Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Tam dūšas nepietiks

Tikko saņēmām ziņu no Ministru kabineta, ka Finanšu ministrija nevēlas piešķirt Izglītības ministrijai bēdīgi pazaudētos 6 miljonus, kas paredzēti skolotāju algām. Kā to vērtējat?

Ja lielākā daļa no līdzšinējām koalīcijām bija vairāk orientētas uz skandālu iznešanu publiskajā telpā, šī koalīcija nešaubīgi orientējas uz patiešām fundamentālu skandalēšanos pašas koalīcijas iekšienē. Par šiem slavenajiem sešiem miljoniem. Ir skaidrs, ka viens otrs ļoti intensīvi gatavojas nākamā gada Saeimas vēlēšanām. Tomēr, ja jūs savu partijas biedru nolaidību mēģināt attaisnot ar skolotāju labklājības līmeņa nepaaugstināšanu, protams, jums ir ļoti labas iespējas parādīt savus koalīcijas partnerus, šajā gadījumā - Vilku -, kā gatavo zvēru, kurš kaut ko tamlīdzīgu ir atļāvies. Tomēr es nedomāju, ka tas beigsies ar katastrofu. Tieši tāpat kā stāsts par uzturēšanās atļaujām nebeigsies ar valdības krišanu. Vienkārši šie stāsti Reformu partijai un Nacionālajai apvienībai ir brīnišķīga iespēja taisīt troksni.

Kā jūs vērtējat NA ultimātu par uzturēšanas atļaujām?

Ja Nacionālās apvienības nostāja ir, ka šāda opcija vispār ir jāaizliedz, viņu ideoloģijai šāda nostāja pilnībā atbilst. Šādu uzturēšanās atļauju tirgošana ir pietiekami problemātiska no morālā skatu punkta. Tomēr ir jāsaprot, ka, no otras puses, uzturēšanas atļauju tirgošana ir pasargājusi vismaz pāris tūkstošu, ja ne desmitus tūkstošu Latvijas cilvēku no braukšanas projām. Un tas ir pavisam objektīvi, te varētu pavaicāt Nacionālajai apvienībai - kādā veidā viņi grasītos glābt Latvijas nekustamā īpašuma nozari un risināt tās demogrāfijas un emigrācijas problēmas, par kurām viņi tik intensīvi mēģina izrunāties? Skaidrs, ka šis jautājums par uzturēšanās atļaujām ir pietiekami delikāts, bet tas taču netiek darīts tāpēc, ka kādam te Latvijā ļoti gribētos piesaistīt krievu un ķīniešu miljonārus, bet tāpēc, lai kaut kādā veidā tiktu kompensēts tas drausmīgais kritums Latvijas nekustamo īpašumu tirgū, kas iestājās pēc krīzes.

Nepieļaujat iespēju, ka Nacionālās apvienības ultimāts par uzturēšanās atļaujām ir tikai iemesls, lai gāztu valdību un tad izveidotu valdību bez Reformu partijas?

Nedomāju, ka patlaban kādam ir baigā interese tikt vaļā no reformistiem, kuri šobrīd jau atrodas tādā pusjukušā stāvoklī. Priekš kam nacionāļiem tāds demaršs? Man grūti saprotams, kāpēc viņiem tas pašreiz ir vajadzīgs.

Lai celtu savu nozīmību, viņi taču būtu nogāzuši valdību uz šādas viņu elektorātam populāras nots, lai viņu elektorāts aizmirstu, teiksim, kā NA atbalstīja eiro, un galu galā - dabūtu kādu ministru klāt?

Jā, iespējams. Bet paskatieties uz pašreizējiem Nacionālās apvienības ministriem - nu, viņi zvaigznes no debesīm negrābj. Nedomāju, ka, pat ja Nacionālajai apvienībai piedāvātu visus Reformu partijas ministru amatus, viņi būtu spējīgi tos tā aizpildīt, lai viņiem pašiem tas nebeigtos bēdīgi nākamajās vēlēšanās. Protams, ka problēma ir, ka šajā partijā daudz ir tādu, kas viens otru neieredz. Bet lielais konflikts ir tāpēc, ka pašreiz katram, kam nav slinkums, ir iespēja paspārdīt Vienotību. Skaidrs, ka uzturēšanās atļauju tēma ir viens no nacionāļu galvenajiem priekšvēlēšanu jautājumiem. Viņi ir par to runājuši un turpinās runāt. Bet - vai viņi varētu nogāzt valdību… Tur jau ir tas jautājums - ja viņi kaut ko tādu nostrādā, kur garantija, ja premjers ir Dombrovskis, ka viņš netaisīs valdību ar Vienotību, reformistiem un zaļajiem?

