Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Secinājumi pēc gada mākonī

Saskaņā ar Eurostat datiem Eiropā mākoņpakalpojumus lieto 19% uzņēmumu. Dānijā - 38%, Zviedrijā - 39%, Somijā - pat 51%. Diemžēl Latvija šajā ziņā, par spīti izcili kvalitatīvam internetam, ir negatīvais līderis - ar 6% mākoņpakalpojumu lietotāju starp uzņēmumiem esam otrajā vietā no beigām visā ES. Mūs «apsteidz» tikai Rumānija (5%). Tā ir neizmantota iespēja mūsu uzņēmumu konkurētspējai un straujākai attīstībai gan vietējā, gan eksporta tirgos.

Pērn uz savas ādas pārliecinājāmies, kā mākonī bāzēti biznesa produktivitātes rīki jeb savu sistēmu un datorprogrammu pārnešana uz mākoni mums ļāva samazināt IT izmaksas par 25%. 80 cilvēku uzņēmumā tā ir būtiska summa. Līdz ar to atļaušos minēt, kas Latvijas situācijai ir par iemeslu un kā to risināt.

Pirmais, galvenais un bieži vien vienīgais iemesls, kāpēc nepāriet uz mākoni, ir bailes - ka informācija pazudīs, ka dati tiks nozagti, ka tiem jāatrodas aiz uzņēmuma slēgtajām durvīm, nevis kaut kur nezināmā mākonī, bailes, ka kaut kas nestrādās, ka tas būs sarežģīti. Arī mēs izgājām cauri visām šīm bažām. Tagad, pēc gada «mākonī», ir pierādījies, ka tas var būt drošāks nekā datu glabāšana pašiem. Konkrēts gadījums - pēc datora nozagšanas varējām, pirmkārt, nobloķēt pieeju visiem datiem attālināti, otrkārt, piekļūt nepieciešamajai informācijai no cita datora. Dati ne reizi nav pazuduši vai bijuši nepieejami. Palielinoties vai samazinoties darbinieku skaitam, varam tūlīt nomainīt programmas licenču skaitu. Darbinieki var piekļūt savai informācijai gan no darba, gan no mājām. Esam iemācījušies lietot videokonferences, kurās kopīgi strādājam ar prezentācijām un citiem materiāliem. Komandas pat var vienlaikus tiešsaistē strādāt ar vienu dokumentu, kas glabājas mākonī. Katrs uzņēmums, kas gatavojis nopietna projekta dokumentāciju, zinās, ko nozīmē mobilizēt visus spēkus, lai to paveiktu atvēlētajā termiņā. Kopīga vienlaikus darba iespēja ir izcils izgudrojums, kas ļauj izdarīt vairāk un labāk.

Tiesa, sākumā viss nebija tik rožaini - ne visi bija par pārmaiņām, daudzi nemācēja izmantot jaunās iespējas, process «buksēja». Vienīgais risinājums bija īss, bet mērķtiecīgs apmācību kurss. Kopš tā laika lielu problēmu nav bijis. Nenoliegšu, arī mākonis nav panaceja. Mums ir bijušas grūtības, piemēram, ar datu sinhronizēšanas aizkavēšanos, bet kopumā biroja un menedžmenta darbinieki šobrīd strādā efektīvāk, ir ietaupījies arī mūsu - IT speciālistu - laiks.

Ir viegli novērtēt, ka lēmums pāriet uz mākoņpakalpojumiem bija pareizs, bet kā pie tā nonākt? Te neliels akmens IT konsultantu dārziņā - tieši jūs esat tie, kuriem jāspēj klientiem izskaidrot, ko nozīmē mākonis, kāpēc tas ir droši (vai nav), vai un kādi ir riski, kā tos novērst. No savas puses varu uzņēmumus iedrošināt, ka pāriet uz mākoni var ātri (mēs to izdarījām divās nedēļās), tas neprasa lielas investīcijas un nav neatgriezeniski. Valstī, kur ir tik kvalitatīvs internets, nelietot mākoņpakalpojumus biznesā ir kā kaisīt naudu vējā un šķiest savus spēkus tur, kur varam tos ietaupīt.

*SIA Tenax IT pakalpojumu vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?