Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Pārāk liela pašpārliecinātība

IT jomas profesionāļi, par spīti pretējiem priekšstatiem, bieži vien savās darbvietās ir tie, kas vissliktāk ievēro pat vienkāršus datu aizsardzības pasākumus. Salīdzinot ar kolēģiem no citām uzņēmumu nodaļām, IT speciālisti sliecas mazāk ievērot noteikumus un labas prakses paraugus, rāda arī kompānijas Intermedia veikts pētījums.

Pētījumā piedalījušies vairāk nekā 2000 ASV un Lielbritānijas biroju darbinieku, un daļa savā darbā sliecas neievērot IT administratoru norādījumus: 40% IT profesionāļu uzskata, ka var instalēt programmatūru bez administratora ziņas, tehnoloģiju jomas uzņēmumos programmas patvaļīgi instalē 45% aptaujāto, savukārt starp visiem respondentiem kopumā tādu ir tikai 23%.

Tiesa, IT jomā strādājošo nevērīgo attieksmi pret datu drošību ne vienmēr nosaka ļaundabīgi nolūki, parasti tā ir vien pārāk liela pašpārliecinātība. Piemēram, 65% IT profesionāļu dalās ar interneta pieslēgšanās datiem ar citiem lietotājiem, kamēr citās jomās strādājošo vidū to dara tikai 46%. «Darbinieki bieži vien to dara, jo tā ir ātrāk un vienkāršāk, un vienkārši nepiedomā pie tā, ka ne visiem ir vienādas piekļuves tiesības noteiktām uzņēmuma sistēmām vai datubāzēm,» tā pētījuma datus komentē IT risinājumu izplatītājuzņēmuma Baltimax projektu vadītājs Deivids Švēgžda: «Kā IT eksperti viņi zina, kā apiet drošības noteikumus, lai varētu instalēt un lietot aizliegtās programmas, lejupielādēt darba dokumentus privātajās ierīcēs. Domājot, ka viņi paši labāk zina, kā un ko viņiem darīt, ar šādu savu uzvedību viņi rada drošības problēmas.»

Kā vislielāko apdraudējumu D. Švēgžda min manipulācijas ar bijušās darbavietas datiem, kad darbinieks jau strādā citā, varbūt pat konkurējošā uzņēmumā. Vaicāti, vai, aizgājuši no darba, viņi pieslēgtos uzņēmuma datiem, 22% IT profesionāļu pētījumā atbildējuši apstiprinoši, kamēr starp visiem respondentiem kopumā šādi rīkotos tikai 6%. Savukārt tehnoloģiju tirgū šie skaitļi ir vēl lielāki - pat 57% tehnoloģiju uzņēmumu darbinieku atzīst, ka pieslēgtos bijušās darbavietas datiem, tos lejuplādētu, dzēstu vai labotu.

Minētais pētījums arī atklāj, ka attieksmi pret datu drošību daļēji nosaka arī darbinieku vecums. Ar tehnoloģijām uzaugusī Y paaudze - cilvēki vecumā no 16 līdz 35 gadiem - par datu drošību rūpējas mazāk nekā gados vecāki ļaudis. Y paaudzei vajag, lai viņu datu drošību nodrošinātu uzņēmēji un valsts institūcijas, jo viņi paši to negrasās darīt. Mazāk drošības noteikumus ievēro arī tie, kuri uzņēmumos strādā ilgāku laiku, kamēr jauniņie sliecas pakļauties uzņēmuma kārtībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?