Dietologs Andis Brēmanis teic, ka olbaltumvielu dēļ rieksti bieži vien tiek saukti par veģetāriešu gaļu, jo to sastāvā ir 12-15% olbaltumvielu. Turklāt lazdu rieksti ir vērtīgi ar to, ka satur E vitamīnu, kas ir spēcīgs antioksidants, un dažādus B grupas vitamīnus. Riekstu sastāvā ir arī balastvielas, kas veicina gremošanas orgānu darbību, kā arī daudz vērtīgu minerālvielu - dzelzi, kāliju, fosforu, kalciju -, tomēr riekstos tie sastopami savienojumos, kas ne pārāk labi organismā uzsūcas. A. Brēmanis gan norāda, ka krīzes laikā organisms paņems arī tos, ja vajadzēs.
Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes profesore Vija Eniņa pārliecināta, ka riekstā vērtīgākais ir eļļa, jo tajā ir dažādas organismam nepieciešamas taukskābes, kas nodrošina pareizus vielmaiņas procesus. Tomēr viņa teic, ka lielākais ieguvums no lazdu riekstiem ir tas, ka šī dabas velte ir enerģētiski bagāts produkts, kas pat nelielās devās palīdzēs mazināt izsalkuma sajūtu.