Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Siers, biezpiens un pelni

Restorāna Ostas skati atraktīvais šefpavārs Ingmārs Ladigs savām receptēm pamatus rod senlatviešu un cittautu virtuves pieredzē. Viņš uzskata, ka latviešu ēdieni var interesēt ne tikai mūs pašus, bet arī ārzemju tūristus.

Kādā pagājušā gadsimta 20.gados Latvijā izdotā pavārgrāmatā viņš atradis biezpiena siera recepti, kurā mūsu senči izmantoja jau krietni pastāvējušu biezpienu. Mūsdienās «nostāvēšanās efektu» Ingmārs panāk, receptē iekļaujot zilo sieru, bet rozīnīti piešķir šefpavāra atradums - siera apviļāšana pelnos.

Savukārt recepti ar fetas sieru grieķi gatavo, izmantojot cauru gadu pieejamos svaigos tomātus, ķiplokus, papriku un baziliku. Mēs šādi varam rīkoties tikai pāris mēnešus gadā, kad dārzeņi aug pašu dobē, tāpēc - ķersimies pie gatavošanas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fetas siera saganaki ar tomātiem un olīveļļu

ČETRĀM PORCIJĀM VAJADZĒS: 400 g fetas siera, 8 vidēja lieluma jaunās ražas tomātus, 4 ķiplokus, 8 ēd.k. olīveļļas (var izmantot rapšu eļļu), 16 olīvas, 2 paprikas, 1 bazilika saišķīti, sarkano sīpolu, tikko apceptas baltmaizes šķēles.

Tomātus nomazgā un pārgriež uz pusēm, liek karstumizturīgā traukā. Sašķēlē sīpolu, papriku sasmalcina un kopā ar olīvām liek traukā pie tomātiem. Ķiplokus nemizotus sagriež uz pusēm un izvieto trauka malās. Pāri liek šķēlēs sagrieztu fetas sieru. Visu pārlej ar eļļu, pārkaisa ar baziliku, liek cepeškrāsnī un cep 230 grādu temperatūrā aptuveni 7-10 minūtes.
Pasniedz ar tikko apceptām baltmaizes šķēlēm.

Izturēts pelnos vārīts biezpiena siers ar ābolu ie

ČETRĀM PORCIJĀM
VAJADZĒS: 400 g 9%
biezpiena, 75 g zilā siera,
1 tējk. sāls, 75 g sviesta,
4 olu dzeltenumus,
4 vidēja lieluma jaunās ražas ābolus, 2 ēd.k. brūnā cukura,
2 ēd. k. citrona sulas, pelnus apviļāšanai (labāk izmantot augļu koku pelnus).

Biezpienu liek katliņā un silda, līdz veidojas viendabīga caurspīdīga masa. Tad pievieno sāli, sviestu, zilo sieru un pavāra uz lēnas uguns, līdz veidojas viendabīga masa. Noņem katliņu no plīts un masā iemaisa olu dzeltenumus, vēlreiz uzkarsē un lej virumu sagatavotā formā, kuru novieto aukstā vietā, lai atdziest.
Ābolus nomizo, izņem serdi un smalki sagriež, pievieno cukuru, vāra uz lēnas uguns, kamēr veidojas viendabīga ievārījuma konsistence. Tad pievieno citrona sulu un atkal uzvāra. Iegūto ievārījumu atdzesē un pataupa līdz servēšanas brīdim.
Kad siers atdzisis, to izņem no formas, apvārta pelnos, aptin ar marles gabaliņu un novieto aukstumā.
Servējot galdā, nogriež siera šķēli, tai virsū liek ābolu ievārījumu un pasniedz ar svaigi apceptu maizi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?