Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Pat divas tonnas metāla naudas

Laikā, kad līdz eiro ieviešanai atlicis mazliet vairāk par mēnesi, uzņēmumiem gluži kā ātrgaitas vilcieniem jāķeras pie pēdējiem sagatavošanās darbiem, lai pāreja no latiem uz eiro noritētu sekmīgi. Īpaši būtiski ir parūpēties par eiro skaidras naudas pieejamību, jāpadomā par lielo apjomu saņemto latu un santīmu monētu, kā arī eiro nogādāšanu bankās.

Pēc eiro ieviešanas no 2014. gada 1. janvāra uzņēmumiem divas nedēļas būs jāapkalpo klienti divās valūtās - jāpieņem gan latus, gan eiro un naudas atlikumu jāizdod tikai eiro. Tāpēc, ja uzņēmums ikdienā strādā ar skaidru naudu, tā kasē no 1. janvāra jābūt eiro, ko izdot kā atlikumu. Tas nozīmē, ka skaidru naudu eiro uzņēmumiem jāpasūta un jāsaņem vēl šogad.

Daļa uzņēmēju jau laikus aprēķinājuši nepieciešamās summas nākamā gada sākumam un pieteikušies eiro priekšpiegādei. Pārējiem uzņēmumiem un arī pašnodarbinātām personām būs iespēja, iepriekš rezervējot, eiro priekšpiegādi saņemt izvēlētajā bankas filiālē. Tas garantēs, ka nepieciešamā naudas summa tiks pasūtīta un konkrētajā datumā nogādāta uz noteikto filiāli.

Tomēr tas nenozīmē, ka uzņēmumu paraksttiesīgajām personām nebūs jāstāv rindā, lai saņemtu priekšpiegādes eiro sākumkomplektus. Tieši dēļ gaidāmajām rindām ir būtiski datumu rezervēt laikus. Turklāt uzņēmēji var būt droši, ka rindā stāvētāju netrūks, jo jau septembrī gandrīz ceturtdaļa uzņēmēju un gandrīz tikpat daudz iedzīvotāju apstiprināja, ka plāno apmeklēt bankas ap gadu miju - šī gada decembrī vai 2014. gada janvārī.

Eiro monētas ir vidēji par 30% smagākas nekā latu un santīmu monētas. Piemēram, ja viens lats sver 4,80 gramu, tad viens eiro - 7,50 gramu. Tāpēc, gatavojoties eiro piegādēm, tika pārbaudīta grīdu slodze bankas filiālēs, un izrādījās, ka dažviet telpas nav piemērotas sākotnēji plānotā skaidras naudas daudzuma uzglabāšanai.

Arī uzņēmējiem, iespējams, ir maldīgs priekšstats, ka skaidras naudas uzglabāšanai pietiks ar esošo seifu. Īpaši tirgotājiem jāatceras, ka janvārī sagaidāms vismaz trīs reizes lielāks skaidras naudas pieplūdums nekā ikdienā. Nepieciešams rūpīgi pārdomāt naudas uzglabāšanas jautājumu, atceroties, ka pirms 1. janvāra saņemtos priekšpiegādes eiro jāuzglabā atsevišķi no latiem un tiem eiro, kas jau ir apgrozībā. Turklāt Latvijas Banka ir tiesīga veikt pārbaudi naudas glabāšanas vietās, lai pārliecinātos, ka šīs prasības tiek ievērotas.

Citu valstu pieredze rāda, ka pēc eiro ieviešanas cilvēki atbrīvosies no skaidras naudas latos (īpaši latu monētām un santīmiem), un vienkāršākais veids būs to iztērēt iepērkoties. Veikalos dienas laikā var sakrāties liels daudzums metāla naudas. Aplēses liecina, ka lielajos hipermārketos ik dienu varētu uzkrāties pat ap divām tonnām metāla naudas.

Lai uzņēmums 2014. gada sākumā nenoslīktu skaidrajā naudā un no tās smaguma nesaplaisātu grīda, tirgotājiem jau tagad jāpārdomā par inkasācijas pakalpojumu izmantošanu latu nogādei bankās jaunā gada pirmajās nedēļās. Tas ne tikai atvieglotu uzņēmumiem pāreju uz eiro, bet arī sniegtu papildu drošību. Savukārt nelieliem uzņēmumiem latu banknotes visērtāk iemaksāt bankas iemaksu bankomātā, bet metāla latus un santīmus sakrāt un nest uz banku retāk.

*Swedbank uzņēmumu apkalpošanas vadītājs un valdes loceklis Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?