Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Uz operāciju galda - algas slimnīcās

Un cik diez saņem slimnīcas valdēs un administrācijās sēdošie? - šāds jautājums ik pa brīdim pie rakstiem par veselības jomas nebūšanām pasprūk kādam interneta komentētājam. Viņiem var atbildēt: valstij piederošajās slimnīcās valdes priekšsēdētāji saņem nedaudz virs 2000 latu pirms nodokļu atvilkšanas, savukārt valdes locekļi - nepilnus 2000 latu, to nosaka normatīvie akti.

Vēl pirms pusotra gada gan valdes mēdza saukt par uzblīdušām, tajās bija pieci cilvēki (tagad - līdz trim), un viņu atalgojums bija vismaz divas vai divarpus reižu lielāks. Taču daudz sarežgītāks ir jautājums par administrācijas izmaksām. Vai tās ir lielas vai mazas, skaidrības nav arī slimnīcu kapitāldaļu turētājai Veselības ministrijai (VM).

VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš nevar skaidri atbildēt, kā nākas, ka divās valstij piederošajās slimnīcās - Bērnu slimnīcā un P. Stradiņa slimnīcā - administrācijas izmaksas pērn bijušas aptuveni miljons latu, savukārt Austrumu slimnīcā, kura uzņem vairāk pacientu un kurā ir lielāks darbinieku skaits, tikai aptuveni pusmiljons. Šādus datus Diena atrada visu triju slimnīcu 2009.gada pārskatos, kurus saņēmusi VM. Aptuveni pusi šajās izmaksās aizņem administrācijas atalgojums, tiesa, katra slimnīca iekļāvusi arī atšķirīgas nesalīdzināmas pozīcijas. «Mēs arī to pētīsim sīkāk. Tas ir bijis diezgan lielā pašplūsmā, ļoti liela ir bijusi slimnīcas valdes autonomija,» saka R. Muciņš.

Kļūda metodikā?

R. Muciņam esot sākotnējā informācija: «Varētu būt metodikas problēma - ko kura slimnīca uzskata par administrācijas izdevumiem.» Viņa vietnieks Juris Bundulis saka: nepieciešamas savstarpēji salīdzināmas lietas, nevar būt tā, ka viena slimnīca administrācijas izmaksās ieskaita valdi, vadību, birojus, visu atbalsta personālu, bet cita - tikai «klasiskos izdevumus» - finanšu, budžeta departamentu, personāla un informācijas tehnoloģijas nodaļu. Tāpēc VM tagad strādājot pie tā, lai metodika neatšķirtos.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba saka: VM valsts sekretārs ir kapitāldaļu turētājs. Īpašnieks ir atbildīgs, viņam ir jādefinē politika, jāuzrauga tās ievērošana gan par ārstu algām, gan «arī jābūt pilnīgā lietas kursā par to, kas notiek slimnīcā, jābūt prasībām, lai zinātu, kā analizēt datus». Protams, grūti esot analizēt datus, ja katra slimnīca ar administrācijas izmaksām saprot ko citu. Valsts kontrole (VK), gatavojot revīzijas ziņojumu par valstij piederošo slimnīcu administratīvajām izmaksām, jau esot norādījusi, ka slimnīcām ir jāievieš vadības grāmatvedība un jānodala, piemēram, ārstniecības izmaksas no administratīvajām.

Slimnīcas cenšoties taupīt

Neviena no slimnīcām, kurām administratīvās izmaksas ir ap miljonu, neatzīst, ka šīs izmaksas būtu lielas. Bērnu slimnīcas valdes loceklis Egils Lavendelis teic: administratīvās izmaksas pērn bija ap 5,97% no kopējiem slimnīcas izdevumiem «un nav uzskatāmas par lielām». Tās aptverot vairāk nekā 30 pozīcijas, un tajās ietilpst gan personāla un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, gan pamatlīdzekļu nolietojums un veselības apdrošināšana, gan datorprogrammu, datortīklu uzturēšanas, sakaru līdzekļu un virkne citu izmaksu.

P. Stradiņa slimnīcas pārstāve Ieva Stibe uzsver: slimnīca šogad administrācijas izmaksas ievērojami samazinājusi, salīdzinot ar 2009. gada pirmo pusgadu, tās ir samazinātas par teju 26%. Samazinājumi attiecas uz darbinieku skaitu, kancelejas precēm, reklāmu, sakaru pakalpojumiem un īpaši uz darba samaksu - nogriezti ap 100 000 latu. Arī Austrumu slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova saka - pērn administrācijai kopējais algu samazinājums bija līdz pat 40%. Administratīvās izmaksas šogad pret 2009. gadu samazinājušās par 27%. Arī Bērnu slimnīcā darba samaksas samazinājums administrācijai (t. sk. sociālais nodoklis) esot ap 100 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?