Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pazīstams novadā, ne Latvijā

Bijušais Valkas mērs Vents Armands Krauklis bija populārs ne tikai Valkā, bet visā Vidzemē, tāpat kā Māris Kučinskis (abi TP), kurš kādreiz vadīja Valmieras domi. Viņus savulaik pārliecinoši ievēlēja Saeimā, visticamāk, ne tik daudz kā labus pašvaldības vadītājus - V. A. Kraukli pazina visā Latvijā kā agrāk populārās grupas Bumerangs solistu, bet M.

Kučinskis kļuva pazīstams ar savu iniciatīvu liegt diennakts tumšajās stundās tirgot alkoholiskos dzērienus. Izņemot lielo pilsētu mērus, citiem pašvaldību vadītājiem ir mazas iespējas kļūt populāriem visā Latvijā. Tikai pēc 10. Saeimas vēlēšanām oktobrī varēs redzēt, kā jaunā vēlēšanu kārtība būs atsaukusies uz vēlēšanu rezultātu, jo pirmo reizi katru kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Sarakstu galvgalī vairs nebūs vienas un tās pašas «lokomotīves», bet listēs lielāks īpatsvars būs vietējiem līderiem.

Tautas partijas vadībai ar grūtībām izdevās V. A. Kraukli ielikt sarakstā, tam pretojās sabiedrotie no uzņēmēju kustības. TP aizstāvēja V. A. Kraukli, kurš pa šiem gadiem ir zaudējis popularitāti, bet ne atpazīstamību, bet pazīstami cilvēki vienmēr «ievelk Saeimā arī citus». Taču pirmā informācija par kandidātu sarakstiem liecina, ka pašvaldību vadītāji netiecas startēt uz Saeimu. Tam ir vairāki iemesli - politiķa amata zemais prestižs, parlamentā vietējie līderi arī zaudē agrāko ietekmi un pie ierindas deputāta statusa daudziem nav viegli pierast. 9. Saeimā ievēlētais Krāslavas mērs Gunārs Upenieks (ZZS) pērn atgriezās pašvaldībā, tāpat kā Aizkraukles mēra vietnieks Leons Līdums (TP). Pavasarī bija mēģinājums atvieglot pašvaldību deputātu iespējas kandidēt uz Saeimu, ievēlēšanas gadījumā dodot iespēju izvēlēties, kuru no mandātiem paturēt. Taču likumu Saeima tomēr neskatīja, jo Oskars Kastēns (LPP/LC) savu parakstu atsauca, kam patiesais iemesls varētu būt konkurentu no apvienības Par labu Latviju! (PLL) nevēlēšanās atvieglot ZZS komandas līdera Ventspils mēra Aivara Lemberga iespējas startēt vēlēšanās. Kandidātu sarakstos ir nedaudzi vietējie līderi, piemēram, Līgatnes novada mērs Ainārs Šteins (Vienotība), Talsu novada mērs Miervaldis Krotovs (ZZS). PLL sarakstā ir vairāki bijušie mēri - Nikolajs Stepanovs no Gulbenes, bijušais Talsu mērs Aivars Lācarus.

Aplūkojot 9. Saeimas vēlēšanu rezultātus, redzams, ka pirmajos trijos visvairāk balsu ieguvušajos sarakstos - Tautas partijas, Zaļo un Zemnieku savienības un Jaunā laika - vēlētāji visos apgabalos ir visvairāk atbalstījuši vienus un tos pašus līderus - Aigaru Kalvīti un Arti Pabriku (TP), Sandru Kalnieti un Einaru Repši (JL), Mārtiņu Rozi un Induli Emsi (ZZS). Tā kā līderi Saeimā iekļuva no Rīgas vai Vidzemes, no pārējiem vēlēšanu apgabaliem parlamentā ienāca mazāk pazīstami politiķi. Piemēram, no Zemgales saraksta ievēlētais Imants Valers (TP) ir vairāk svītrots nekā atzīmēts ar krustiņiem. TP Zemgalē ieguva četras vietas, bet pirmie desmit kandidāti pirms viņa ievēlēti jau no citiem apgabaliem. Šajās vēlēšanās tas vairs nebūs iespējams.

Vēlēšanu rezultāti parāda vēl kādu tendenci - vietējos līderus atbalsta tikai rajonā, no kura viņi nāk, to varēja secināt pēc viņu uzvārdiem pieliktajiem plusiņiem, kuru viņiem ir daudz mazāk nekā līderiem. Vidzemē situācija ir vēl sarežģītāka, jo vienā vēlēšanu apgabalā ir Alūksne un Valka, Pierīga un Jūrmala. 2006. gada vēlēšanās A. Kalvīti TP sarakstā Kuldīgas rajonā ar krustiņu atzīmējuši 2228 vēlētāji un kuldīdznieku Ivaru Eglīti - 1058, savukārt Saeimas deputātu Māri Ārbergu, kurš nāk no Talsu puses, - 116. Talsu rajonā I. Eglītis ir saņēmis 117 plusiņus, bet M. Ārbergs - 1069. Līdzīgi Ingrīda Circene (JL) viņas pārstāvētajā Liepājas rajonā ir saņēmusi 935 krustiņus, S. Kalniete - 1492 krustiņus, savukārt aizputnieks Pēteris Hanka (ZZS) - 1269, bet viņa saraksta līderis M. Roze - 1592. Turpretim Kuldīgas rajonā P. Hanku ar krustiņu atzīmējuši 110 vēlētāji, I. Circeni - 531. Jaunajā situācijā partijas izvēlējušās dažādu taktiku - vieni uzskata, ka līderiem tomēr būs aktīvāk jābrauc pa visu Latviju, cituprāt, uzsvars jāliek uz partijas piedāvājumu, kurā izteikts atbalsts reģionu interesēm. PLL, ZZS un Vienotībai vēl ir vietējie līderi, kas varētu uzlabot sarakstu pozīcijas konkrētā teritorijā, pārējiem politiskajiem spēkiem jaunā vēlēšanu kārtība var izrādīties vēl nopietnāks pārbaudījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Tautas partijas sarakstā
Aigars Kalvītis - 73 687 plusiņi
Artis Pabriks - 30 908 plusiņi

Vents Armands Krauklis - 5735 plusiņi
Aija Barča * - 2336 plusiņi
Jānis Eglītis - 1982 plusiņi
Jānis Klaužs - 1952 plusiņi

Zaļo un Zemnieku savienības sarakstā
Mārtiņš Roze - 22 517
Indulis Emsis - 19 617

Visvaldis Lācis - 5866
Staņislavs Šķesters * - 3124
Guntis Blumbergs - 2798
Pēteris Hanka * - 2357

Jaunā laika sarakstā
Sandra Kalniete - 67 806
Einars Repše - 44 181

Artis Kampars * - 4479
Ingrīda Circene * - 3897
Dzintars Zaķis * - 1804
Silva Bendrāte * - 1794

Apkopotā informācija parāda tikai to, ar cik krustiņiem atbalstīti politiķi. Vēlēšanu rezultātu aprēķināšanā ņem vērā arī to, cik biļetenos kandidāti svītroti. Ar * atzīmētie reģionu pārstāvji, kas jau bija strādājuši Saeimā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?