Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Saldi sāļās piparkūkas

Franči Ziemassvētku laikā ēd ingvermaizi, itāļi savu pandoro, bet vācieši - štolli. Mēs, latvieši, piparkūkas - trauslas, plānas un rūgteni saldas, garšvielām bagātas un kraukšķīgas. Taču cik daudz piparkūku decembrī apēdīsi? Dažas saujas, varbūt kilogramu? Kad tas apēsts, galvenā burvība paliek gaidāmo svētku sajūtā, smaržā, kas izklīst pa māju, kad piparkūku plāts tikko izvilkta no cepeškrāsns.

Tālāk jādomā, kā piparkūkas pārvērst citos gardos ēdienos. Tāpēc restorāna Ostas skati šefpavāram Ingmāram Ladigam šoreiz jautājām gan gardāko piparkūkas mīklas recepti, gan idejas ēdieniem, kuros Ziemassvētku sajūtu un garšas buķeti piparkūkas lieliski papildinās. Lūk, Ingmāra Ladiga receptes!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vistas cepetis ar piparkūkām un svaigo sieru 5. A

4 personām: 4 vistas filejas (ar ādu), 1/2 citrona, sāls, pipari pēc garšas, 1 zariņš rozmarīna; siera pildījumam - 180 g svaigā krēmsiera, 100 g sviesta, 100 g drupinātu piparkūku, 2 lapiņas estragona, 1 daiviņa ķiploka, sāls, pipari pēc garšas
1. Vistas fileju iemarinē ar sāli, pipariem, citronu sulu un rozmarīnu, liek uz stundu istabas temperatūrā iemarinēties.
2. Tajā laikā gatavo siera pildījumu - krēmsieru kopā ar ķiplokiem, citronu sulu, sviestu un garšvielām liek virtuves kombainā un kuļ, līdz veidojas viendabīga masa.
3. Tad masā iemaisa daļu drupināto piparkūku.
4. Masu pilda iemarinētajai vistas filejai zem ādas un cep apmēram 20-30 min. cepeškrāsnī 180 grādos.

8. Mīklu izveltnē plāni, izspiež formas. Cep 200-

Sastāvdaļas: piparkūku garšvielai - 41 g kanēļa, 12 g krustnagliņu, 12 g smaržīgo piparu, 4 g melno piparu, 4 g koriandra, 12 g muskatrieksta, 8 g ingvera pulvera, 4 g anīsa; mīklai - 600 g miltu, 400 g cukura, 100 g sviesta, 1 ola, 3 g cepamā pulvera, 1 g sodas, 15 g piparkūku garšvielas, 100 ml ūdens
1. Visas garšvielas sablendē vai ļoti smalki sadrupina piestā un rūpīgi samaisa, uzglabāt var vairākus mēnešus siltā, sausā vietā.
2. Cukuru sadala divās daļās.
3. No vienas vāra cukura sīrupu - 175 g cukura savāra ar 100 gramiem ūdens.
4. Atlikušo cukuru uz pannas karamelizē tumši brūnu.
5. Abas cukura masas sajauc, pievieno garšvielas. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.
6. Pievieno sviestu un olu.
7. Miltus, sodu un cepamo pulveri sajauc un iemīca mīklā pēdējos.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas: pamatnei - 30 g sviesta, 140 g cukura, 3 olas, 30 ml cidoniju sulas, 30 ml mandarīnu sulas, 200 ml piena, 1 ēd. k. miltu, 2 ēd. k. saberztu piparkūku; pildījumam - 1 ābols, 100 g cukura, 60 ml ābolu sulas, 40 ml stiprā alkohola (brendijs, konjaks, rums), 1/2 vaniļas pāksts, 1 kanēļa standziņa
1. Putotājā liek sviestu kopā ar cukuru, mandarīnu un cidoniju sulu, sakuļ.
2. Pievieno olu dzeltenumu un turpina kult, pievieno miltus un saberztās piparkūkas, viegli apmaisa un pievieno pienu, kuļ vēl apmēram 5 min.
3. Uzputo olu baltumu (kam pievieno šķipsniņu sāls) līdz biezām, stingrām putām.
4. Abas iegūtās masas viegli iecilā vienu otrā.
5. Kad masa gatava, to liek ietaukotā karstumizturīgā traukā, kuru ievieto paplātē ar nedaudz ūdens un cep 160 grādos apmēram 40 min.
6. Cukuru, ābolu sulu un stipro alkoholu liek nelielā aukstā katlā, pievieno garšvielas un strauji uzvāra.
7. Ābolu sagriež četrās daļas un liek karstā iepriekš sagatavotā sīrupā un lēnām pavāra apmēram 5-10 min.
8. Visu iepriekš pagatavoto siltu kārto uz porciju šķīvjiem un pasniedz ar drupinātām piparkūkām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?