Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Strādnieku šķiras varonis

Kāpēc ar tādu necieņu bija jāsabradā visi zaļumi, jānomētā ar izsmēķiem un jāapspļauda Padomju Savienības varoņa kaps? - neapmierināta pukst kapsētas darbiniece pēc vētrainas piemiņas ceremonijas, kas notikusi pie līdzās esošās, ar fotogrāfijām, ziediem un aprakstītām lapiņām nosētās Viktora Coja atdusas vietas.

Turpat netālu kādā publiskās tualetes saimniecības telpā, cita pie citas saspiedušās, sildās un smēķē mazgadīgās mūziķa fanes, kuras aizgājušas no mājām un apmetušās pēc iespējas tuvāk elka kapam. Kāda jau pieaugusi sieviete apgalvo, ka slēgusi debesu laulību ar Viktoru Coju jau pēc viņa nāves. Mazais, bet jau motociklista ādas jakā ar spožiem rāvējslēdzējiem un kniedēm ģērbtais Coja dēls stāsta, ka esot sacerējis veselu lērumu dziesmu, un vienu no tām arī nodzied - kaut ko tekstuāli un muzikāli bērnišķīgi naivu, bet ar nepārprotamu sava tēva daiļrades piesitienu.

Ar mazliet nicīgu smīnu sejā melnā tērpušies puiši aizsmēķē cigaretes - fonā uz milzu formāta fotogrāfijas to pašu dara Viktors Cojs. 80.gadus pieredzējušajiem Austrumeiropas iedzīvotājiem viņš ir reizē Elviss Preslijs, Džims Morisons un Īans Kērtiss, jo nav otra tāda kulta mūziķa, kurš, atsaucoties uz jaunā viļņa un pankroka laulības bumu pasaulē, melodiskās dziesmās agresīvā intonācijā izdziedātu jebkura laikmeta jaunieša sāpi krievu valodā.

Pie Coja pieminekļa Tukuma pusē tajā vietā, kur viņš 1990.gadā ar savu auto ietriecās pretimbraucošā autobusā, joprojām regulāri notiek piemiņas rituāli ar svecēm, dziesmām un, protams, kūpošām cigaretēm. Tunelī pie Centrālās stacijas Rīgā joprojām sastopami vīri ar ģitārām, kuri, šķiet, miljono reizi savā dzīvē ar akmens sejām dzied Gruppa krovi (Asins grupa) vai Mi ždjom peremen (Mēs gaidām pārmaiņas). Protams, laiks ir slota, kas šīs tradīcijas pamazām aizslauka pagātnē. Kopš Vecrīgas ielās dominē angliski runājoši tūristi, daži, iepriekš tikai Coja repertuāru malušie jaunieši, nu pārgājuši uz bītliem un citu zagraņicu. Jo citādi meitene ar cepuri rokās, kas uzstājīgi katram garāmgājējam prasa kādu «kapeječku muzikantam», neko nesavāks leģendārajai Coja apdziedātajai cigarešu paciņai, ar kuru rezervē viss šķiet mālējamies nebūt ne tik sliktās krāsās (jesļi jestj v karmaņe pačka sigaret/značit vsjo ņe tak už ploho na sevodņašņij ģeņ).

1992.gadā - divus gadus pēc Coja nāves - pabeigtā un tagad digitāli restaurētā Alekseja Učiteļa dokumentālā filma nepalīdzēs izprast rokgrupas Kino līdera Viktora Coja fenomenu labāk par pašām dziesmām, toties atgādinās, ka viņš, jau būdams stadionu zvaigzne, tāds nejutās, jo joprojām strādāja par kurinātāju un šķipelēja ogles. Lūk, kur daudz īstenāks working class hero par to, kurš braukāja ar apgleznoto rolsroisu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Filma

Pēdējais varonis

Kinoteātrī Parex Plaza

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?