Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Trenē cilvēkus kustību priekā

Daudzi no tiem, kas 18. augustā piedalījās labdarības skrējienā Nike Riga Run, visticamāk, pirms tam apmeklēja arī tā treniņus, kur, iespējams, darbojās arī trenera Roberta Radičuka (40) vadībā. Roberts ir diplomēts psihologs, vada paša izveidotu sociālo un mārketinga pētījumu kompāniju, bet pēdējos gados tautas sporta aktivitāšu organizēšana viņa ikdienā aizņem arvien vairāk laika.

Kopā ar domubiedriem viņš ir nodibinājis SIA Brīvdabas sporta klubs, kurā rīko sporta pasākumus uzņēmumiem, bet paralēli vada arī iešanas, nūjošanas un funkcionālā treniņa nodarbības svaigā gaisā dažādām entuziastu grupām, tādas tika arī tiem, kas gatavojās Nike Riga Run. Roberts uzskata, ka tautas sportā galvenais ir nevis likt akcentu uz «vajag», bet palīdzēt uzplaukt «gribu», tāpēc viņam ir daudz ideju, kā ar kustību prieku aplipināt pēc iespējas vairāk cilvēku.

Darbvietu radīja pats

«Aizgāju studēt psiholoģiju, jo laikam tad pārāk racionāli nedomāju. Tolaik daudzi izvēlējās tādas dekoratīvas izglītības, kam nav pārāk liels praktiskais pielietojums, ja vien neiet pa īstam dziļumā,» Roberts smaida. Tā kārtīgi saprast, ka psiholoģija nav tikai «skatīties caur pieri un jautāt par attiecībām ar māti», sācis ap 3. kursu.

Lai gan studijās Starptautiskajā praktiskās psiholoģijas augstskolā bijis pieklājīgs uzsvars uz taustāmām iemaņām, ieskaitot konsultēšanas praksi gan organizāciju psiholoģijā, gan Onkoloģijas centrā, Roberts saprata, ka darba tirgus iespējas psihologiem tomēr nav gluži riekšavām smeļamas. Kopā ar kursabiedru viņi izveidoja savu kompāniju Sociālo pētījumu centrs, kurā pievērsās sociālajiem un mārketinga pētījumiem. Vinnējuši pirmos konkursus, pētījuši arī sabiedrības viedokli jutīgos jautājumos. «Mums paveicās,» viņš saka par savas vietas izkarošanu nozarē. Darījuši to, kas interesēja, un nav forsējuši biznesa attīstību par katru cenu. Pirmais gads gan pagājis, apgūstot korektas pētniecības paņēmienus, bet vēlāk tapa skaidrs, ka jāspecializējas. «Sākām orientēties uz ģimeni un veselību.» Pēc 4-5 gadiem Sociālo pētījumu centrs pārvērtās par pētījumu vienību SIA Sabiedrība Turība, kas ir Roberta ģimenes uzņēmums, un šādā formā darbojas joprojām. Savukārt pats Roberts pētnieka prasmes pieslīpēja The Brooks University Zviedrijā, psiholoģijas maģistrantūrā, kas vērsta tieši uz praktiskajiem pētījumiem.

Apaugusī nūjošana

Skolas laikā Roberts nopietni nodarbojās ar riteņbraukšanu, arī vēlāk dažāda veida sportošana viņam bijusi daļa no ikdienas. Aizmetņi dziļākai interesei par tautas sportu radušies laikā, kad Roberta pētījumu kompānijai izveidojās laba sadarbība ar Māmiņu klubu. Vēlāk, reaģējot uz to, ko interneta forumā rakstīja daudzas jaunās mammas («mazais piedzimis, bet daži liekā svara kilogrami nepazūd»), Roberts palīdzēja organizēt projektu, kurā jaunās māmiņas piedalījās dažādās sportiskajās aktivitātēs. Starp tām bija arī nūjošana svētdienās, tajā labprāt sāka piedalīties arī jaunie tēti, un kopš tā laika šī grupiņa joprojām tiekas, lai Roberta vadībā panūjotu.

