Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

RP vēl neļaus sevi aprakt

Reformu partijas nelabvēļi ir izrakuši dziļu bedri, nostājušies bedres malā un rāda uz politisko līķi. «Neļausim, lai mūs met bedrē un aprok, bet celsimies augšā,» sestdien Reformu partijas (RP) domes sēdē Liepājā aicināja valdes loceklis Jānis Vilnītis, kura komandas iegūtās piecas vietas Liepājas domē ir viens no labākajiem RP sasniegumiem pašvaldību vēlēšanās. Izvērtējot iemeslus zaudētajam sabiedrības atbalstam, RP domnieki šādiem forumiem neraksturīgi racionālā diskusijā ne tikai centās noskaidrot, «kāpēc mūs nemīl», bet arī saprast, kas būtu jādara, lai atkal mīlētu.

Drīzumā RP varētu nosaukt savu premjera kandidātu, kas vairs nebūs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, bet, visticamāk, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņš gan nav partijas biedrs, bet tās darbā piedalās ievērojami aktīvāk nekā daži valdes locekļi. Jūlija vidū RP kongresā būs jāvēl arī jauns līderis. RP dibinātājs Valdis Zatlers uz šo amatu vairs nekandidēs. Tie, kas atbalsta reģionos ieredzēto J. Vilnīti, varētu nebalsot par RP kodola izvirzīto izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski, un otrādi. J. Vilnītis gan atzinis konkurenta priekšrocību, jo viņa paša nav ne Saeimā, ne valdībā, bet viņšstrādā Liepājā.

Politiskajam spēkam, kura reitingi svārstās starp 2% un 3%, būtu svarīgi izraudzīties līderi, kam ir plašs atbalsts partijā. Premjera pārstāvētās Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pieļauj, ka RP no esošās situācijas varētu glābt «spilgts un sabiedrībā novērtēts līderis, kāds Vjačeslavs Dombrovskis vēl nav». Ja RP neatradīs cilvēku ar līderim nepieciešamajām kvalitātēm, tad varas maiņa partijā, viņaprāt, neko nedos. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kura partiju skāra RP novilktās sarkanās līnijas, gan uzskata, ka tādas Reformu partijas jau vairs nav.

Neprot lielīties

Reformu partijai ir vismaz trīs labi ministri - iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, ekonomikas ministrs D. Pavļuts un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs -, ko partneri nav apšaubījuši. Ar RP atbalstu Vienotība 11. Saeimā īstenoja vairākas pozitīvas lietas, ieskaitot atklātos balsojumus amatpersonu ievēlēšanā, kas sadarbībā ar iepriekšējiem partneriem no ZZS neizdevās. RP panāca iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu no 25% uz 24% šajā gadā. Tā ir pieteikusi un pavirzījusi uz priekšu gadiem iesaldētas reformas, no kurām var minēt arī valsts kapitāldaļu pārvaldības reformu. Tāpēc viens no jautājumiem ir, kāpēc sabiedrība RP tomēr neatbalsta. Viena no pašu atbildēm ir, ka partija nav pratusi ar to lielīties.

Daļēji RP grūtības bija ieprogrammētas jau tās veidošanā, kas notika ļoti īsā laikā, uzņemot partijā ikvienu, kas vēlējās. Ja politiskais spēks ir pieteicis cīņu pret oligarhiem, tad varēja prognozēt tam lielu pretdarbību. Arī Vienotībai nebija vajadzīgs konkurents tās nišā. Īsā laikā nebija iespējams izveidot organizatoriski spēcīgu vadības struktūru, lai novērstu iespējamos apdraudējumus. Partijas reitings jau tika sagrauts pirms jaunās Saeimas sanākšanas, kad seši no 22 ievēlētajiem deputātiem atšķēlās. Viņu īstenotās individuālās vēlēšanu kampaņas sekas RP izjūt arī tagad, kad nepilnīgi sagatavotās partijas ienākumu un izdevumu deklarācijas dēļ tā zaudēs valsts finansējumu un būs jāatsakās arī no RP biroja. «Mēs esam uzkāpuši uz visiem grābekļiem, uz kuriem vien var uzkāpt. Un, ja grābeklis nav bijis priekšā, mēs to esam sameklējuši,» secināja RP frakcijas vadītājs Edmunds Demiters. Bija jāpaiet gandrīz diviem gadiem, lai saprastu, ka 2000 biedru nav partijas spēks. Tagad tajā palikuši 700 cilvēki, atskaitot visus neaktīvos, un tas jau ir zināms garants, ka 13. jūlijā paredzētais kongress varbūt arī nebūs jāsasauc atkārtoti kvoruma trūkuma dēļ, kā tas reiz jau gadījās.

