Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Uzvarai bija jāsasparo jas

Augstāko goda pjedestāla pakāpienu neļāva ieņemt ārvalstu sportistiem. Abas dienas Eiropas kausa (EK) izcīņas sacensībās Siguldā triumfēja Latvijas bobsleja divnieku ekipāžas. Sestdien divu braucienu summā uzvarēja Uģis Žaļims ar Intaru Dambi, svētdien - izlases līderis Oskars Melbārdis ar Jāni Strengu.

Automašīnu rinda puskilometra garumā un līdzjutēji trases malā visās pieejamajās vietās nepārprotami liecināja par to, ka nedēļas nogalē Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē notiek īpašas sacensības. Pirmo reizi Latvijā sarīkotie Eiropas kausa izcīņas mači bobslejā un skeletonā patiešām pulcēja kuplu skatītāju skaitu, atbraukusi bija arī hūte jeb Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) prezidents Ivo Feriani, un, lai gan dalībnieku skaits vīriešu bobslejā tikai ar vienu ekipāžu iesniedzās otrajā desmitā, par vietām uz pjedestāla izvērtās aizraujoša cīņa.

«Sacensībām speciāli neesam gatavojušies, taču būs nepatīkami, ja finiša zonā neskanēs Latvijas himna,» Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis treniņu plānus ir pakārtojis PK izcīņai, taču atzina, ka mājas trasē, startējot visiem vadošajiem mūsu pilotiem, nebūtu patīkami pjedestāla augstāko pakāpienu atstāt konkurentiem.

Jau treniņu braucienu rezultāti parādīja, ka ļoti nopietns pretendents uz uzvaru ir krievs Maksims Andrijanovs, kuram šoruden Siguldā ir vairāk braucienu nekā mūsējiem un kuram ar padomu palīdz Krievijas izlasē strādājošais Jānis Miņins. Sestdienas sacensību pirmajā braucienā Andrijanovs arī izmeta izaicinājuma cimdu, uzrādot otru labāko laiku un tikai 0,07 sekundes atpaliekot no Melbārža divnieka. Atrisinājums otrajā braucienā bija negaidīts. Par uzvarētājiem kļuva Uģa Žaļima un Intara Dambja divnieks, otrajā pozīcijā palika Andrijanovs, bet Soču olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs Oskars Melbārdis ar stūmēju Matīsu Mikni atkrita uz trešo vietu. Pirms pirmās virāžas Melbārža divnieks atsitās pret apmali, zaudējot cerības uz uzvaru.

«Biju dzirdējis ieteikumus, ka startā vajag skriet tālāk, bet redz, kas sanāca,» Melbārdim pašam gan nevajadzēja sevi šaustīt. Pārcentās stūmējs Matīss Miknis, kurš aizskrēja pārāk tālu. Melbārža pamatstūmējs Daumants Dreiškens Dienai atzina, ka jūt hroniska savainojuma sekas, tāpēc gulsies uz operācijas galda, tiklīdz sezona būs galā. Izaugums Ahilleja kauliņā būšot jānoslīpē.

Uģis Žaļims pauda gandarījumu par uzvaru, jo Siguldas trase esot viena no sarežģītākajām. To apliecināja arī treneris Prūsis. Tikai bīstamā Altenberga esot grūtāk izbraucama. «Pirmajā treniņā man nebija viegli pierast pie Siguldas apstākļiem, jo bija tik spēcīgi lauzieni, ka ieplīsa pat ķiveres aizsargstikls. Sacensībās abi braucieni bija labi,» norādīja Žaļims.

Ārpus labāko trijnieka palikušais Oskars Ķibermanis atzina, ka pārāk daudz zaudējis jau starta posmā. «Ieskrējiens 4,90 sekundes nekam neder. Pēc treniņiem svaru zālē Mežaparkā man kājas bija tik smagas, ka tikai ar grūtībām varēju pietupties.»

Svētdien Latvijas ekipāžas jau bija nopietnāk noskaņojušās sacensībām. Andrijanovs abos braucienos tika atstāts ārpus trijnieka un divu braucienu summā uzvarētājam Melbārdim zaudēja daudz - 0,66 sekundes. Oskars Ķibermanis ar savu pamatstūmēju Vairi Leibomu summā tikai 0,12 sekundes atpalika no Melbārža divnieka, savukārt otrajā braucienā absolūti labāko laiku uzrādīja Žaļims, kurš šoreiz startēja kopā ar Jāni Jansonu (summā +0,19).

Siguldā brauca arī divas Igaunijas ekipāžas, jo ar itāļu piešprici un ieinteresētību ziemeļu kaimiņvalstī aizsākusies bobsleja kustība. Vienu ekipāžu gan pilotēja itālis Mikele Menardi, turpretī otra bija simtprocentīgi igauņu. Attiecīgs bija «absolūto igauņu» ekipējums ar bruņām kā motobraucējiem un arī rezultāts - vairāk nekā astoņas sekundes aiz Žaļima ekipāžas. Pirmajā braucienā igauņi pat zaudēja Latvijas amatierei, 56 gadus vecajai pilotei Olgai Lapšovai, kura startēja pēc astoņu gadu pārtraukuma.

Primārais uzdevums gan bija iegūt priekšstatu, cik gatava Sigulda ir uzņemt Pasaules kausa izcīņas posma sacensības. Žūrijas priekšsēdētāja pienākumus pildīja bijušais Latvijas bobsleja izlases pilots Gatis Gūts, kurš ir algots darbinieks IBSF un regulāri strādā žūrijā EK posmu sacensībās. Viņam arī būs jāsniedz atskaites ziņojums IBSF vadībai. Gūts norādīja uz trūkumiem, bet kopumā atzina, ka Sigulda esot gatava uzņemt augstākā līmeņa sacensības.

Atzinīga novērtējuma gadījumā Siguldā jau 2016./2017. gada sezonā varētu notikt PK sacensības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bobslejs

Eiropas kauss Siguldā
19.XII. Sievietes. 1. A. Rodionova/J. Šokšujeva 1:46,88, 2. N. Sergejeva/N. Viderkera +1,22, 3. J. Zubkova/J. Belomestniha (visas Krievija) +1,36, 6. O. Lapšova/A. Koziča (Latvija) +3,09. Startēja 6 ekipāžas. Vīrieši. 1. U. Žaļims/I. Dambis (Latvija) 1:41,82, 2. M. Andrijanovs/M. Belugins (Krievija) +0,11, 3. O. Melbārdis/M. Miknis +0,14, 4. O. Ķibermanis/J. Jansons (abas ekipāžas Latvija) +0,32. Startēja 11.
20.XII. Sievietes. 1. A. Rodionova/J. Šokšujeva 1:45,69, 2. N. Sergejeva/N. Viderkera +1,76, 3. J. Zubkova/J. Belomestniha +1,96, 6. O. Lapšova/A. Koziča +3,87. Startēja 6. Vīrieši. 1. O. Melbārdis/J. Strenga 1:40,97, 2. O. Ķibermanis/V. Leiboms +0,12, 3. U. Žaļims/J. Jansons +0,19. Startēja 11.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?