Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Putra, putrošanās un putroloģija

Veselības raidījums sestdienas rītā stāstīja par aptaukošanos un pārēšanos. Veikli veicu mērījumus un aprēķinus un ar prieku konstatēju, ka aptaukošanās nav mana problēma. Tomēr kā jau katrai sievietei, arī man ik pa laikam patīk pačīkstēt, ka divi trīs kilogrami varētu tikt uzskatīti par liekiem. Tajā pašā televīzijas raidījumā cienījams ārsts dietologs ieteica pavisam vienkāršu recepti - ēst mazāk (cik draudzīgi brīvdienas rītā!) - un atgādināja vispārzināmu patiesību - ēdienkartē iekļaut ogļhidrātus un galvenokārt šķiedrvielas.

Tātad arī - putras. Tāpēc šoreiz īsā replikā par manu pieredzi ar putrām un putrošanos.

Piekritīsit, ka joprojām vispopulārākā ir auzu pārslu biezputra - ideāls veselīgas dienas sākums. 100 g auzu pārslu satur aptuveni 300 kaloriju, 50 g olbaltumvielu un 6 g ogļhidrātu. Vienkārši pagatavojama - es mēdzu vakaros apliet rīta porciju ar pienu vai ūdeni, no rīta pietiek uzkarsēt un «gatavs ēšanai». Atkarībā no garastāvokļa - pievienoju garšaugus vai ievārījumu, var pievienot, piemēram, sarīvētus burkānus vai ķirbjus. Apnīk tik un tā, bet pozitīvs noskaņojums un izdoma ļauj šo auzu pārslu putras praksi nepārtraukt.

Mazliet ilgāku sagatavošanas piepūli prasa grūbas jeb nolobīti, veseli vai šķelti miežu graudi, ļoti bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots. 100 g grūbu enerģētiskā vērtība ir aptuveni 324 kaloriju, kas ir aptuveni piektā daļa no nepieciešamās dienas devas. Grūbas jo vairāk tvaicē vai sutina, jo garšīgāk. Reti kuram pieejama klasiskā malkas plīts, kur putra iznāk izcila, bet tīri labi šo funkciju pilda arī cepeškrāsns. Šodien tik populārais gruboto jau ir ieņēmis varbūt ne brokastu, bet pusdienu stabilo vietu. Un arī grūbu izmantošanā putrās fantāzijai var ļaut vaļu - liess siers, sēnes, garšvielas.

Nevar neminēt griķus, kas daļai manas paaudzes cilvēku bērnudārza apmeklēšanas rezultātā ir atstājis zināmu traumu. Griķi katru otro dienu - ar vai bez kotletes, tāpēc tagad viņi vienkārši, ja vien tas ir iespējams, griķus neēd. Es bērnudārzu neapmeklēju, un man griķi garšo vēl šodien. Salīdziniet ar auzu pārslām griķu augsto uzturvērtību - 100 g vārītu griķu enerģētiskā vērtība ir aptuveni 343 kilokalorijas un 72 g ogļhidrātu! Ja tomēr nolemšu no tiem 2 kg atbrīvoties, tad vajadzēs atteikties no laba sviesta pikas griķu putras vidū.

Vēl atliek rīsi, lēcas, zirņi - tos var sagatavot arī brokastīs. Rīsi vispār ir fantastiski - gan sāļi (nedaudz kaltētu burkānu vai kaltētu sīpolu), gan saldi (ar medu vai ievārījumu) tie garšo lieliski.

Un noslēgumā - dzeniet slinkumu mājās un gatavojiet putras paši. Ātri gatavojamās pārslas u. c. graudaugi satur tikai nelielu daļu šķiedrvielu, jo tie ir apstrādāti ātrgatavošanai. Tāpēc ēdīsim putras, neputrosimies un neapjuksim gatavošanas iespējās, tad iespējams, varēs runāt par putroloģiju kā atsevišķi nozari!

Lai visiem laba veselība un drosme novājēt. Ar putru ēdienkartē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?