Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Tikšanās platforma uzņēmējiem

Piedaloties teju 90 dalībniekiem, septembra izskaņā norisinājās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotais tīklošanās seminārs uzņēmējdarbības uzsācējiem un attīstītājiem. Tā mērķis bija veidot tikšanās platformu pašmāju uzņēmējiem, lai veicinātu viņu savstarpējo komunikāciju, sadarbību, pieredzes apmaiņu.

Semināra pirmajā daļā klātesošajiem bija iespēja uzzināt par Aivara un Pētera Žimantu gūto pieredzi šokolādes trifeļu ražošanas uzņēmuma Pure Chocolate attīstīšanā un eksporta tirgu apgūšanā. Pašlaik Pure Chocolate savu produkciju eksportē jau uz 15 valstīm, to skaitā Austrāliju un Japānu. Viennozīmīgi - personīgu kontaktu dibināšana ir ļoti svarīga eksporta tirgu apguvē. «Satiekoties vienu, otru, trešo reizi un veidojot ciešākas attiecības, iespējams radīt labu pamatu veiksmīgai sadarbībai. Mums vēl ir samērā maza pieredze šajā nozarē, tāpēc ir svarīgi veidot kontaktus ar profesionāļiem, kuri var papildināt mūsu kompetenci un palīdzēt biznesa attīstībā,» norāda P. Žimants. «Pamatā jaunu kontaktu dibināšanai izmantojam dažādas izstādes, kurās visefektīvāk var prezentēt savu un iepazīt citu piedāvājumu. Jaunu sadarbību veidošanā gan bieži vien liela loma ir nejaušībām. Piemēram, piedaloties izstādē Ķīnā, mums gluži nejauši izdevās iegūt produkcijas izplatītāju Ukrainas tirgū. Tas tikai liecina, ka ir jāmet kautrība pie malas, jo nekad nevar zināt, ko jaunās iepazīšanās sniegs,» teic Pure Chocolate vadītājs.

Savukārt semināra otrā daļa tika veltīta uzņēmēju savstarpējo kontaktu veidošanai. Aptaujātie semināra dalībnieki norādīja, ka šāda veida tikšanās ir ļoti svarīgas, un pozitīvi novērtēja iespēju veidot jaunus kontaktus ar citiem komersantiem un apmainīties ar pieredzi. Gandarījumu par tīklošanās semināru pauda arī Liene Pētersone, kura pati izveidojusi savu dizaina studiju un nodarbojas ar aksesuāru ražošanu un realizāciju. Liene norāda, ka šādi pasākumi ļoti palīdz jaunajiem uzņēmumiem iegūt zināšanas un apzināt perspektīvas. «Nav divritenis jāizgudro no jauna, un ir iespēja no citu uzņēmēju pieredzes smelties zināšanas sava biznesa attīstībai, neuzkāpjot uz tiem pašiem grābekļiem, jo, kā zināms - eksperimentēt biznesā ar nezināšanu ir dārgi,» skaidro Liene. Viņa gan piebilst, ka uzņēmēji Latvijā, vismaz patlaban, nav sevišķi aktīvi savstarpēju kontaktu dibināšanā.

Lienes teikto apstiprina arī SIA Dabba pārstāvis Jānis Ķesa, norādot, ka īpaši kūtri jaunu kontaktu dibināšanā ir tieši jaunie uzņēmēji, kuri visbiežāk gluži vienkārši baidās atklāt savas idejas un nevēlas ar tām dalīties.

«Jāatzīst, ka no dalības seminārā ieguvu vairāk, nekā biju gaidījis. Īpaši novērtēju iespēju uzzināt vairāk par Pure Chocolate pieredzi. Turklāt ļoti pozitīvi, ka šīs uzstāšanās laikā ikvienam semināra dalībniekam jebkurā brīdī bija iespēja uzdot jautājumus, tādējādi veidojot diskusiju un reālu domu apmaiņu. Katrā ziņā ir lieliski uzzināt jaunas lietas un smelties pieredzi savam biznesam,» stāsta Jānis.

Jāņa pārstāvētais uzņēmums nodarbojas ar ekoloģiskās kosmētikas ražošanu un var lepoties, ka produkcijas sastāvā tiek izmantotas 100% dabiskas izejvielas, turklāt 99% no tām tiek audzētas bioloģiskās saimniecībās. Uzņēmuma produkcijas kvalitāti arī apliecina Eiropā lielākās ekoloģiskās kosmētikas sertificētāja Ecocert piešķirtais sertifikāts. Patlaban Dabba kosmētika nopērkama teju visās lielākajās Latvijas pilsētās, bet nākotnē uzņēmums, protams, skatās arī pāri Latvijas robežām.

Šis nebija pirmais LIAA rīkotais tīklošanās seminārs šogad, līdzīgs pasākums norisinājās arī jūnijā, un tajā piedalījās 60 dalībnieku. Bet tiem uzņēmējiem, kuriem ir radusies interese paplašināt gan savu redzes, gan kontaktu loku, nākamā šāda iespēja būs 30. oktobrī, kad ar savu pieredzi dalīsies Aldis Circenis no Rīgas Krēslu fabrikas.Sīkāka informācija - LIAA mājaslapā www.liaa.gov.lv, pasākumu kalendārā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?