Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Pastāv bažas par viltotiem eiro

Kad uzņēmums Hansab, kas Baltijā tirgo naudas skaitīšanas un autentifikācijas tehniku, veica aptauju par eiro ieviešanas tehniskajiem un drošības jautājumiem, secinājums bija - bažas par iespējamu viltotas naudas parādīšanos apgrozībā ir visai lielas. Mēs gluži vai aizvērtām acīm varam saskaitīt zināmos un pierastos latus, bet daudzi cilvēki nejūtas droši, ka spēs atpazīt viltotas eiro banknotes un monētas.

Tāpat joprojām daudz nezināmo ir arī uzņēmējiem, jo īpaši tiem, kas ikdienā strādā ar lielu skaidrās naudas apjomu. Ja zinām, ka joprojām pat samērā liela mēroga tirgotāji skaidro naudu skaita ar rokām, bažu iemesls kļūst acīmredzams.

Uzņēmēju jautājumi, ar ko saskaramies mēs, galvenokārt saistīti ar to, vai, ieviešot eiro, palielināsies skaidrās naudas apjoms apritē. Atbildīgās institūcijas gan nemitīgi aicina laikus gatavoties eiro ieviešanai un laikus risināt valūtas maiņas, tai skaitā skaitīšanas un autentifikācijas, tehnikas nomaiņas vai iegādes jautājumus. Bet pastāv jautājumi, vai iegādātās iekārtas būs tehniski atbilstošas un vai savlaicīgi iegādātie naudas skaitītāji un detektori arī pēc gada vai diviem joprojām būs iekļauti Eiropas Centrālās bankas (ECB) apstiprināto iekārtu sarakstā?

Loģiski, skaidrās naudas apjoms pieaugs laikā, kad apgrozībā vienlaicīgi būs abas valūtas - vecā un jaunā, tātad divas nedēļas no eiro ieviešanas brīža. To vienlaicīgai apstrādei būs nepieciešamas kvalitatīvas iekārtas, kas ļaus ne tikai izvairīties no cilvēciskām kļūdām naudas skaitīšanas procesā, bet arī maksimāli izslēgs risku pieņemt un izdot viltotu eiro valūtu. Tas nozīmē, ka uzņēmēja rokās ir atbildība par to, kā uzlabot savu darbinieku - kasieru un cita apkalpojošā personāla - ikdienas darba apstākļus. Tad viņi, pārliecināti par savu darbu, varēs mierīgāk un pozitīvāk apkalpot klientus un mazināt arī klientu iespējamo satraukumu naudas maiņas procesā.

Pārdomājot, kādas skaidrās naudas apstrādes iekārtas konkrētajam tirgotājam vai pakalpojumu sniedzējam būs nepieciešamas, jāatceras, ka daudzos naudas apstrādes procesos turpmāk varēs lietot tikai tādas iekārtas, kuru tehniskie parametri atbilst ECB izvirzītajiem kritērijiem. Uzņēmēju bažām par to, ka jauniegādātā tehnika pēc laika varētu vairs neatbilst ECB prasībām, tāpēc no sertificēto iekārtu saraksta tiks izslēgtas un atkal nāksies ieguldīt līdzekļus jaunās, īsti nav pamata. Lielie iekārtu ražotāji ir ieinteresēti būt šajā sarakstā, tāpēc Latvijas uzņēmējiem pirms jaunas naudas skaitīšanas un autentifikācijas iekārtu iegādes ir svarīgi pārliecināties, ko pērkat.

Vēl viena nianse, izvēloties naudas apstrādes iekārtas, ir nepieciešamība pirms to iegādes kritiski izvērtēt, vai konkrētā iekārta būs pielāgojama valūtas nominālu maiņai. Proti, turpmāk katru gadu tiks izmainīts kāds no eiro nomināliem (šogad, piemēram, tā ir piecu eiro banknote). Tāpēc iegādes brīdī potenciālajam piegādātājam jājautā par konkrētās naudas apstrādes iekārtas ražotāja iespējām pielāgot šo iekārtu nomināla maiņas gadījumā.

Divi atslēgas vārdi, ar ko eiro ieviešanas procesā jārēķinās gan lieliem, gan maziem uzņēmumiem, kuru ikdiena saistīta ar skaidras naudas apriti, ir savlaicīga plānošana un iespējamo risku apzināšana.

*Uzņēmuma Hansab valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?