Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Stradiņa slimnīcai naudu dos pēdējo reizi

«Mums tagad ir jāizšķiras - būt Stradiņa slimnīcai vai nebūt,» ar šādu uzstādījumu vakar valdības sēdi iesāka veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Respektīvi, ministriem jālemj par papildu finansējumu, lai nodrošinātu projekta turpmāko gaitu, vai jālauž līgums un no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa jāatsakās.

Pēc ilgākām diskusijām gan panākts kompromiss - nauda būs, bet ne vairāk kā 16 miljoni eiro, turklāt tos piešķirs 2017. gada budžeta ietvaros, jo ātrāk finanšu situācija to neatļauj. Tas nozīmē, ka slimnīcas jaunā korpusa kopējās izmaksas sasniegs vairāk nekā 83,3 miljonus eiro plānoto 67,3 miljonu vietā.

16 un ne vairāk

Kopš 11. februāra būvdarbi Stradiņa slimnīcas teritorijā vairs nenotiek, un jau tagad zināms, ka darbus laikā pabeigt nebūs iespējams. Atbilstoši būvniecības līgumam līdz 2015. gada 1. augustam bija paredzēta būvniecības darbu nodošana, bet 1. septembrī objektam būtu jābūt nodotam ekspluatācijā. Tagad, kad zināms, ka termiņos iekļauties vairs nevar, galvenais jautājums paliek, vai izdosies nosargāt Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, un, pēc G. Belēviča domām, tas ir iespējams. Nepieciešams gan papildu finansējums jau nākamgad vismaz 16 miljonu eiro apmērā. Šāda summa norādīta, pieņemot, ka ERAF projektu izmaksas tiks atzītas par atbilstošām un apmaksātas. Pretējā gadījumā slimnīcas jaunā korpusa funkciju nodrošināšanai papildus būs nepieciešami vairāk nekā 42 miljoni eiro.

Kā Ministru kabineta sēdē norādīja veselības ministrs, papildu finansējums nepieciešams lietus ūdens novadīšanas kolektora izbūvei, līguma izpildei ar būvnieku SBRE, valsts galvotā aizdevuma daļas kompensēšanai, kura tika zaudēta Latvijas krājbankas maksātnespējas rezultātā, kā arī jaunu slimnīcas iekārtu un aprīkojuma iegādei. Te gan iebildumi ir Finanšu ministrijai (FM). Šobrīd neesot pārliecības, ka gadījumā, ja arī tiktu piešķirts papildu valsts budžeta finansējums, ERAF līdzfinansētais projekts tiktu īstenots un tā izlietotie līdzekļi atzīti par attiecināmām izmaksām. Tāpat vērā jāņem fakts, ka valsts budžeta iespējas finansēt papildu pasākumus 2016. gadā ir ļoti ierobežotas. Gadījumā, ja VM uzskata šo par prioritāru pasākumu, tas ierobežos iespējas saņemt atbalstu citu ministrijas izvirzīto prioritāšu īstenošanai. Tomēr G. Belēvičs stingri norādīja, ka, neskatoties uz šībrīža situāciju, tāpat katru gadu ministrija nāks ar jaunām iniciatīvām un līdzekļus prasīs, bet šobrīd ir jāizlemj, projektu glābt vai ne. Rezultātā panākts kompromiss - valdība ministra lūgumu akceptēja ar norunu, ka ar būvniekiem tiks panākta vienošanās par 2016. gadā veiktajiem būvdarbiem samaksāt 2017. gadā. Arī iepirkumi tiks organizēti 2016. gadā, bet apmaksāti 2017. gadā. Turklāt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) aicināja apsolīt, ka slimnīcas būvniecības otrajai kārtai līdzekļi netiks prasīti un VM nesāks jaunus būvniecības projektus.

Nāksies pārbūvēt

Līdztekus jautājuma izskatīšanai valdībā vakar beidzot no neatkarīgā būveksperta Arta Dzirkaļa saņemts arī atzinums par risinājumiem tālākā būvniecības procesa izpildei. Atzinumā norādīts, ka daļu no slimnīcas jaunā korpusa nāksies noārdīt un pārbūvēt, bet daļu varēs atstāt tādu, kāds tas uzbūvēts. Pēc ministra domām, tās ir labas ziņas - uzbūvēto jaukt nost nevajag, pēc iespējas ātrāk jāatjauno celtniecība, savukārt būvniekiem jānovērš radušies defekti. VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa arī atzīmēja, ka visi darbi, kas saistīti ar pārbūvi un defektu labošanu, būvniekiem jāveic par saviem līdzekļiem. Turklāt par katru nokavēto dienu būvniekam būs jāmaksā soda nauda 0,1% apmērā no projekta kopsummas, kas šobrīd ir vairāk nekā 67 miljoni eiro. Pilnsabiedrības SBRE pārstāve Ilga Sokolova Dienai gan atzīmēja, ka publiskotie viedokļi par demontāžu un citiem veicamajiem darbiem esot ievērojami pārspīlēti un defektus iespējams novērst četrās nedēļās. Respektīvi, ekspertu rekomendācijas neparedzot un nepieprasot plašu demontāžu vai pārbūvi. Veicamie defektu novēršanas darbi ir paredzami nelielā apjomā, un, ja projekta pasūtītājs un kontroles institūcijas nekavējoši reaģēs un atļaus atsākt būvdarbus objektā, defektus iespējams novērst mēneša laikā.

Pabeigs nākamgad

Lai nezaudētu ERAF un valsts budžeta līdzfinansējumu 24 723 465 eiro apmērā, VM uzdevums sadarbībā ar FM tagad ir izstrādāt iesniegumu un līdz 30. jūnijam iesniegt to Eiropas Komisijai, lai arī par nepabeigtu un nefunkcionējošu korpusu ERAF segtu būvniecības izmaksas. Šādā gadījumā slimnīcas jaunā korpusa pirmās kārtas būvdarbi, kā arī aprīkojuma, medicīnas iekārtu, mēbeļu ārstu birojiem un laboratorijām uzstādīšana un informācijas tehnoloģiju infrastruktūras izveide būtu jāpabeidz ne vēlāk kā līdz 2017. gada 31. martam. Savukārt slimnīcai un būvniekam SBRE būtu jānodrošina, ka būvdarbi tiek pabeigti līdz nākamā gada 31. maijam.

Runājot par jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību, G. Belēvičs solīja meklēt alternatīvas pieejas un naudu valdībai vairs nelūgt. Risinājumi rodami, skatoties Eiropas Savienības finansējuma virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?