Dzērvenes derēs gripas profilaksei, asinsspiediena samazināšanai, bronhīta, kā arī vielmaiņas traucējumu gadījumos. Saaukstēšanās slimību profilaksei iesaka dzērvenes lietot kopā ar medu 1:1, var lietot arī sulu vai svaigas ogas. Dzērvenes samaļ, pievieno medu un ēd pa ēdamkarotei pāris reižu dienā.
Pareizi uzglabājot, uzturvielas ogās uzglabājas trīs četrus mēnešus. Dzērvenes satur daudz bioloģiski aktīvu vielu, piemēram, benzoskābi, hipūrskābi, kas palīdz ogas labi uzglabāt līdz pavasarim, nezaudējot labās īpašības un C vitamīnu. Dzērvenes pareizi uzglabā šādi: tīras ogas saber izkarsētās stikla burkās, pārlej ar aukstu ūdeni un noslēdz ar vāciņiem. Ogas, tīri pārlasītas, var glabāt burkās arī bez ūdens - vāku ciet, un liek pagrabā vai uz balkona, ja nevalda liels sals. Ogas var uzglabāt arī saldētavā vai grozos, kastēs pagrabā, ieliktas starp sūnām vai skujām. Dzērvene tāda oga, kas arī purvā sasalusi uzglabājas visu ziemu un pavasarī ir garšīga un veselīga. Tautas dziednieki un jebkura lauku māmiņa organisma spēcināšanai iesaka vienkāršas dzērveņu lietošanas receptes. Piemēram, dzērvenes pārlej ar medu vai puslitram dzērveņu liek virsū 1-2 izspiestas ķiploku daiviņas un 2-3 ēdamkarotes medus. Burciņu pārsedz, liek ledusskapī uz divām trim dienām, līdz medus un ķiploks iztek cauri dzērvenēm. Lieto tukšā dūšā pa karotei no rītiem. Var rīkoties arī šādi: 1 glāzi dzērveņu sablenderē, pievieno 200 gramu medus, 1 ēdamkaroti valriekstu un 1 ēdamkaroti konjaka. Lieto pa karotei no rītiem un vakarā.