Uzstās uz savu

Par kļūmīgu soli var uzskatīt arī neskaidro attieksmi pret Saskaņas centru, kuru sākotnēji toreizējā Zatlera Reformu partija redzēja kā sabiedroto valdībā. Vairāki RP biedri uzskata, ka arī pašvaldību vēlēšanu kampaņā atbalsts zaudēts, nespējot skaidri formulēt viedokli par sadarbību ar SC Rīgas domē. «Vēlētāji nesaprot garas atbildes,» teica jauniešu pārstāvis Andris Dimants, atgādinot par mēra kandidātes Ingas Antānes centieniem uz šo jautājumu atbildēt gari un izvairīgi. «Mūsu princips ir, ka visi ir mūsējie, kas ciena latviešu valodu un kultūru,» savukārt atgādina V. Dombrovskis.

Reģionu cilvēki arī apvainojušies, ka pašvaldību vēlēšanu finansējums ieguldīts galvenokārt Rīgas kampaņā. «Rīgā rezultāts jau bija zināms, bet reģioniem, kuros bija izredzes gūt panākumus, neko nedeva,» teica Inese Vārslavāne no Jelgavas. Valdes locekle Sandra Sondore-Kukule ieteica ziedotāju lokā iekļaut arī uzņēmējus no reģioniem. Kad valdības veidošanas laikā RP pieprasīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, partneri to atvēlēja negribīgi, jo pašvaldību vēlēšanās šis postenis ir milzīgs resurss. Tagad Saeimas deputātam Jānim Ozoliņam nācās secināt, ka šis resurss nav izmantots. Viņaprāt, daudz vairāk kandidātiem kampaņā ir palīdzējuši ministri R. Kozlovskis un D. Pavļuts nekā vides un reģionālās attīstības ministrs E. Sprūdžs. Tiem RP biedriem, kas lepojās ar kolēģa Daiņa Vingra iegūtajām desmit vietām Koknesē, Inga Bite atstāstīja kādu sarunu ar koknesiešiem, kas balsojuši par D. Vingri, bet bijuši pārsteigti: «Vai tad viņš bija Reformu partijas sarakstā?»

Potenciālais partijas līderis V. Dombrovskis aicina turpmāk mobilizēt vēlētāju nevis pret, bet par kaut ko. I. Bite savu uzrunu sāka ar vārdiem: «Es pateikšu to, ko neviens no manis negaida - es piekrītu Vjačeslavam.» Abi politiķi iepriekš vairākkārt bijuši pretējos uzskatos, un ik pa laikam izskan minējumi, kad I. Bite pametīs partiju. Ir iespaids, ka viņa to negatavojas darīt, bet pat piesaista RP domubiedrus - domes sēdē viesa statusā piedalījās arī Dāvis Stalts, kurš nesen aizgāja no VL-TB/LNNK frakcijas.

RP cer atgūties, atrodot savu vēlētāju, cenšoties viņu pievilināt ar vārdu «reformas». D. Pavļuts atzina, ka valdībā pietrūcis partneru atbalsta RP ministru reformām, kā arī laika to skaidrošanai. «Ir jādomā, kā mums rīkoties, lai darbus varētu izmantot kā iespēju nostiprināt politiskās pozīcijas,» teica D. Pavļuts. RP budžeta apspriešanas gaitā stingri uzstās uz sev svarīgām lietām - arī uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu līdz 22% nākamgad, bet 2015. gadā vēl par diviem procentpunktiem. E. Demiters brīdināja par paredzamo partneru pretestību, jo Vienotība rosina paaugstināt neapliekamo minimumu. Viņaprāt, jāorientējas uz pasākumiem, kas palīdz atgriezt atpakaļ aizbraukušos, piedāvājot nevis 225 latu algu, bet cilvēku cienīgu atalgojumu. «Spēt panākt lēmumu pieņemšanu un partneru atbalstu tiem, kā arī nodrošināt, lai sabiedrība par to uzzina,» teica Zanda Kalniņa-Lukaševiča. Atbildot uz vaicāto, kā RP varētu nostabilizēties, V. Zatlers sacīja - tā vairs neļaus citiem piesavināties savus darbus, skaidros savu politiku un nebaidīsies no jauniem spēlētājiem, par kādu var kļūt Einara Repšes veidotā partija. «Nevar viens cilvēks četras reizes būt varonis,» par E. Repšes pieteikumu Dienai sacīja V. Zatlers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?