Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Smags, bet pareizs lēmums

Četrpadsmit gadu vecais Dairis Rūnis no Aizkraukles rajona Staburaga pagasta gadu pirms pamatskolas beigām ir spiests meklēt jaunu skolu, jo Vīgantes pamatskolu, kurā viņš mācījies astoņus gadus, bet brālis Gints - sešus, nolemts slēgt. «Virtuāli modelējot skolas darbību atbilstoši jaunajai izglītības finansēšanas sistēmai, kad nauda seko skolēnam, sapratām, ka skolai ar 40 audzēkņiem nav nākotnes,» saka Staburaga pagasta padomes priekšsēdētāja Aina Ķīse.

Staburaga pagasts ir mazākais Aizkraukles rajonā. «Uz papīra» te ir 470 iedzīvotāju, bet patiesībā tikai ap 400, jo tie, kas devušies peļņā uz ārzemēm, te joprojām saglabājuši deklarēto dzīvesvietu. Pēdējo desmit gadu laikā iedzīvotāju skaits pagastā samazinājies vidēji par 40%, ko sekmējusi paju sabiedrības likvidācija un lauksaimnieciskās ražošanas sašaurināšana. Pēdējo sešu gadu laikā pagastā reģistrēti vidēji divi jaundzimušie gadā, kas iznīcina jebkuru cerību skolā nokomplektēt pilnu 1.klasi.

A.Ķīse pieļauj, ka skolas slēgšanas dēļ iedzīvotāju skaits nākotnē saruks vēl vairāk, jo skola ir viens no faktoriem, kas te vēl notur ģimenes ar bērniem, dod darbu un regulārus ienākumus vismaz desmit pagasta iedzīvotājiem, kā arī vairākiem cilvēkiem no kaimiņu pagastiem, kas brauca strādāt uz Vīgantes skolu.

Noglabājot sāpi par šādu lēmumu dziļi sirdī un atmetot visas emocijas, Gunārs Ločmelis, kura dvīņi mācās Vīgantes pamatskolas 5.klasē, atzīst, ka izšķiršanās slēgt skolu tomēr bija pareizs lēmums.

Skolas darbinieku un vecāku sapulcē, izvērtējot pašvaldības finansiālās iespējas, situāciju valstī un gaidāmo apvienošanos Jaunjelgavas novadā, kas staburadziešiem galīgi nav pie sirds, tika nolemts, ka labāk sunim asti nocirst ātri un uzreiz, nevis griezt pa gabaliņam un kaut ko gaidīt. «Jaunjelgavas novadā, kurā apvienosies sešas pašvaldības, būs četras pamatskolas un viena vidusskola. Esmu pārliecināts, ka jaunais novads nevarēs atļauties uzturēt visas mazās skolas, domāju, ka tajā, visticamāk, paliks viena lielāka pamatskola un vidusskola. Tāpēc labāk šādu lēmumu pieņemt tagad, lai līdz jaunajam mācību gadam bērniem atrastu jaunu skolu un arī darbiniekiem būtu laiks meklēt citu darbu,» saka G.Ločmelis, kuram tuvāk būtu bērnus sūtīt kaimiņu - Sunākstes pagasta - skolā, taču tajā nav 6.klases. Rūkošais skolēnu skaits un apvienotās klases neliecina par labu arī šīs skolas nākotnei.

Lielākā daļa Vīgantes skolas audzēkņu vecāku izvēlējušies otra līdzās esošā pagasta - Seces - pamatskolu. «Par sāpju naudu, ko saņēmām par apvienošanos novadā, pirksim autobusu skolēnu pārvadāšanai, taču autobusa maršruts vedīs tikai vienā virzienā - uz Seces pamatskolu, ja vecāki izvēlēsies citu skolu, par bērnu nokļūšanu tajā būs jāgādā pašiem,» stāsta A.Ķīse.

«Nedaudz baidos, kā būs jaunajā skolā, mēs visi esam satraukušies, bet es jau tur nebūšu viens, no mūsu skolas daudzi brauks uz Seci,» apgalvo Dairis uz atzīst, ka bērnu dzīvē līdz ar skolas maiņu nekas īpaši nemainīšoties. Tā kā Vīgantes pamatskola atrodas nomaļā vietā, 90% audzēkņu uz to brauc ar autobusu. Viņi to turpinās darīt arī jaunajā mācību gadā, tikai - citā virzienā. Dairis priecājas, ka tagad varēs nopietnāk trenēties florbolā, jo Secē pie skolas pirms dažiem gadiem uzbūvēja jaunu sporta halli. Apzinoties, ka Vīgantes skolai nav nākotnes, tajā nav kārtīgas sporta zāles, pietrūkst telpas pasākumiem, pāris ģimeņu jau pirms vairākiem gadiem izvēlējās savus bērnus vest uz Seces skolu.

Vīgantes pamatskolas direktore Inga Albiņa stāsta, ka pēc 1.jūlija bez darba paliks seši skolotāji un nav cerību, ka viņiem izdosies atrast darbu profesijā, jo tuvākās apkaimes skolās pašlaik vakanču nav. Viņa baidās arī, ka pēc skolas slēgšanas palielināsies bērnu skaits, kuri neapmeklēs skolu, jo līdz šim Staburaga pašvaldība visiem bērniem nodrošināja brīvpusdienas, nopirka mācību grāmatas un arī uz skolu veda bez maksas, vidēji mēnesī tam tērējot ap tūkstoš latu. Viņa nav pārliecināta, ka Jaunjelgavas novads būs tik turīgs un dāsns, lai bērniem arī turpmāk nodrošinātu šādas iespējas, bet ne katra ģimene varēs atļauties par to visu samaksāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?