izpētījuši, ka caur Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātām personām piederošiem ofšoriem vairāku gadu garumā pārskaitīti vismaz divi miljardi dolāru (1,76 miljardi eiro).

Panamas valdība pašlaik apsverot, kas varētu strādāt ekspertu komisijā, kurai savi secinājumi un ierosinājumi būtu jāsniedz sešu mēnešu laikā, atsaucoties uz Panamas valdības padomnieku Hianu Kastiljero, vēsta ziņu aģentūra Reuters. H. Kastiljero norādījis, ka līdz šim neesot gūti pierādījumi, ka Mossack Fonseca biznesa prakse būtu bijusi pretlikumīga. Viņš arī uzskata, ka uzņēmuma dibinātāja Ramona Fonsekas draudzība ar prezidentu H. K. Varelu neietekmēšot valdības viedokli.

Izvēlas citus ofšorus

Panamas dokumentu skandāls izraisīja politisko zemestrīci Islandē. Otrdien atkāpās valsts līdzšinējais premjers Sigmundurs Dāvids Gunnlaugsons, kurš saskaņā ar noplūdušajiem dokumentiem 2007. gadā kopā ar sievu no Mossack Fonseca bija iegādājies ārzonas uzņēmumu, bet pēc ievēlēšanas Islandes parlamentā 2009. gadā to nebija norādījis savā amatpersonas deklarācijā. Rudenī Islandē paredzētas parlamenta ārkārtas vēlēšanas, bet līdz tām valdību vadīs līdzšinējais lauksaimniecības ministrs.

Daudzos izbrīnu radījis fakts, ka žurnālistikas vēsturē lielākajā dokumentu noplūdē līdz šim parādījies salīdzinoši neliels skaits amerikāņu. Ziņu portāls Fusion vēsta, ka pagaidām izdevies identificēt 211 cilvēkus, kuri, iegādājoties ārzonas uzņēmumus no Mossack Fonseca, norādījuši adreses ASV. Nav gan zināms, vai visas personas ir ASV pilsoņi.

Ofšoru eksperti norāda, ka amerikāņiem, kuri cenšas izvairīties no nodokļu nomaksas, nav obligāti jāizvēlas Panama vai citas «nodokļu paradīzes». Tādos ASV štatos kā Delavēra, Nevada un Vaiominga spēkā ir likumdošana, kas personām ļauj izveidot «čaulas» uzņēmumus, lai izvairītos no augstākiem nodokļiem savos mītnes štatos, raksta raidsabiedrība BBC.

Savukārt ziņu vietne Politico domā, ka ASV pilsoņi savas bagātības noslēpšanai izvēlas tādus ofšorus kā Bermudu, Kaimanu Salas un Singapūru, nevis Panamu. Šajās valstīs runā angliski, tajās darbojas anglosakšu tiesību sistēma un ir stabilāka politiskā sistēma.

Vēl viens iemesls, kāpēc Panamas dokumentos neparādās vairāk amerikāņu, ir ASV striktie likumi, kas maksimāli apgrūtina pilsoņu iespējas nemaksāt nodokļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?