Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Skolotāji izsvilps budžetu

Bruņojušies ar zilām svilpēm, ap 2000 izglītības un zinātnes darbinieku šodien piketā pie Saeimas plāno izsvilpt sagatavoto valsts budžetu. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) gan to nosaukusi par brīdinājuma piketu, lai dotu signālu Saeimai, ka tam var sekot arī streiks. Tomēr, ņemot vērā, ka ne pašiem skolotājiem, ne arodbiedrībai nav pārliecības, ka pikets nesīs rezultātus, plānotie pasākumi tik tiešām var izvērsties par iesildīšanos streikam.

Brīdinājuma piketā arodbiedrība kopā ar pedagogiem vēlas panākt zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanu 2014. gadā vismaz līdz 310 latiem, nevis 295, kā patlaban ir plānots. Tāpat tiks lūgts paredzēt finansējumu pamatlikmes paaugstināšanai turpmākajos gados un nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā. Tomēr jau tagad LIZDA pieļauj, ka pikets nenesīs vēlamos rezultātus, un būs jādomā par citām protesta formām. Kā Dienai norādīja LIZDA pārstāvis Edgars Grigorjevs, gadījumā, ja nekas nemainīsies, arodbiedrība organizēs ārkārtas sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību. Streiku, pēc arodbiedrības teiktā, mudina rīkot tieši paši skolotāji, jo nav ticības, ka aizbraukšana un pastāvēšana pie Saeimas dos rezultātus.

Arī Dienas aptaujātie skolu direktori galvenokārt atzina, ka pedagogi būtu gatavi mācīšanu likt pie malas un streikot, lai tiktu sadzirdēti. «Patlaban skolotāji tieši tādēļ daudz ko nesaņem, jo mēs esam pārāk pacietīgi un pārāk pakļāvīgi, pieļaujam visu, kas šobrīd notiek,» sacīja Rīgas Centra humanitārās vidusskolas direktore Ineta Rudzīte. Arī šodien daļa skolotāju devusies uz piketu, lai parādītu savu attieksmi. Neadekvātas samaksas un lielās pārslodzes dēļ arī Liepājas Ezerkrasta sākumskolas skolotāji devušies piketēt uz Rīgu. Un skolas direktore Dace Bunka norādīja, ka skolotāji ir gatavi arī streikam, atzīmējot gan to, ka skolēni no tā necietīšot. Lai gan no Ventspils 4. vidusskolas neviens piketēt nedosies, tomēr skolas direktore Dagnija Gromova uzskata, ka pēc piketa ir jāseko arī citām protesta formām, jo citādi skolotājus nesadzird.

Citās skolās gan ticības nav ne piketam, ne streikam, jo tā rezultātā var ciest skolēni. Jelgavas 4. sākumskolas direktore Agita Lundberga Dienai norādīja, ka piketu atbalsta, tomēr skeptiski skatās uz rezultātu. Lai gan situācija ar skolotāju algām ir dramatiska, tomēr viņa saprot, ka naudas ir tik, cik ir. Viņa arī nav pārliecināta, vai būtu pareizi rīkot streiku, jo nebūtu neviena, kas varētu rūpēties par bērnu drošību. «Es ļoti rūpīgi izvērtēšu, kas man ir svarīgāks - 1000 bērnu drošība vai 15 lati klāt pie algas,» sacīja skolas direktore. Līdzīgi domā arī Vaivaru pamatskolas vadītāja Inese Kārkliņa, atzīmējot, ka skolotāju streika forma nav pareiza. «Līdz šim arī nevienu reizi neesam īsti streikojuši. Kas tas par streiku, ja skolotāji un skolēni ir skolā? Mēs nedrīkstam skolēniem teikt, lai nenāk. Vai tad es sēdēšu klases priekšā un nerunāšu?» sacīja I. Kārkliņa. Arī uz piketu izlemts skolotājus nesūtīt.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) gan intervijā LNT raidījumā 900 sekundes aicināja pedagogus, lemjot par iespējamo streiku, izvērtēt, cik tas būtu pamatots un produktīvs. Viņš norādīja, ka nākamā gada 1. septembrī būs trešā reize, kad pacels pedagogu algas, un pedagogi bija pirmie, kas saņēma algas palielinājumu pēc krīzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?