Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

«Šopings» klientu vietā

«Ja, ejot uz darbu, līst lietus, jau zinu, ka diena būs intensīvāka un piepildītāka,» smaida Zane Sarnoviča (28), un šim apgalvojumam ir savs pamatojums - Zane strādā internetveikalā E-maxima.lv, un lietainā laikā apkalpojamo klientu ir vairāk, jo cilvēki labprātāk izvēlas palikt mājās, nevis cauri peļķēm un ar lietussargu rokā doties uz veikalu pēc pārtikas un citiem pirkumiem.

Iepirkšanās internetā Latvijā nav nekas jauns, taču, ja tāda iespēja ir arī lielveikalu tīklā, aiz tās stāv vesela komanda, kas ik dienas staigā pa veikalu un «iepērkas» klientu vietā, preču grozos sakomplektējot visu, kas pasūtīts. Zane ir viena no šādiem darbiniekiem, tiesa, nu jau pakāpusies elektroniskās tirdzniecības maiņas vadītājas amatā.

Juriste un smalkmaizītes

Darbs internetveikalā E-maxima.lv Zanes uzmanību piesaistīja brīdī, kad viņa pirms četriem gadiem pārcēlās no Daugavpils uz Rīgu. Taču karjeras sākuma plāni gan viņai saistījās ar pilnīgi citu jomu.

Zane ir no Līvāniem un pēc vidusskolas iestājās Daugavpils Universitātē, lai studētu tiesību zinātni. «Tolaik likās, ka jurists būs ļoti nepieciešama profesija un būšu ļoti veiksmīgi izvēlējusies, ka viss būs skaisti, būs interesants darbs. Diemžēl dzīve ieviesa savas korekcijas, darbiņu profesijā neizdevās atrast. Ja būtu izdevies, es noteikti būtu palikusi šajā jomā,» Zane stāsta. Tiesa, trīs juriskonsulta prakses viņa izgāja - visvērtīgākā bijusi Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālajā iestādē. Par spīti neveiksmēm, Zane uzskatīja, ka jurista izglītība dzīvē noderēs, tāpēc vēlāk ieguva arī profesionālo maģistra grādu tieslietās Rēzeknes Augstskolā. Augstskolās apgūtais nu esot vērtīga bagāža, kas palaikam tiešām noder, arī valodu zināšanas tiek izmantotas.

Sapratusi, ka jurista darbs rokā nedodas, Zane kļuva par konditori SIA Iki (tagad - SIA Palink) veikalā. Pie šī darba palīdzēja tikt jau iepriekš iegūtā pieredze - Zane vienu vasaru bija pastrādājusi Daugavpils Maiznīcā Dinella (tagad - a/s Latvijas maiznieks), kurā veidoja mīklas izstrādājumus, fasēja produkciju, komplektēja pasūtījumus. «Tur ļoti daudz ko apguvu, arī to, kā pielāgoties vienlaikus daudziem un dažādiem darbiem,» Zane atceras.

Konditora darbs gāja pie sirds un no rokas - Zane teic, ka četru gadu laikā arī neapnika, jo tā bijusi sava veida relaksācija. Pīrādziņu un smalkmaizīšu cepšana viņai ir arī vaļasprieku sarakstā - līdzās peldēšanai, Latvijas apceļošanai un draugu satikšanai. Lai gan uz darbu bija agri jāceļas un tajā jāpavada ilgas stundas, bijis interesanti. «Apguvu prasmi komunicēt ar visdažādākajiem cilvēkiem. Strādāju arī pie vitrīnas, fasēju un izkārtoju plauktos izcepto produkciju, un vienmēr atradās kāds, kurš par kaut ko ļoti interesējās: kas ir šajā un kas - tajā produktā, vai vakar tas nebija citāds? Tas palīdzēja izstrādāt sava veida iejūtību, sapratni pret dažādiem cilvēkiem, kuri veikalā ne vienmēr ieradušies labā garastāvoklī. Bija kāda kliente, kura bulciņas katru dienu pārsvēra - vai nav lielākas vai mazākas nekā vakar,» Zane stāsta.

Kārtībai jābūt

Pārceļoties uz Rīgu, Zani piesaistīja komplektētāja vakance E-maxima.lv, taču no tās atturēja iespējamā strādāšana nakts maiņās. «To īsti negribējās. Meklēju tālāk un atradu darbu beķerejā. Taču drīz sapratu, ka tas tomēr nav mans sapņu darbs, un ar acs kaktiņu turpināju sekot līdzi E-maxima.lv vakancēm.» Kad parādījās sludinājums, ka uzņēmums meklē operatoru, Zane nosprieda - interesanti, darbs ar cilvēkiem, vajag pamēģināt! Pieteicās, tika pieņemta, apmācīta un sāka strādāt.

