Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Riski ar risku kapitāliem

Gribētos parunāt par riska kapitāla fondiem, kas no valsts puses tiek pozicionēti kā veiksmīga lielā biznesa atslēga. Un kā nu ne - pasaules ekonomikā riska kapitāls mērāms simtos miljardu, Latvijā gan pagaidām ap 30 miljoniem latu. Dīvaini, ka valsts atbildīgās institūcijas šajā jomā, maigi izsakoties, ir ļoti kūtras un pasīvas. Atrunas par Latviju kā mazu un investoriem neinteresantu valsti neiztur kritiku, jo patlaban lielie biznesi darbojas transnacionālā līmenī, balstoties uz ekonomisko izdevīgumu. Taču politiķiem nav nedz redzējuma, nedz plāna, kā riska kapitālu piesaistīt.

Kas tad īsti kūrē riska kapitālu Latvijā? Lielos vilcienos, protams, tā ir valdība, precīzāk - Ekonomikas ministrija (EM), kura nav spējusi vairāku gadu garumā panākt vienotas stratēģijas izstrādi no dažnedažādām darba grupām, kas pie šiem jautājumiem ir strādājušas. Līdzatbildību par notikušo jāprasa arī riska kapitāla nozares publiskajai sejai - Latvijas Riska kapitāla asociācijai - un tās krusttēvam Viesturam Tamužam, kurš, nav nekāds noslēpums, ir redzamākā figūra šajā biznesa segmentā, prezentējot sevi kā ļoti veiksmīgu riska kapitāla investīciju speciālistu. Bez vainas nav arī Latvijas Garantiju aģentūra (LGA), kurai, tāpat kā asociācijai, trūkst nepieciešamo zināšanu un iemaņu par riska kapitāla piesaisti un tā lietderīgu izmantošanu, lai gūtu peļņu. To var izdarīt tikai spēcīga valstiska finanšu institūcija, piemēram, iecerētā Attīstības banka, kurā atrastos profesionāli eksperti, kas spētu šādus projektus atlasīt un sekmēt to realizāciju.

Nekas dižs investīciju piesaistē nav izdevies arī Prezidenta kancelejas Augsta līmeņa grupai (ALG). Kā zināms, pirms kāda laika ALG nāca klajā ar rekomendācijām investīciju piesaistei. Tiesa, rekomendācijās jau atkal lasāmas bieži apspriestās lietas, kas saistītas ar investīciju vidi, uzņēmējdarbības vidi, smagnējo tiesu sistēmu utt., kas pats par sevi nav nekas jauns. Interesanti, ka ALG vispirms aicināja uzņēmējus prezentēt savus biznesus, kam nepieciešamas investīcijas, ar mērķi izveidot projektu sarakstu, kuru Valsts prezidents prezentēšot ārvalstu vizīšu laikā. Tika solīts, ka arī mūsu vēstnieki iesaistīšoties investīciju piesaistē. Līdz tam it kā viss skaisti, bet tikai - it kā.

Seko pats jautrākais - uzņēmēji 2011. gada nogalē noprezentēja savus biznesa projektus, taču pērn tika paziņots, ka solītā investīciju projektu liste netiks veidota un prezidents ārvalstīs ar investīciju piesaistes jautājumiem nenodarbosies. Kam bija vajadzīga tā maskarāde ar forumiem Rīgā un reģionos, ALG izveide, ja beigu beigās čiks vien sanācis? Ja pamatmērķis ALG izveidei Valsts prezidenta paspārnē bija palīdzēt Latvijas uzņēmējiem piesaistīt investīcijas, tad nav saprotama ALG darbība jau pašos pamatos.

Kā vēsta publiski avoti, šis riska fonds, kurš ir saņēmis Eiropas Savienības (ES) līdzekļus riska kapitāla ieguldījumiem Latvijas mazajos un vidējos uzņēmumos, iespējams, ir darbojies neefektīvi un pārkāpjot likumu. Tiek pieļauts, ka riska fonds ir veicis ieguldījumus tieši vai pastarpināti saistītos uzņēmumos, kas nav likumiski atļauts. Tiek arī norādīts, ka fonda pārvaldnieki prasījuši nesamērīgu fonda pārvaldīšanas izdevumu atmaksu.

Tā vien izskatās, ka augstāk minētie argumenti precīzi izskaidro, kāpēc riska kapitāls Latvijā ir tur, kur tas ir - «bērna autiņos», jo šajā jomā iesaistītajiem personāžiem prioritāte, iespējams, ir bijusi savu biznesa interešu «pārstāvība», nevis riska kapitāla nozares attīstība.

Sliktākais ir tas, ka iespējamie smagie pārkāpumi riska kapitāla fondos var negatīvi ietekmēt ES naudas piešķiršanu Latvijai kopumā. Ja ES uzraugošās iestādes, veicot finanšu auditu par riska kapitāla naudas izlietojumu, atklās nelikumības, kas tikušas rūpīgi piesegtas no EM un LGA puses, valsts riskē zaudēt ne tikai ES līdzfinansēto daļu riska kapitāla projektiem, bet tas metīs ēnu uz visiem struktūrfondu projektiem kopumā. Atcerēsimies - vēl pavisam nesen ES paziņoja, ka neprofesionālās Finanšu ministrijas rīcības rezultātā tiek bloķēti maksājumi konkrētās programmās.

Šajā sakarā aicinu valdību riska kapitāla fondus padarīt no iespējama slēgta savtīgu interešu kluba par publisku investīciju un ideju inkubatoru, sekmējot inovatīvu un eksportspējīgu ideju attīstīšanu, vienlaikus arī izvērtējot, vai ieguldījumu fonds ir darbojies atbilstoši līgumam, kā arī līgumi ar uzņēmumiem, kuros veikti ieguldījumi, ir noslēgti atbilstoši fonda darbības nosacījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?