Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Skolām ziedo gan vecāki, gan absolventi

Divi veidi, kā skola gūst papildu atbalstu, ir: vienā gadījumā ziedo vecāki, otrā - absolventi. Šādu pieeju ir izvēlējusies Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, kuras ziedotāju vidū ir gan pašreizējo skolēnu vecāki, gan tie, kuri skolu absolvējuši jau pirms laba laika. Ģimnāzijas pārstāvji uzsver, ka ziedojumi esot brīvprātīgi un pēdējos desmit gadus tos nevienam neprasa, to pašu atzīst arī Dienas aptaujātie ziedotāji.

«Diezgan aktīvi ziedo septītklasnieku un desmitklasnieku vecāki. Tas laikam ir uz tiem priekiem, ka bērns sācis mācīties mūsu skolā,» stāsta Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas Vecāku fonda vadītāja Ata Krūmiņa.

Vecāku fondā nauda tiek ziedota konkrētiem mērķiem - dalībai dažādās skolēnu olimpiādēs, koru un sportistu braucieniem, kā arī balvām skolēniem. «Vēl viena pozīcija ir skolas izdaiļošana. Teiksim puķupodi uz palodzēm ir no fonda naudas,» saka A. Krūmiņa. Fonda naudas maksājumi neesot regulāri, taču tāda prakse pastāvējusi dibināšanas sākumā, kad vecākiem par ziedojumiem atgādināja regulāri. To, cik lielas ir šīs neregulārās maksas vai arī kopējais gada budžets, atšķirībā no citām skolām, kuras to izklāsta savās mājaslapās, 1. ģimnāzija atklāt nevēlas. Vidējo summu, ko ziedo vecāki, nosaukt neesot iespējams, teic A. Krūmiņa. Savukārt kopējo naudas apjomu viņa nevēlas minēt, jo nezina, kā uz to reaģēs citas skolas, un šī summa katru gadu esot atšķirīga.

«Tie bija 10 latu 7. klasē un 10, sākoties vidusskolai,» par fonda naudas maksājumiem saka kāds vidusskolēna tēvs, kurš nevēlas publicēt savu vārdu, jo dēlam vēl pāris gadu šajā skolā jāmācās. Obligāti neviens neesot licis ziedot, skola esot informējusi, ka vecākiem šāda iespēja ir. Par naudas izlietojumu bažu neesot, jo fonda vadībai viņš uzticoties. Arī A. Krūmiņa stāsta, ka vecāki pārskatus neprasot, jo fondam lielākoties ziedojot tie, kuru bērni arī piedalās olimpiādēs un dažādos braucienos. «Iesniedzot gada pārskatu, tā ir vienīgā reize, kad kādam atskaitāmies,» viņa norāda.

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas Absolventu un draugu biedrība darbojas teju 20 gadu, un tajā ir aptuveni 800 biedru. «Tiesa, ne visi no tiem ir aktīvi, tas ir, regulāri maksā biedru naudu,» atzīst biedrības priekšsēdētājs Ansis Straupmanis. Biedru nauda gadā esot 2 lati, kuriem lietojumu atrod skolēnu rakstu konkursu rīkošanā, absolventu salidojumu un saietu organizēšanā, kā arī skolas muzeja atbalstam. Arī biedrības vadītājs nevēlas atklāt, cik daudz līdzekļu fonds iegūst gada laikā.

Viens no aktīvajiem biedriem ekonomists Tālis Linkaits, kurš biedrībā iesaistījās 90. gadu beigās, Dienai stāsta, ka naudas neesot daudz, tomēr pasākumu organizēšanai, kā arī skolas grāmatu iegādei pietiekot. «Mūsu līdzekļi ir neaizskarami,» viņš saka, ar to domādams veidu, kā tos uzglabā, - saziedotā nauda glabājas bankā, un tērēti tiek uzkrātie procenti. «Tas ir daudz racionālāk, nekā savāc, tad visu naudu iztērē, un ar to biedrība arī beidzas,» uzskata T. Linkaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?