Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Slepenais dienests raizējas par draudiem Obamam

Rasistu un ekstrēmistu draudi nogalināt ASV prezidentu Baraku Obamu sagādā arvien lielākas raizes ASV Slepenā dienesta (SD) darbiniekiem, jo dienestam trūkst resursu, lai pastiprinātu prezidenta drošību. ASV prese ziņo, ka pret B.Obamu izskan daudz vairāk draudu nekā pret viņa priekštečiem. Grāmatas Prezidenta slepenajā dienestā autors Ronalds Keslers vēsta, ka izteikto draudu skaits palielinājies par 400%, bet SD darbinieku skaits palielināts tikai par 5,3%.

Rasistu draudi

SD pārstāvji gan uzsver, ka pašlaik ir spējīgi nodrošināt prezidenta aizsardzību, tomēr draudu pastiprināšanās ir satraucoša zīme. Pēc ekspertu domām, viens no ekstrēmistu sarosīšanās cēloņiem ir tas, ka B.Obama ir pirmais melnādainais ASV prezidents. Galēji labējo ekstrēmistu grupas, kas vienmēr bijušas naidīgi noskaņotas pret ASV valdību, tagad arvien aktīvāk sludina rasistiskus uzskatus. Pētījumi rāda, ka šādu grupējumu skaits kopš 2000.gada palielinājies gandrīz par 35%. Ekstrēmisti arvien aktīvāk darbojas internetā, ko izmanto naida kurināšanai un domubiedru vervēšanai.

SD darbinieki ir spiesti reaģēt uz visiem draudiem, kas vērsti pret B.Obamu. Piemēram, nesen aizturēts kāds jaunietis, kurš interneta vietnē Facebook izveidoja aptauju ar jautājumu «Vai vajadzētu nogalināt Obamu?». Aizturētais izrādījās kāds pusaudzis, bet citos gadījumos draudi prezidenta dzīvībai ir nopietnāki. SD izjaucis vairākus atentāta plānus, kā arī aizturējis cilvēkus, kuri uz pasākumiem ar B.Obamas piedalīšanos ieradušies ar šaujamieročiem.

SD pārstāvji atzinuši, ka vairāk uztraucas nevis par grupiņām ekstrēmistu, kas parasti ir «amatieri», bet gan profesionālu «vientuļā vilka» tipa slepkavu, kas vienatnē kaldina savus plānus, tādēļ nav nekādas informācijas noplūdes. SD joprojām pārdzīvo, ka 1963.gadā aģenti nespēja nosargāt ASV prezidentu Džonu Kenediju, kura slepkava saskaņā ar oficiālo versiju bija «vientuļais vilks» Lī Hārvijs Osvalds.

Bīstams darbs

ASV kopš 1865.gada, kad tika nošauts prezidents Abrahams Linkolns, atentātā nogalināti četri prezidenti, vēl vairāki atentāti nav izdevušies. Slepkavu raidītās lodes nonāvējušas arī tādus ievērojamus sabiedriskos darbiniekus kā Roberts Kenedijs, Mārtins Luters Kings un Džons Lenons.

Slepenais dienests pašlaik apsargā 32 cilvēkus, ieskaitot ASV prezidentu, viceprezidentu, viņu ģimenes locekļus, kā arī bijušos prezidentus. SD ir vairāk nekā 7000 darbinieku un 1,4 miljardus dolāru liels budžets, tomēr dienestam jāpilda arī funkcijas, kas nav tieši saistītas ar valsts vadītāju aizsardzību. ASV Slepenais dienests 1865.gadā tika izveidots galvenokārt cīņai pret naudas viltošanu; prezidenta apsardze tikai vēlāk kļuva par vienu no SD pienākumiem. Arī mūsdienās SD turpina nodarboties ar naudas viltotāju vajāšanu, finanšu noziegumu izmeklēšanu, pazudušo bērnu meklēšanu un citiem pienākumiem. Ziņojums, kas nonācis laikraksta The Boston Globe rīcībā, liecina, ka nepietiekamo resursu dēļ SD varētu pārskatīt savas funkcijas. Finanšu noziegumu izmeklēšanu varētu uzticēt citiem dienestiem, lai SD lielāko uzmanību veltītu B.Obamas aizsardzībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?