Jāpiebilst, ka nūjošana Roberta uzmanību piesaistīja jau agrāk. Lai uzzinātu vairāk, viņš apmeklējis Latvijas Tautas sporta asociācijas rīkotās nūjošanas instruktoru apmācības. Tāpat Roberts jau piekto gadu ir vietnes Nūjotājiem.lv redaktors, piedalās nūjošanas pasākumos Latvijā un pasaulē, nūjošana arī palīdzējusi krustoties viņa un Nike Riga Run organizatoru ceļiem.

Nūjošana pamazām apauga ar citiem treniņu elementiem un vingrinājumiem, un Robertu sāka aicināt vadīt šādas daudzpusīgas izkustēšanās nodarbības arī uzņēmumu pasākumos, sporta spēlēs. Viņš kopā ar domubiedriem izveidoja Brīvdabas sporta klubu, lai varētu juridiski korekti sadarboties ar korporatīvajiem klientiem. Tomēr patlaban, kad uzņēmums, par spīti tam, ka netika veidots kā biznesa projekts, ir finansiāli nostabilizējies, turpmākie plāni jau skar arī nodarbības privātpersonu grupām, publiskus kustību pasākumus (piemēram, pie lielveikaliem vai skolās) un aktivitātes ziemā. Roberts arī tikko kā ieguvis C kategorijas sporta speciālista izglītības diplomu.

Kaut vai apiet ap māju

«Sporta joma manā dzīvē pašlaik ir kā nesen iestādīta puķīte, kam drīz jāsāk zaļot. Lielākā izaugsme būs kustību prieka virzienā, bet, kā tas viss materializēsies, - tur ir daudz variantu. Jāsaprot arī, kā no tā pārtikt, tad varēšu sportam pievērsties vēl vairāk, lai gan domāju, ka sports un pētījumi - tā ir laba sinerģija,» Roberts komentē ieceres un piebilst, ka tautas sportā redz daudz vēl neizmantotu areālu - gan brīvdabas teritoriju apsaimniekotāju attieksmē un atvērtībā, gan nodarbību regularitātes uzturēšanā, gan cilvēku iedvesmošanā «gribēt kaut vai apiet trīsreiz ap māju».

Sarunā Roberts nebeidz uzsvērt, ka tautas sportā jāfokusējas uz cilvēku un galvenais ir tas, lai darītu ar prieku, nevis tāpēc, ka vajag. Turklāt «dabas sporta zāle» pieejama 24/7, un tajā no ieguldījumu viedokļa ir zema «ieejas maksa». «Latvijas klimats cilvēkiem liek būt stipriem. Tautas sports palielina viņu veiktspēju, ieguvumi ir dzīves kvalitāte, labs noskaņojums, muskuļu tonuss,» Roberts uzskaita. Viņu priecē, ka arvien vairāk cilvēku saskata vērtīgo, ko sniedz kustības brīvā dabā, un prognozē, ka sportiskā dzīvesveida popularitātes vilnis nenoplaks. Tiesa, vairāk brīva laika, lai nokļūtu līdz sportošanas vietai, cilvēkiem nebūs, tāpēc arvien svarīgāks kļūs tas, ko var darīt savu ikdienas maršrutu ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

2013
treneris Nike Riga Run sagatavošanās treniņos
Kopš 2012
valdes loceklis SIA Brīvdabas sporta klubs; brīvdabas sporta nodarbību vadītājs
Kopš 2010
nūjošanas nodarbību treneris
Kopš 2008
vietnes Nūjotājiem.lv redaktors
Kopš 2000
valdes loceklis SIA Sociālo pētījumu centrs (kopš 2008 - daļa no SIA Sabiedrība Turība)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?