Bet, ja Valdis Dombrovskis kā varonis aiziet, lai restartētos un atgūtu svaigu tēlu uz vēlēšanām?

Iespējams. Bet kas tā vietā?

Vai tad tiešām Latvijā nav neviena cilvēka, kas pašlaik varētu ieņemt amatu Dombrovska vietā?

Vienīgais, kuru es šajā kontekstā redzu, kas to varētu izpildīt Valda Dombrovska vietā, ir Roberts Zīle. Bet es neesmu drošs, kas būs tā koalīcija, kura balsos par šo jauno valdību? Protams, ka varētu atrast veselu rindu cilvēku, kas būtu ar mieru nosēdēt premjera amatā atlikušo 11. Saeimas pilnvaru laiku, bet kas būs tā koalīcija, kura par viņiem balsos, ja Vienotība nebalso? Kas tad nāks Vienotības vietā? Saskaņas centrs? Kaut kā īsti nelīmējas. Kaut gan es neizslēdzu. Esmu parunājies ar politikas praktiķiem, un tāds scenārijs, ka tagad, kad ir skaidrs, ka eiro tiek ieviests, kādam sagribētos Dombrovski nogāzt un iesēsties viņa vietā, netiek izslēgts. Pēc jūsu versijas sanāk, ka Vienotība paliek koalīcijā un balso par Zīli vai kādu no nacionāļiem par premjeru. Bet kāpēc Vienotībai kaut ko tādu vajadzētu darīt? Es domāju, ka tā ir tāda nacionāļu zīmēšanās. Pēc Rīgas domes vēlēšanām daudzi grib gan pamatoti, gan nepamatoti pamīņāties uz Vienotības. Bet es nedomāju, ka kādam pietiks dūšas mainīt koalīciju. Jo, nogāžot Dombrovski no koalīcijas, no valdības automātiski aiziet Vienotība.

Pēdējā laikā zināmas vētras sabiedrībā mēdz izsaukt Jāņa Iesalnieka Twitter ieraksti, kas, būdams tikai NA Saeimas frakcijas konsultants, izsakās par konceptuāliem politiskiem jautājumiem.

Domāju, ka Iesalnieks neoficiālā veidā pauž ļoti lielas Nacionālās apvienības daļas biedru viedokli tādā vai citādā jautājumā. Viņš ir viens no tiem, kam nav pēc vārdiem kabatā jālien, un viņa ietekme šajā partijā ir pietiekami nopietna. Turklāt tieši tāpēc, ka viņš ir tikai NA frakcijas konsultants vai kaut kas tamlīdzīgs, viņam ir brīvākas rokas. Viņš var atļauties būt ar vienu kāju oficiālajā politikā, ar otru būt neformālais viedokļu līderis.

Valdis Dombrovskis pašreiz sasniedz kārtējo savas premjerēšanas ilguma rekordu.

Es domāju, ka tas ir diezgan liels pārsteigums gan Valda Dombrovska draugiem, gan nedraugiem, ka viņš tik ilgi ir noturējies. Jo tajā mirklī, kad viņu ielika 2009. gada sākumā, neviens nedomāja, ka tas ir uz ilgu laiku. Bet izrādījās - viss iespējams. Skaidrs, ka sabiedrībā viņš ir iemīļots, un viņš joprojām ir ar pietiekami labiem reitingiem. Vispār grūti atcerēties, kad premjeram ir bijuši tik labi reitingi. Tas ir saistīts ar to, ka viņš netiek uzskatīts par ideoloģisku premjeru, bet vairāk par kaut ko līdzīgu vecākajam ierēdnim, kurš vienkārši menedžē kaut kādu krīzes pārvarēšanas procesu labākā vai sliktākā veidā, bet tiek ar to galā. Reizēm runā, ka viņš nepatstāvīgs, grozāms un vadāms. Tas, atļaušos iebilst, neatbilst patiesībai. Cilvēki, kas ar viņu strādā, saka, ka viņam atsevišķos jautājumos ir savas diezgan stingras pārliecības. Viņš vienkārši nemetas uz ideoloģiskām ambrazūrām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?