Internetveikala operatora ikdiena lielākoties paiet pie telefona un datora, Zane stāsta. Jākomunicē ar klientiem, jāatbild uz viņu jautājumiem, jāapzina pasūtījumi un jānodod tie tālāk komplektētājiem. Tieši viņi ir tie, kas ņem rokās pasūtīto preču sarakstus, apbruņojas ar lielajiem ratiem, uz kuriem kastēs satilpst astoņu klientu pasūtītais, un dodas «šopingā» pa Maxima veikalu. Bet, ja pasūtījumu daudz, kā tas mēdz būt, piemēram, uz svētkiem, komplektēšanā talkā nāk visi internetveikala darbinieki, kas tobrīd ir darbā.

Zane no operatores nu jau kļuvusi par maiņas vadītāju, un tagad viņa kontrolē, cik operatīvi, kārtīgi un precīzi strādā ap 20 pasūtījumu komplektētāji, uzrauga divu operatoru darbu, kā arī veido maršrutu plānus, pēc kuriem šoferi izvadā pasūtījumus. Zane sevi sauc par diezgan liberālu priekšnieci, kas nāk cilvēkiem pretī, ja vien arī viņi izrāda interesi strādāt. «Kārtībai gan ir jābūt - ja tās nav, varu pateikt arī ko stingrāku. Ja kādam uznācis slinkuma periods, tad arī jāpaaudzina,» Zane smaida un stāsta, ka citu vadīšana laikam gan darbā ir tas grūtākais. Katrs ir citāds, katram mēdz būt savi baltie un melnie periodi, bet klienti no tā visa nedrīkst just neko - viņiem viss jāsaņem vajadzīgajā laikā, apjomā, kvalitātē. «Man patīk, ka šajā darbā vienmēr ir interesanti, katra diena - piedzīvojums. Klienti ir dažādi, viņu vēlmes un pasūtījumi - dažādi, tāpat nekad nezini, kādā noskaņojumā darbā ieradīsies darbinieki,» Zane saka.

Pasūta smago un neērto

No lielajiem lielveikalu tīkliem Latvijā savs internetveikals patlaban ir tikai Maxima. Tas darbojas jau vairāk nekā trīs gadus. Zane stāsta, ka pircēji šo iespēju izmanto arvien aktīvāk, un mēneša laikā ir vairāki tūkstoši pasūtījumu. Pārtikas un nepārtikas preces cilvēki internetā pērk vienlīdz daudz, vairāk pasūta tādas lietas, kas ir smagas vai izmēros neērtas, - dārzeņus, ūdeni, sulas, suņu un kaķu barības maisus un mājdzīvnieku sausās tualetes, tualetes papīra un autiņbiksīšu iepakojumus u. c. «Tikko bija arbūzu pasūtīšanas periods - cilvēki ņēma pa padsmit kilogramiem, ko panest nevar, bet apēst var,» saka Zane. Internetveikalu īpaši iecienījuši tie, kas ikdienā ir piesieti pie mājas, - jaunās māmiņas, cilvēki ar īpašām vajadzībām. Arī pensionāri. Reiz kāda kundze pasūtījusi 400 kg kartupeļu visai ziemai un pie viena palūgusi šoferim daļu no tiem uzreiz nonest pagrabā.

E-maxima.lv pamazām paplašinās ārpus Rīgas robežām un pieņem pasūtījumus arī no Jūrmalas, Ādažiem. Attīstības virzienā raugās arī Zane. Jautāta par nākotnes plāniem, viņa teic, ka redz sevi vadošā amatā - tas patīk un, liekas, arī padodas. «Man gan vēl ir maza pieredze, bet jūtu, ka palēnām notiek izaugsme. Šeit strādājot, arī ir labas iespējas attīstīties.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2015
elektroniskās tirdzniecības maiņas vadītāja internetveikalā E-maxima.lv
2015
klientu apkalpošanas centra operatore internetveikalā E-maxima.lv
2010-2014
konditore SIA Palink Daugavpilī
2008, 2009, 2010
praktikante juriskonsulte SIA Naujenes pakalpojumu serviss, VID Latgales reģionālajā iestādē, vēlāk - arī Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvaldē
2007
mīklas izstrādājumu veidotāja a/s Latvijas maiznieks Daugavpilī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?