Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sīpolu mizas ir labākā krāsviela

Par Lieldienu tuvošanos vēsta dažādas zīmes - gan plakāti Rīgas ielās, gan Saeimas Preses dienesta izplatītas fotogrāfijas, kurās redzams, kā vairāki deputāti izkrāso olas un pēc tam sacenšas to ripināšanā. Papildu fonu rada baumas, ka cenas strauji celšoties un visas olas tikšot izpirktas, jo Igaunijā jau ieviesti ierobežojumi, tiesa gan, šī ažiotāža nav Lieldienu dēļ.

Taču Lieldienas jau nepavisam nav tikai olu krāsošanas, šūpoļu un zaķu svētki. Un tie nav arī gavēņa beigu svētki ar tam sekojošu izēšanos, lai kā arī lielveikali mūs vilinātu ar īpašajiem pārtikas groziem. Ir taču Lielā piektdiena, ir Krusta ceļš, ir dievkalpojumi, kas apliecina Lieldienu kā Kristus augšāmcelšanās svētku nozīmi. Kā jau tas ir ar daudziem svētkiem, to sakrālā un pagāniskā svinēšana ir savijusies kopā, un tie paši cilvēki, kuri iet uz dievkalpojumu, labprāt arī šūpojas un sacenšas olu ripināšanā. No manis sastaptajiem rīdziniekiem lielākā daļa ar reliģiskiem rituāliem šos svētkus nesaista, vairāk uzsverot svinēšanu ģimenē. Kristīne stāsta, ka Lieldienas viņai ir ģimenes svētki ar šūpošanos, olu ripināšanu, savukārt olu krāsošana notiek ar dažādām krāsām - visas esot labas, jo košāk, jo labāk. Ja ir labs laiks, viņas ģimene cenšas doties uz Brīvdabas muzeju vai atrast šūpoles kādā citā vietā. Ineta saka, ka viss, ko darīt Lieldienās, vēl nav izdomāts, bet arī viņa sīpolu mizās un zaļumos krāso olas un mēdz aizbraukt uz Brīvdabas muzeju. Reliģiskā garā svinēt Lieldienas viņas ģimenē nav pieņemts. Vēl četras brīvdienas Ineta izmanto, apciemojot vecākus. Savukārt Pēteris teic, ka plāno doties uz laukiem pie sievas vecākiem. Tā gan drīzāk esot ciemošanās, ja pagastā esot šūpoles, tad varbūt arī aizejot, taču nekādus rituālus viņa ģimene neveic. Sieva ar bērniem mēdzot arī krāsot olas - gan ar dabas materiāliem, gan ķīmiskām krāsvielām. Mājās Beberbeķos svētkus svinēt noskaņota arī Regīna, tiesa gan, viņa ir vienīgā no manis aptaujātajiem pieciem rīdziniekiem, kura dosies arī uz dievkalpojumu baznīcā. Viņa ne tikai krāsos olas sīpolu mizās un sūnās, bet ceps arī pīrādziņus. Šūpoles pašiem esot, turklāt lielas. Kā viņa pamatā uztver Lieldienas? «Pavasara atmošanās svētki,» Regīna saka. Par ģimenes svētkiem Lieldienas sauc arī Aleksandrs, svētki vairāk notiekot pie galda, arī šajā ģimenē olas krāso sīpolu mizās un šī ģimene baznīcā neiet.

Jebkuru svētku jēga ir ne jau brīvdienas, ko mums iedod valsts. Katrs pats šo jēgu var radīt un svētku dienas piepildīt. Jācer, ka vismaz sniega vētras mums Lieldienās nedraud.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?