Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Pilsētas graustu cēloņi un sekas

Rīgas dome (RD) šogad pieteikusi cīņu graustiem. Tika izveidota interneta platforma, kas mēģina pretendēt uz kauna staba funkciju, un ik pa laikam medijos var lasīt par amatpersonu cīņu ar kārtējo graustu. Taču radītie mehānismi ir tikai cīņa ar sekām, nevis iemesliem.

RD publiski pieteiktā cīņa ar graustiem nav pārsteigums. Jau pirms daudziem gadiem domes amatpersonas sprieda par to, kā nesakārtoto īpašumu īpašniekus piespiest ēkas sakārtot vai arī nojaukt. Taču diskusijas vienmēr atdūrās pret privātīpašuma jēdzienu un, iespējams, arī politisko mazspēju.

Graustu problēma ir aktuāla visā Latvijā. Turklāt jēdziens «grausti» visbiežāk iet roku rokā ar diviem citiem jēdzieniem - viens ir ēkas kultūrvēsturiskā vērtība vai kultūras pieminekļa statuss, kas prasa, īpašumu atjaunojot, to atjaunot atbilstoši noteiktiem standartiem, bet otrs - ēkas īpašnieku savstarpējās nesaskaņas, kas apgrūtina vai pat padara neiespējamu lēmuma par investīcijām īpašuma atjaunošanā pieņemšanu.

Domāju, ka visi ir vienisprātis par to, ka grausti - tas nav nekas labs. Tie rada potenciālu apdraudējumu garāmgājējiem, ir paaugstinātas bīstamības objekts bērniem. Grausti slikti izskatās, tā bojājot ne tikai vidi, bet nereti pazeminot arī līdzās esošo nekustamo īpašumu tirgus vērtību.

Tāpēc RD publiski uzsāktā cīņa ar graustiem ir apsveicama. Tajā pašā laikā aiz kadra palikusi cīņa ar iemesliem, kāpēc kāds it kā labs īpašums kļūst par graustu. Viens no iemesliem ir stāsts par ēkas īpašniekiem. Gadījumos, kad īpašumam ir vairāki līdzīpašnieki, tie nereti nespēj vienoties par mājas uzlabošanas pasākumiem. Kamēr daži īpašnieki ir gatavi ieguldīt īpašuma sakopšanā un uzturēšanā, citi - nē. Iemesli te mēdz būt dažādi: gan fakts, ka vienam no īpašniekiem nepietiek līdzekļu ieguldīšanai, gan fakts, ka visi īpašnieki nespēj vienoties par nosacījumiem un tamlīdzīgi. Savukārt sākoties tiesvedībai, īpašums tiek iesaldēts, jo neviena no pusēm nevēlas ieguldīt īpašumā, kamēr nav skaidra tiesas gala lēmuma. Tieši īpašnieku savstarpējie strīdi un tiesvedības ir būtisks faktors, ar ko jārēķinās gan RD, gan īpašniekiem. Kas notiks, ja RD nojauks īpašumu, kamēr tas ierauts tiesvedībā? Var sanākt, kamēr līdzīpašnieki tiesājas, pašvaldība ņem un nojauc īpašumu, kaut gan, iespējams, pēc tiesāšanās viens no līdzīpašniekiem turpinātu ieguldīt un uzlabot nekustamo īpašumu.

Viens iespējamais risinājums varētu būt, ka īpašnieku strīdus, kuros notiek tiesu darbi, tiesa varētu skatīt paātrinātā kārtībā. Tad ātrāk būtu skaidrība par nekustamo īpašumu, lai to varētu sakārtot vai nojaukt.

Otrs risinājums gadījumos, kur īpašnieki neko nedara, būtu publicēt sludinājumu Latvijas Vēstnesī par īpašuma sakārtošanas termiņu. Ja pēc termiņa iestāšanās nekas nebūtu izdarīts, īpašums tiktu atdots izsolei. Tajā īpašumu varētu tirgot par zemes vērtību, ar nosacījumu, ka jaunajam īpašuma ieguvējam būtu nodokļu atlaides vai vispār nebūtu jāmaksā nodokļi līdz brīdim, kamēr atpelna ieguldītos līdzekļus, ja konkrētā ēka vai teritorija tiek sakārtota un attīstīta.

*Juristu biroja Birchlawfirm eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?