Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tik atkārtoja - šīs neizcirtīs

«Redziet, šīs priedes ar sarkanajām zīmēm visas tiks saglabātas, bet tiek izplatīti meli, ka tieši tās tiks nozāģētas,» atkal un atkal rāda un stāsta Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Arī tad, kad tiek lūgts precizēt, cik tad īsti priežu paredzēts nozāģēt, un arī tad, kad tiek uzdoti citi jautājumi, A.

Šlesers vēl un vēlreiz rāda uz vienām un tām pašām saglabājamajām priedēm. Viņš, izmantojot Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecību, pirmdienas rītā bija aicinājis žurnālistus un sabiedrības pārstāvjus uz savu privātīpašumu Jūrmalā, Pumpuros. Tomēr vides aizstāvji no pasākuma projām devās neapmierināti - pārāk daudz pretrunu un neskaidrību palika bez izskaidrojuma.

Politizēts jautājums

Jau 11 gadu ilgst A. Šlesera cīņa par tiesībām būvēt savrupmāju krasta kāpu aizsargjoslā, kur viņš 90. gadu beigās no Vācijas pilsoņa Pētera Īgenberga nopircis kādreizējā kempinga zemi 2,3 ha platībā ar 40 ēkām. Tagad no daudzajiem namiņiem pāri palikusi viena liela ēka, taču tās vietā jauno māju A. Šlesers nebūvēs - arhitekts Andis Sīlis apbūvei iecerējis vietu blakus, kuras būvniecībai jāizcērt koki. Teritorijā kopumā nociršanai lemti 76 koki, tomēr 43 no tiem ir kļavas, kas priežu mežā tiek uzskatītas par nezālēm un nav saudzējamas. «Ir septiņas priedes, kuras īsti nevajadzētu cirst, bet ir jāpanāk kompromiss,» uzskata A. Sīlis. Toties A. Šlesers apgalvo, ka šajā teritorijā jau iestādījis simtiem jaunu koku un stādīs vēl. Viņš ir pilnīgi pārliecināts, ka «kādas citas valsts pilsonim ar eksotisku uzvārdu» saskaņot meža zemes transformāciju šajā teritorijā nebūtu problēmu. Toties pašam A. Šleseram raizes nav beigušās arī pēc valdības pretrunīgā lēmuma, ar kuru koku ciršanai tika dota atļauja. Šo lēmumu Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) apstrīdējusi Administratīvajā rajona tiesā. Tiesneša palīgs Jānis Ķēniņš norādīja, ka šodien tiesa varētu lemt, vai lietu pieņemt izskatīšanai. Ja administratīvo lietu ierosinās, tās izskatīšanas laikā kokus cirst nevarēs, bet, ja prasītājiem atteiks, JAB šo lēmumu var apstrīdēt apgabaltiesā, atkal apturot MK lēmuma izpildi. A. Šlesers atzina, ka šogad ēkas būvniecību diez vai izdosies sākt.

Nerod atbildes

Lai arī atvērto durvju dienai bija jākliedē jebkādas bažas, zemes īpašnieka nekonkrētās atbildes neļāva secināt, ka kaismīgie vārdi par dabas mīlestību īstenosies dzīvē. A. Šlesera parādītajā laukumā, kur plānots būvēt māju, pilnīgi noteikti nebija 76 koku, un neradās skaidrība, kur atrodas pārējie nociršanai lemtie. Viņa apgalvojums, ka valdība esot izskatījusi simtiem tūkstošu līdzīgu gadījumu, neatbilst patiesībai - jau vēstīts, ka Zemkopības Meža departamenta direktora vietnieks Jānis Birģelis norādīja, ka desmit gadu laikā šis ir trešais lēmums par zemes transformāciju krasta kāpu aizsargjoslā.

«Politiķiem vajadzētu saprast, ka viņiem jārāda priekšzīme, nevis jādemonstrē, ka var atļauties vairāk par citiem. Ja viņš nebūtu Šlesers, bet kāds Jānis Bērziņš, diez vai viņam kāds atļautu būvēt kāpās, turklāt diez vai viņu vispār kāds informētu, ka pastāv iespēja saņemt atļauju ar MK lēmumu,» uzskata Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?