Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Sidram trīsdesmit ābolu šķirnes

Neraugoties uz grūtajiem laikiem, mazāk nedzeram, tikai mainām dzeršanas paradumus. Brīžiem šķiet, ka pēdējā laikā cilvēkiem jau vienalga, ko dzert, galvenais ir apreibināties un aizmirst visas problēmas. Iespējams, ka vaina ir dzeršanas tradīcijās vai, pareizāk teikt, to trūkums. Ja tā, tad tas ir tikai laika jautājums.

Latvijā ļoti populārs ir sidrs. Starp citu, Eiropas Savienības sidra un augļu vīna ražotāju asociācija, kurā nav neviena no Latvijas, bet ir Lietuvas uzņēmums Alita, cīnās, lai ES par sidru varētu saukt dzērienu, kas ražots tikai no dabīgas ābolu sulas.

Pirms mēneša nopirku Christian Drouin Cider Bouche Brut. Šis sidrs pēc garšas ir pilnīgi pretējs tam, ko Latvijā pazīstam. Daudziem tas liksies par skābu. Šī sidra ražošanas procesā nav pievienots neviens grams cukura. Tas ir veidots no aptuveni 30 dažādām ābolu šķirnēm - 70% rūgto ābolu, kas dzērienam piešķir stingru mugurkaulu un muti savelkošu miecvielu garšu, 20% maigo ābolu, kas piedod augļu aromātus un garšu, bet atlikušie 10% skābo ābolu sidram piešķir sabalansētu nobeiguma garšu. Manuprāt, Christian Drouin Cidre Bouche Brut vairāk ir paredzēts lietot kopā ar ēdienu nekā vienu pašu.

Problēma, kā padarīt pārtikas produktus lētākus, saasinās ar katru gadu. Jāsaka, produktus bez piedevām sastapt kļūst arvien grūtāk. Taču vienlaikus ar cenu mainās produkta garša. Tas nebūtu nekas nosodāms, ja vien šo produktu nesauktu vecajā vārdā. Pirms vairākiem gadiem Itālijā plašu rezonansi piesaistīja tiesas prāva, kurā tika apsūdzēti vairāki lieli Chianti un Brunello di Montalcino ražotāji, kas šos slavenos un dārgos vīnus bija šķaidījuši ar daudz lētāku vīnu. Līdzīgas problēmas ir arī ar cita slavena itāļu vīna Amarone (vīns no žāvētām vīnogām) ražošanu. Ne velti desmit slavenākie Amarone ražotāji nolēmuši apvienot spēkus, lai cīnītos pret mēģinājumiem vienkāršot vīna ražošanas procesu. Pēc viņu domām, tā tiek radīts vīns, kas neatbilst nekādiem Amarones garšas stilam un standartiem. Amarone jābūt vismaz ar 15% alkohola saturu un vismaz 30 mēnešus jānogatavojas mucās un pudelēs.

Pavasarī, piedaloties kādā degustācijā, man izdevās nobaudīt 64 dažādus Amarone vīnus. Vislielāko punktu skaitu dabūja Amarone Tenuta Sant Antonio Campo dei Gigli 2004. Kaut ko tik perfektu vēl nebiju baudījis! Šim vīnam ir tumša granātābola sulas krāsa. Garšā spēcīgas un sulīgas ogas - plūmes, ķirši, upenes. Mutē sajutu visas iespējamās ogas. Tās spēlēja vienu kopīgu partitūru. Ne velti šis vīns trīs gadus nogatavojies ozolkoka mucās. Tas ir pietiekams laiks, lai visas garšas sakārtotos pa plauktiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?