Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Sūrais skočs

Īstam skočam jāsmaržo un jāgaršo pēc kūdras, dūmiem un medus, tā pirms skotu viskija degustācijas žurnālā Dienas Ēdieni teica eksperti.

Degustācijai izvēlējāmies skotu viskijus - blendus (maisījumus) divās kategorijās: standarta klasē, kur saskaņā ar britu likumdošanu dzērienam jābūt izturētam mucās ne mazāk kā trīs gadus, un De Luxe klasē, kur izturēšanas ilgums ir ne mazāks kā 12 gadu.

Aklajā degustācijā viskiju vērtēja vīnzinis un destilātu eksperts Jānis Kaļķis, kā arī viskija vēstnieki Mārtiņš Jerums un Ansis Ansovs. Titulu «viskija vēstnieks» iegūst, izejot padziļinātu apmācības kursu un apgūstot kāda konkrēta zīmola izgatavošanas un pārdošanas specifiku.

Lūk, ekspertu labāk novērtētie skotu blendi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šokolāde un kūdra Klasisks skoča paraugs Glāze p

Grant's Ale Cask Finish. 0,7 l cena - Ls 13-14, Prisma, Rimi, Maxima, Latvijas balzama veikali

Ansis Ancovs. Gan aromātā, gan garšā - tumšā šokolāde. Tās rūgtums vēl ilgi mutē paliek. Aromāts bagātīgs, piesātināts. Garšā viegla kūdra, dūmi, taču dominē šokolāde. Ļoti skaista, tumša krāsa. Tā gan nav jāņem vērā - viskijam krāsa neliecina ne par ko.

Jānis Kaļķis. Vēsturiski viskiju parasti daļu laika iztur burbona mucās - tās dod šokolādes niansi - , un daļu laika šerija mucās - tās dod miesīgumu. Šis laikam diezgan ilgi turēts pirmajās, jo izteikta šokolāde jūtama gan aromātā, gan garšā. Taču tikpat izteikti ir arī kūdras toņi. Pēcgarša ilga - arī ar jūtamu kūdru un šokolādi.

Mārtiņš Jerums. Bagātīgs, saldens aromāts - medus, vasks, vasarīgi ziedi. Garšā eļļains ar gaumīgu kūdras pēcgaršu. Man patīk konsistence.

J&B Rare. 0,7 l cena - Ls 13,99, Riga Spirits@Wine Outlet, Sky

Ansis Ancovs. Smaržo pēc svaigi nocirsta koka. Izteikts dūmu aromāts, kas nāk vai nu no dedzinātas mucas, vai graudu žāvēšanas tehnoloģijas. Vēl uzvēdī arī saldena vaniļa. Man ļoti patīk garša - sabalansēta, viegla, saprotama. Es šo ieteiktu iesācējiem, kas vēlas iepazīt skotu viskiju - jo šis dod visu, ko mēs no tā gaidām.

Jānis Kaļķis. Aromātā maigi delikāta kūdras klātbūtne jūtama, taču pirmo vijoli spēlē jūras smiltis, ziedi un citrusi - arī tie maigi un delikāti. Garša atbilst aromātam - neuzmācīga, bet pikanta. Jūtami āboli, bumbieri, āboliņa ziedi. Šis stils man patīk. Maigs un baudāms.

Mārtiņš Jerums. Gan garša, gan aromāts atbilst pirmajam iespaidam - mierīgs, bet niansēts. Āboli, kūdra, ziedi vēlāk arī dūmi un neliela kūdras nots.

Dewar's 12 Y. 0,7 l cena - Ls 22,65-26,73, Riga Spirits& Wine Outlet, Stockmann

Ansis Ancovs. Pikanti saldens aromāts, pikantumu piešķir anīsa nots fonā. Manāma arī minimāla kūdras klātbūtne. Uzreiz jūtams, ka vecāks nekā iepriekšējie. Garšā kūdra un minerāli. Man patīk šī garša, vēlos to baudīt, bet ne daudz. Viena glāze pie kamīna vakarā -jo garša ir pārāk intensīva.

Jānis Kaļķis. Spēcīgs aromāts ar izteiktu īrisa toni. Pēc brīža ledenes ar šokolādes apvalku. Garšā karameles, apelsīni un nedaudz gumijas. Interesants paraugs ar izteiktu aromātu un garšu. Pēcgaršā izteikta mineralitāte - smilšu garša labā nozīmē. Specifisks un intensīvs.

Mārtiņš Jerums. Saldens aromāts - karamele, vasks, žāvēti augļi. Garšā riekstains ar delikātu kūdras piesitienu. Gaumīga kūdra, viegli eļļains, patīkams.

Grant's 12Y. 0,7 l cena - Ls 26-28, Prisma, XO, Latvijas balzama Outlet veikals Spīķeros, Maskavas ielā 6

Ansis Ancovs. Vispirms degunā iesitas salds īriss, kas tūliņ pāriet vieglā jodā. Deserts ar vieglu sāls garšu, kas līdzsvaro uzmācīgo saldumu. Šo es varētu, skatoties filmu, pat tikai smaržot, nemaz nedzert. Garšā pikants, viegli riekstains, jūtama tumšā šokolāde. Ļoti baudāms.

Jānis Kaļķis. Ļoti patīk! Aromātus var griezt kā ar nazi - īriss, medus, apelsīni, dūmi, garšvielas. Garšā joda tonis ar šokolādi un vaniļu. Pēcgaršā galvenā ir kūdra, bet jūt arī medu un garšvielas.

Mārtiņš Jerums. Sākumā intensīvs nagu lakas aromāts, kas vēlāk pazūd. Tad parādās jods, apelsīnu sukādes, medus. Garšā piesātināti jodains ar labu kūdras balansu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?