Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Starp galu un sākumu

Es nebraukšu uz parku… Man sāp, - spiežot roku pie krūtīm, saka režisora Andra Gaujas jaunās dokumentālās filmas Viktors galvenais varonis, pirms tam nocēlis savu mazo meitiņu no divriteņa bagāžnieka. Divi triecieni vienlaikus - sievas pieprasītā šķiršanās pēc Viktora atgriešanās no peļņas dažādās ārvalstīs un mediķu konstatētais ļaundabīgais audzējs, kas vairs nav ārstējams, - ķēruši trīsdesmit vienu gadu veco vīrieti.

Tomēr viņš nezaudē cerības līdz pašam galam, un visā šajā laikā līdzās ir filmas uzņemšanas grupa. Gan brīdī, kad viņš iešļircina sev rokā morfiju, bez kura «būtu no sāpēm nobeidzies». Gan ar tostu «lai izdodas» iemalkojot grādīgos dzērienus, kuru dēļ sieva kopdzīvi atzinusi par neiespējamu un atradusi sev citu - Viktora patriotisko apsvērumu dēļ tik nīstās angļu tautības pārstāvi, un to piedot viņš nespēj. Gan sarunās ar kameras priekšā mulstošo _Gaiļezera_ slimnīcas ārstu, kuram Viktors izmisīgi lūdz palīdzību. Gan tiekoties ar sievu, meitu un māti, kurai vienīgajai vismaz ārēji izdodas saglabāt vēsu prātu.

«No dramaturga ciniskajām pozīcijām raugoties, situācija bija labākā, ko var vēlēties, lai cik tas pretīgi izklausītos,» atzīst Andris, kurš sastapis Viktoru, kad devies uz Gaiļezera slimnīcu tikties ar cilvēkiem, kuriem ārsti vairs nedod cerības. «Pirms gadiem trim četriem biju salasījies Haidegeru un Sartru, mēģinot saprast skaudro nāves jēgas tēmu kā pretmetu dzīves jēgai. Tas mirstīgums ir obligāts - kā ceļazīme, lai mēs iespringtu uz kaut kā saturīga, jēdzīga izdarīšanu. Kapelāns no Gaiļezera letālo pacientu nodaļas jeb pārceltuves, kā mēs sākumā bijām iesaukuši filmu, teica viedus vārdus: ja nebūtu nāves, laiks piedzīvotu totālu inflāciju. Visi zina, ka mirs, bet šiem cilvēkiem laiks līdz tam mirklim pēkšņi ir saspiests,» stāsta Andris un piebilst, ka no visiem šiem cilvēkiem strāvojis miers un sajūta, ka viss jau ir beidzies. Viktors no tur sastaptajiem vienīgais nav bijis mierā ar savu situāciju un bijis gatavs cīnīties.

Sakritību virkne

Vienā brīdī Andris pat noticējis, ka Viktors izdzīvos, un kopā ar viņu plecu pie pleca iesaistījies cīņā pret nenovēršamo. «Mani nevarēja neuzrunāt vairākas sakritības. Mums abiem ir trīsdesmit viens gads, abiem ir meitas, abi dzīvojam Āgenskalnā, viņam ir dzīves dilemma starp rokenrolu un ģimeni, un man arī tāda piemīt, tāpat kā mums daudziem,» stāsta Andris. Viņam šī ir otrā dokumentālā filma pēc 3000 km līdz apsolītajai zemei, kura radās, kad «piegriezās» viss, kas saistīts ar ziņām un televīziju pēc producenta darba raidījumā Bez tabu.

Tad, kad Andris jau zinājis, ka Viktors tūliņ mirs, viņam pašam piedzimusi meita. «Tas ir baigi O.K., ka dabā ir līdzsvars - viens aiziet, lai dotu vietu citam, bet, kad pats esi pa vidu starp šīm šūpolēm - galu un sākumu -, tad ir baigi dīvainā sajūta. Kad tev mirst vecmāmiņa, ir savādāk - tu koncentrējies uz sadzīviskām lietām: vai viņai nepietrūkst zāļu, vai viņai nesalst, bet tad nepietiek laika eksistenciālām pārdomām, ko tas viss nozīmē. Kad vienā istabā tev skan bērna raudas, bet otru, man filmu montējot, Viktors ir pierunājis pilnu, turklāt neskaitāmas reizes atkārtojot vienas un tās pašas frāzes - viņš ar mums te sarunājās veselu gadu…»

Zem Gaujas zīmes

Andris min vēl kādu interesantu un pat mistisku sakritību virkni - iepretī iecienītajam Tērbatas ielas krodziņam, kura nosaukums ir Andra uzvārda brālis - Gauja -, atrodas slavenā Dzeltenā pastnieka Ingus Baušķenieka mājas studija, kur tapis un pavisam nesen izdots dažādās ballītēs pieprasītās Andra muzikālās grupas Suņa stunda pirmais albums Kolka. Un nu Andris atkal daudz laika pavada tai pašā mājā, tikai stāvu augstāk, kur sadarbībā ar Jura Poškus studiju Fa filma top nākamais ekrāna darbs par viena Latvijas pagasta cīņu pret ģimeni - brāli un māsu, kuru kopdzīvē dzimuši divi bērni: «Mani ne tik daudz interesē incests, kā sabiedrības reakcija, līdz pēdējam brīdim neiejaucoties, un tikai tad, kad bērni jau piedzimuši, notiek mēģinājumi šķirt to ģimeni, un nu džeks ir ielikts uz īsu laiku cietumā, lai viņu vēl vairāk satracinātu kā bulli, jo pēc gada viņš atgriezīsies…»#

Filma

Viktors. Dok. filma (52 min).

Pirmizrāde kinoteātra Rīga Mazajā zālē 11.VI plkst.18.

No 12. līdz 18.jūnijam K.Sunī

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?