Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pārdaugavas koncertzāle

Bez liela trokšņa un politiķu ņemšanās, kā klusi, bet mērķtiecīgi veidots brīnums Pārdaugavā tapusi jauna koncertzāle. Tā atrodama uz drošas sauszemes, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) un saucas Aula, kā jau tas akadēmiskajā vidē pieņemts. Atklāšanas koncerts šovakar, 30.novembrī, plkst.19 vienlaikus būs Riharda Dubras mūzikas jaunā kompaktdiska Cantus in aeternum prezentācija, kuru izdziedās RSU jauktais koris Rīga, muzicējot kopā ar solistiem E.

Martinsoni, L.Lediņu, A.Siliņu, M.Zvīguli un Vidzemes kamerorķestri diriģenta Andra Veismaņa vadībā. Jauno Hamburgā iegādāto _Stainway_ koncertflīģeli spēlēs Vestards Šimkus soloprogrammā koncerta otrajā daļā. Der ielāgot adresi - Dzirciema ielā 16. Par orientieriem var noderēt Rīgas Botāniskais dārzs un slavenais zobārstniecības centrs Dzirciema ielā.

Viena no labākajām

«Es domāju, ka šī ir ne tikai labākā akustiskā koncertzāle Pārdaugavā, bet arī viena no labākajām Latvijā. Te ir vietas teju 600 skatītājiem, uz 120 kvadrātmetru lielās skatuves pietiks vietas arī orķestrim, un ir speciāli gādāts, lai labi skan,» ar lepnumu stāsta RSU rektors, profesors Jānis Gardovskis, norādot uz akustiskajiem sienas koka paneļiem un Spānijā pirktajiem krēsliem, kuri piepilda Aulas skatītāju amfiteātri. Protams, arī krēsli piemeklēti pēc akustikas mērījumiem, kurus veikuši RTU speciālisti, turklāt krīzes apstākļos izdevies Spānijā nokaulēt cenu. Jaunā koncertzāle ir multifunkcionāla, aprīkota tā, lai noderētu gan izglītībai un zinātnei - augstskolas akadēmiskajiem svinīgajiem pasākumiem un konferencēm -, gan arī kā akustiskā koncertzāle. Aula aprīkota ar gaismu un skaņu tehniku, ar ekrāniem un sinhrono tulkošanu. Tieši līdzās sklatuvei ir t.s. kabata - telpa aparatūrai un mūzikas instrumentiem. Ir arī speciāla, norobežota telpa koncertflīģeļa glabāšanai. Blakus Aulai neliela mēģinājumu zāle ar īstu parketa grīdu. Divās mākslinieku istabās jau novietoti grimēšanās spoguļgaldi. Māksliniekiem nebūs sasvīdušiem jādodas prom, jo ir arī duša. «Katra lieta te ir pārdomāta. Turklāt tā ir viegli pieejama, esam iekārtojuši apsargātu autostāvvietu (līdz 40 vietām) un arī iekšpagalmu, kurš siltā laikā izmantojams dažādiem pasākumiem,» vedot ekskursijā pa un ap jauno Aulu, rektors paver vēl kādas durvis, aiz kurām atklājas ērta iebrauktuve, caur kuru tieši zālē var iebraukt invalīdu ratiņos. Ir arī foajē, garderobe, ēdnīca, bet stāvu augstāk atrodas nelielā Senāta zāle. Tātad viss, lai labi justos gan mākslinieki, gan skatītāji. Gan koncertā, gan pirms un pēc tā.

Pieejama katram

«Mēs gatavojam dziļi inteliģentus cilvēkus ar ekskluzīvu izglītību. Pie mums mācās topošie mediķi, politiķi, ekonomikas un komunikācijas zinātņu speciālisti, juristi. Tagad varam piedāvāt un ieaudzināt viņos arī mākslas vērtības. Aula ir ieguvums arī mūsu pašu mākslinieciskajiem kolektīviem - RSU korim Rīga, deju kolektīvam Ačkups. Tagad top pašiem savs orķestris, kurā spēlē gan mūsu mācībspēki, gan studenti: daudziem ir ne tikai mūzikas vidusskolas, bet arī Mūzikas akadēmijas izglītība. Taču Aula būs atvērta ikvienam. Tāpēc esam pieņēmuši darbā Aulas vadītāju,» stāsta J.Gardovskis. Jau vasaras ieskaņā jauno Aulu iesvētījis mācītājs Juris Rubenis, un tā izmantota izlaidumā. Uz šīs skatuves pasākumos muzicējuši gan vijolnieks Raimonds Ozols, gan maestro Raimonds Pauls. Tikko noticis flamenko ģitārista vieskoncerts. Šovakar skanēs pirmais pašu rīkotais koncerts. Iemēģinot klavieres un pozējot fotogrāfam, V.Šimkus slavēt slavēja jaunā Stainway koncertflīģeļa kvalitāti. Nākamais pie šīm klavierēm solokoncertu sniegs Armands Ābols no Čīles. Tas notiks jau 21.decembrī un par draudzīgām biļešu cenām, priecīgi pavēsta A.Puriņa. 4.decembrī te koncertēs Aiša. 11.decembrī notiks labdarības koncerts, vācot ziedojumus Rīgas Bērnu slimnīcas vecāku mājas ierīkošanai.

Gaidīja 15 gadu

Lai tas viss būtu, nācies gaidīt 15 gadu. Pat vēl vairāk, jo RSU veselus 60 gadus ne augstskolas vecajās telpās Rīgas centrā, ne jaunajās telpās Pārdaugavā nebija vietas, kur pulcēties vairāk nekā 120 cilvēkiem. RSU Aulas sākotnējais projekts tapis jau 80.gados. RSU, tolaik vēl Rīgas Medicīnas institūta auditoriju, laboratoriju, bibliotēkas un administratīvo jauno ēku kompleksu Pārdaugavā, nodeva ekspluatācijā 1987.gadā, taču Aulu sāka būvēt tikai 1991.gadā.

Lieki teikt, ka vēsturiskajos laiku griežos būvdarbi apstājās. 1993.gadā bija uzceltas sienas un uzlikts jumts, un iekonservēts šādā stāvoklī Aulas korpuss gaidīja 15 gadus līdz pat 2008.gadam. Pirms diviem gadiem ievēlēts rektora amatā, J.Gardovskis uzreiz pieslēdzies mantojumā saņemtajam projektam un valsts iepirkumam. «Vēlreiz vētījām, lai no paredzētās naudas izspiestu vairāk. Un tas izdevās. Mums palaimējās ar būvkompāniju, jo 11.maijā objekts tika nodots, kā solīts. Tagad gribam, lai Aula skan.»#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?