Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Starptautiskie naudas ceļi

Nesenā ekonomikas lejupslīde (2008-2010) bija ļoti barga attiecībā uz Latviju, taču, neskatoties uz to, tagad Latvija ir viena no visstraujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā (ES) ar 5,5% pieaugumu 2011. gadā un 5,6% pieaugumu 2012.

Tomēr jāņem vērā, ka pēc pievienošanās eirozonai valstis mēdz piedzīvot strauju cenu pieaugumu preču un pakalpojumu jomā, tomēr algu pieaugums ir lēnāks. Piemēram, Igaunija eiro ieviesa 2011. gadā, cilvēki pieredzēja augstas cenas veikalos, kas noveda pie dzīves līmeņa pazemināšanās. Vēl viens no trūkumiem, pievienojoties eirozonai, - valsts zaudē fiskālo neatkarību un tai ir «jādala» ekonomika ar citām valstīm, kas nozīmē, ka to iespaido arī citu valstu ekonomikas un tā ir pakļauta to «ārējiem satricinājumiem».

Tomēr acīmredzamas priekšrocības, pievienojoties eirozonai, ir cenu stabilitāte, kas ļauj labāk kontrolēt inflāciju. Vēl vairāk - valūtas maiņas kursa stabilitāte būs ilgtermiņa ieguvums finanšu sektoram. Starptautisko naudas pārvedumu pakalpojumu cena būs daudz zemāka, jo nebūs darījumu izmaksu. Pozitīvs aspekts ir vienota valūta visā Eiropā un cenu pārredzamība, jo būs vieglāk salīdzināt cenas dažādās Eiropas valstīs.

Manuprāt, pievienoties eirozonai nozīmē iet soli pa solim pretī attīstībai ES un Eiropas kontekstā. Ilgtermiņā tas noteikti ir milzīgs ieguvums Latvijai un tās iedzīvotājiem.

The Guardian norāda, ka 2012. gadā visvairāk naudas no Latvijas tika pārsūtīta uz Krieviju (76 miljoni eiro), uz Lietuvu (35 miljoni eiro) un Ukrainu (24 miljoni eiro). Tajā pašā gadā visvairāk naudas uz Latviju tika nosūtīts no Krievijas (188 miljoni eiro), ASV (60 miljoni eiro) un Apvienotās Karalistes (52 miljoni eiro). Visas šīs valstis ir ārpus eirozonas. Tas nozīmē, ka pat tad, ja Latvija iekļūst eirozonā, lielākā daļa cilvēku, kuri sūta naudu uz un no Latvijas, tā vēl būs jākonvertē attiecīgās valūtās.

Tāpēc TransferGo 2013. gadā sāka darboties šajā biznesa nišā, sniedzot starptautiskos naudas pārvedumu pakalpojumus, kas var palīdzēt ietaupīt naudu cilvēkiem, kuri sūta naudu no vai uz Latviju.

Šobrīd esam arī tikko saņēmuši licenci, kas ļauj nodrošināt naudas pārskaitījumu pakalpojumus starp visām Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm. Līdz ar to arī Latvijas iedzīvotājiem ir nodrošināta iespēja ne tikai veikt naudas pārskaitījumus saviem draugiem un ģimenes locekļiem gandrīz visu EEZ valstu (tās ir: Latvija, Austrija, Beļģija, Kipra, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Īrija, Itālija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīdelande, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Apvienotā Karaliste) ietvaros, bet arī veikt tos no šīm EEZ valstīm uz Latviju.

Tajā pašā laikā ir cilvēki, kuri sūta naudu uz Latviju no eirozonas valstīm (piemēram, no Īrijas un Vācijas). Viņiem turpmāk būs daudz vieglāk sūtīt naudu, izmantojot SEPA pārvedumus.

Jāpiebilst, TransferGo klientu aptaujā 21,05% respondentu norādīja, ka Apvienotajā Karalistē strādā piecus un vairāk gadus, 29,15% - 3-4 gadus, 24,29% - 1-2 gadus. No 6 līdz 12 mēnešiem šajā valstī uzturas 12,15%, bet mazāk nekā sešus mēnešus - 13,36% respondentu. No visiem respondentiem 10,52% ir latvieši, 78,14% - lietuvieši un 8,45% - poļi.

* Starptautisko naudas pārvedumu kompānijas TransferGo biznesa attīstības vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?