Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ukraina nikna par Medvedeva vēstuli

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs otrdien iejaucies Ukrainas prezidenta vēlēšanu kampaņā, nodēvējot pašreizējo Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko par «pretkrievisku» un aicinot nākamo kaimiņvalsts līderi sadarboties ar Maskavu, vēsta Ukrainas mediji. Krievija Ukrainai skaidri un gaiši nosaukusi to problēmu un tēmu sarakstu, kurās nepieciešams veikt «uzlabojumus», lai kaimiņu attiecības atkal būtu brālīgas un pa prātam Maskavai, - šādi Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva atklāto vēstuli Ukrainas līderim Viktoram Juščenko īsumā raksturo Ukrainas politikas pētnieki.

Par centienu ietekmēt priekšvēlēšanu kampaņu liecinot D.Medvedeva lēmums nenosūtīt uz Kijevu jaunu vēstnieku līdz brīdim, kad amatā stāsies V.Juščenko pēctecis. Ukrainas prezidenta vēlēšanas paredzētas 17.janvārī.

Ļaunais Juščenko

D.Medvedevs vēstulē V.Juščenko sūrojas, ka ukraiņu kolēģa centieni bojāt attiecības ar Maskavu pakļauj riskam Krievijas gāzes piegādes Eiropai. «Mums radies iespaids, ka Kijeva neatlaidīgi cenšas graut tradicionālās ekonomiskās saites ar Krieviju, pirmkārt un galvenokārt - enerģētikas sektorā,» teikts Krievijas prezidenta vēstījumā. «Rezultātā tiek apdraudēta efektīva gāzesvadu sistēmas izmantošana Krievijas, Ukrainas un citu Eiropas valstu enerģētiskās drošības uzturēšanā.» Pēdējo trīs gadu laikā Krievija divreiz (pēdējo reizi - šā gada janvārī) pārtraukusi gāzes piegādi Ukrainai, atstājot bez energoresursa arī lielu daļu Eiropas valstu. Abas valstis strīdējās par gāzes piegādes cenu.

D.Medvedevs vēstulē arī vaino Ukrainu ieroču piegādē Gruzijai, jo «ar tiem nogalināti Krievijas miera uzturētāji un civiliedzīvotāji Dienvidosetijā pagājušā gada augustā», viņu citē NEWSru. Viņš vēstulē atgādinājis, ka Krievija iebilst V.Juščenko vēlmei integrēt Ukrainu NATO, neraugoties uz Ukrainas iedzīvotāju vairākuma pretestību. Krievijas prezidents arī kritizējis V.Juščenko vēlmi panākt pēc iespējas drīzāku Krievijas karaspēka izvešanu no Melnās jūras flotes bāzes Sevastopolē.

«Tas, ko mēs esam redzējuši jūsu valdīšanas gados, nav uztverams citādi kā Ukrainas puses atkāpšanās no principiem, kas nodrošina draudzību un sadarbību ar Krieviju,» uzskata D.Medvedevs. «Krievija cer, ka Ukrainas jaunais līderis būs gatavs starp mūsu valstīm veidot attiecības, kas atbildīs mūsu tautu īstenajām cerībām stiprināt Eiropas drošību.»

«Ukrainas līdera pretkrieviskā kursa dēļ esmu nolēmis, ka atlieku jaunā Krievijas vēstnieka nosūtīšanu uz Kijevu,» paziņojis Krievijas prezidents. Šādu lēmumu, visticamāk, izraisījis Ukrainas solis, pagājušajā mēnesī izraidot divus augsta līmeņa Krievijas diplomātus.

V.Juščenko administrācijas pārstāvji paziņojuši, ka vēstule «sasniegusi Ukrainas prezidentu un notiek tās izvērtēšana».

Nekas nav paredzams

Politologi Ukrainā uzskata, ka D.Medvedevs vēlas ietekmēt Ukrainas prezidenta vēlēšanu iznākumu, jo vēstule skaidri norāda, ka Kremlis nekādā gadījumā nesadarbosies ar V.Juščenko.

Tomēr Ukrainas Globālo stratēģiju institūta vadītājs Vadims Karasevs uzskata, ka V.Juščenko padarīšana par grēkāzi var nospēlēt pretēju lomu un mobilizēt tos politiskos spēkus, pret kuriem bija vērsts «Krievijas valdības demaršs».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?