Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Polonēze ar datoru

Rīdzinieka Eduarda Fiskoviča dzīvoklītī stāv divas pavecas rakstāmmašīnas. Ilgu laiku viņš ar tām drukājis ielūgumus, koncertu programmas un pārskatus par Latvijas Poļu savienības kultūras kluba Polonez jaukto kori Polonez, kurā viņš jau daudzus gadus ir diriģents un vadītājs. Rakstāmmašīnas savu laiku jau nokalpojušas, bet Eduardam nu ir jauns palīgs - portatīvais dators, ko viņš ieguva Lattelecom projekta Pieslēdzies, Latvija! akcijā 1+1=90. Akcijai viņu pieteica dēls - arī Eduards.

Lai gan Eduardam jau ir pāri 80 gadiem, viņam netrūkst ne enerģijas, ne vēlmes apgūt jaunas lietas. «Jaunībā daudz sportoju, varbūt tāpēc esmu noturējies,» viņš pats saka. Tomēr viņa pamatnodarbošanās visu mūžu bijusi mūzika.

Tikt līdz diriģenta profesijai gan nav nācies viegli. Pēc poļu ģimnāzijas beigšanas Eduards iestājies diriģēšanas klasē Rēzeknes mūzikas skolā, bijis arī viens no trim augsta līmeņa akordeonistiem tālaika Latvijā, taču kara laikā viņu līdz ar citiem Latgales poļiem paņēma vācu policijas bataljonā un atveda uz Rīgu. Bija kara laiks, bataljona vīriem lika strādāt visdažādākos darbus, sākot no kartupeļu mizošanas, beidzot ar mantu kravāšanu vāciešiem, kas izceļoja no Latvijas. Skaidrības par savu stāvokli gan nebija, tāpēc Eduards izmantoja veiksmīgu apstākļu sakritību un no bataljona aizbēga. Kad pēc kara aizgāja reģistrēties, padomju vara iesēdināja vagonā un aizveda uz Tālajiem Austrumiem, netālu no Sahalīnas, kur taigā bija jābūvē lidlauki. Izdzīvot izsūtījumā Eduardam palīdzējušas bērnībā skautos apgūtās mākas, vēlāk arī sirdslieta - mūzika. Starp izsūtītajiem bija daudz profesionālu mūziķu - gan vijolnieki no Rīgas operas, gan saksofonisti no Maskavas, pat bundzinieks no slavenā Utjosova orķestra. Eduards noorganizēja savu orķestri, kas kļuva visai populārs, jo konkursos ieguva pirmās vietas un ļāva padomju virsniekiem dzīvot uz mūziķu rēķina, jo no koncertiem orķestris atgriezās ar naudas pilniem koferiem.

No Sibīrijas Eduards pārbrauca 1948.gadā un devās uz dzimto Rēzekni, kur sāka strādāt Latgales Valsts drāmas teātrī - bija gan aktieris, gan dziedātājs. No ideoloģiskā viedokļa sabojātā biogrāfija tomēr lika mētāties no vienas darbavietas un Latvijas vietas uz citu, līdz Eduards nostabilizējās Rīgā. Kad viņu uzņēma celtnieku arodbiedrībā, beidzot izdevās iestāties arī konservatorijā, tiesa gan, tikai tautskolā. Eduards ilgu laiku vadīja Rīgas autobusu parka sieviešu kori, līdz 1978.gadā izdevās nodibināt poļu kultūras klubu pie Celtnieku kultūras nama. «Sapratām, ka poļu Latvijā ir daudz, bet parunāt savā valodā nevarējām, padziedāt nevarējām...» Eduards stāsta. Viņš pats kļuva par kora - tolaik pirmā mazākumtautības pašdarbības kolektīva Latvijas PSR - vadītāju, bija arī dejotāji. Uz kluba bāzes vēlāk, līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu, izauga Latvijas Poļu savienība ar Itu Kozakeviču priekšgalā. Tagad Eduards vada kori Polonez, ar kuru regulāri koncertē gan Latvijā, gan ārzemēs, piedalās mazākumtautību kultūras festivālos un palīdz organizēt ikgadējos poļu estrādes dziesmas konkursus Latvijā. Eduards ir savas nācijas un arī Latvijas patriots un par aktīvu darbu sabiedrības un integrācijas procesu veicināšanā saņēmis ne vienu vien goda rakstu.

Enerģiskais diriģents stāsta par lielo atbalstu, ko poļu kopienām visā pasaulē sniedz Polijas valsts. Regulāra kontaktu uzturēšana ar tautiešiem Latvijā un citviet Eduardam nu kļuvusi ērtāka, jo ar jauno datoru viņš apguvis e-pasta lietošanu. Datorā top arī visi ar kora darbību saistītie rakstudarbi, un Eduards rāda kaut ko līdzīgu reizrēķina tabulai - uz lapiņas sarakstītas norādes, kā likt laptopam veikt kādu uzdevumu vai atrast poļu valodas burtus. Eduards sācis apmeklēt Lattelecom organizētās datorprasmju bezmaksas mācības, uz kurām īpaši tiek aicināti arī citi akcijas 1+1=90 datoru ieguvēji. Šādas mācības jau sāktas Rīgā, bet drīz tajās varēs piedalīties arī citviet Latvijā - Lattelecom klientu apkalpošanas centros vai tur, kur viesojas uzņēmuma mobilais klientu apkalpošanas centrs. Lielākie palīgi datora apguvē Eduardam tomēr ir ģimenes locekļi. Vēl tikai jāapgādājas ar mikrofonu, lai varētu skaipā parunāties ar mazmeitu, kura studē Beļģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?