Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Studenti pamazām iekārtojas

Šogad pamatstudijas kādā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm sāks apmēram 25 tūkstoši cilvēku, un daudzi no viņiem, īpaši reģionos dzīvojošie, būs spiesti mainīt dzīvesvietu, jo ne visiem ir iespēja studēt pašreizējās mājvietas tuvumā. Tas attiecas arī uz ārvalstu studentiem, kuri augstāko izglītību izvēlējušies iegūt Latvijā. Jauniešiem šīs pārmaiņas parasti iezīmē pirmos soļus patstāvīgajā dzīvē, taču pajumtes atrašana nereti izvēršas par īstu pārbaudījumu. Diena pēta, kāpēc studenti izvēlas dzīvot dienesta viesnīcās un cik par to gatavi maksāt.

Vietu netrūkst

Tiem, kuri savu dzīvojamo telpu gatavi dalīt ar vēl pāris cilvēkiem, dzīvesvietas meklējumi grūtības nesagādā - ja izvēlētā mācību iestāde piedāvā dienesta viesnīcu, atliek līdz ar iestāšanos rakstiski izteikt vēlmi dzīvot tajā un noslēgt īres līgumu. Aptaujātie kopmītņu iemītnieki savu izvēli pamato galvenokārt ar iespēju pilnīgāk izbaudīt studentu dzīvi, kā arī ietaupīt gan uz dzīvošanas, gan iekārtošanās rēķina, jo tur tiek nodrošinātas mēbeles, sadzīves tehnika un pat gultas veļa. Arī vietu trūkums vairs neesot aktuāla problēma - dienesta viesnīcu vadītāji atklāj, ka jau apmēram sešus gadus nav nācies gultasvietas dalīt pēc deklarētās dzīvesvietas attāluma principa. «Šobrīd gan brīvu vietu ir maz, bet mācību gada sākumā tas ir raksturīgi - daudzi kopmītnes izmanto kā pagaidu apmešanās vietu, līdz atrod sev piemērotu īres dzīvokli,» tendenci novērojusi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu viesnīcu daļas vadītāja Iveta Sveržicka. Viņa piebilst, ka uz ielas neviens students gan netiekot atstāts un vienā no astoņām RTU dienesta viesnīcām ar kopumā teju trim tūkstošiem gultasvietu pajumte vienmēr atrodoties. Savukārt Latvijas Universitātes (LU) kopmītnēs var tikt izmitināti 2400 studentu, taču šogad vien pamatstudijām šajā augstskolā reģistrējušies vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku, un jāņem vērā, ka lielāko daļu gultasvietu aizņem kopmītņu «veterāni», kuri tur dzīvo visu studiju laiku, un daži ar savu istabu sienām «saaugot» līdz pat maģistra grāda iegūšanai.

Ļauj pašiem izpausties

«Te ir pierasts un nav jāuztraucas par komunālajiem maksājumiem vai par to, ka kāds negodprātīgs dzīvokļa īpašnieks tevi apkrāps. Neērtības gan rada salīdzinoši biežā istabas biedru mainība, un ne ar katru izdodas atrast kopīgu valodu. Īpaši negatīvas emocijas rodas gadījumos, kad nesaskan dzīves ritms un kādam pa dienu patīk gulēt, bet naktīs skatīties filmas vai rakstīt studiju darbus,» pieredzi atklāj Igors, kurš LU dienesta viesnīcā dzīvo jau piekto gadu un šobrīd maksā 37 latus mēnesī. Viņaprāt, cena ir ļoti zema. Savukārt Nadīna, kura šogad sāks dzīvot Rīgas Stradiņa universitātes kopmītnēs, aprēķinājusi, ka kvadrātmetra platības izmaksas te ir augstākas nekā dzīvokļu īres tirgū, jo jāņem vērā, ka mazajās istabās spiesti sadzīvot divi vai trīs cilvēki: «Man piešķirtajā telpā remonts nav veikts vairākus gadus, bet pagaidām jāsamierinās, jo pirmo laiku esmu spiesta iztikt ar 100 latiem mēnesī, ko dod vecāki. Kad atradīšu darbu un varēšu atļauties ko vairāk, no kopmītnēm izvākšos,» plāno jauniete.

Aptaujātie augstskolu dienesta viesnīcu vadītāji gan norāda, ka sliktie apstākļi vairākumā kopmītņu esot vēsture un ēkas pa stāviem tiekot remontētas ik gadu. Piemēram, RTU sev piederošo kopmītņu istabu labiekārtošanā iesaista pašus studentus: «Ja kāds vēlas uztaisīt remontu, piešķiram visus materiālus un ļaujam izpausties. Jaunieši veic istabu pārvērtības, un pēc tam ir motivācija tās ilgāk uzturēt kārtībā,» atklāj I. Sveržicka un piebilst, ka RTU šogad pilnībā atjaunojusi divas dienesta viesnīcas Āzenes ielā. Īres maksa tur gan būs aptuveni trīs reizes augstāka nekā citās RTU kopmītnēs.

Uz izdzīvošanas robežas

Lielāku maksu par dzīvošanu savās dienesta viesnīcās teju visas augstskolas piemēro ārvalstu studentiem, taču viņiem atvēlētajos ēku stāvos ir labāki apstākļi un atdalītas sanitārās telpas. Aptaujātie apmaiņas studenti atklāj, ka viņu dzīvošanai atvēlētais mēneša budžets svārstās no 200 līdz 400 latiem. Vairākums vietējo studentu par šādu summu var tikai sapņot. Topošais ārsts Ritvars, kurš jau trešo gadu dzīvos LU dienesta viesnīcā, novērojis, ka viņa istabas biedrs katru dienu pārtiek gandrīz tikai no kartupeļiem: «Puiša vecāki ir trūcīgi un spēj samaksāt tikai kopmītņu īri un iedot lauku labumus. Lielās mācību slodzes dēļ pats strādāt viņš nevar, jo jāsaglabā augsts sekmju līmenis, lai varētu palikt budžeta grupā, bet valsts stipendijas tiek izmaksātas tikai trim cilvēkiem no kursa, un viņš nav to vidū.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas kopmītnēs*

Rīgas Stradiņa universitāte - Ls 35-120
Latvijas Universitāte -
Ls 32-37
LU Prima - Ls 65-180
Rīgas Tehniskā universitāte - Ls 32-40
Daugavpils Universitāte - Ls 28
Vidzemes Augstskola -
Ls 30-35
Ventspils Augstskola -
Ls 29-43
Latvijas Lauksaimniecības universitāte - Ls 19-58
Biznesa augstskola Turība - Ls 25
* pilna laika studentiem, mēnesī

Avots: izglītības iestāžu dati

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?