Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vācija un Francija uzelpo

Valdību īstenotā ekonomikas stimulēšana, importa apjoma samazināšana un patērētāju aktivitāte ļāvušas divām lielajām Eiropas valstīm - Vācijai un Francijai - pārsteidzoši ātri izrāpties no recesijas bedres. Ceturtdien publiskotie statistikas dati rāda, ka šā gada otrajā ceturksnī pret pirmo abu valstu iekšzemes kopprodukts (IK) pieaudzis par 0,3 procentiem. Pēdējoreiz abās zemēs izaugsme tika reģistrēta 2008.gada pirmajos trīs mēnešos.

No statistikas apkopotājiem saņemtās vēstis ir vairāk nekā negaidītas. Pēc drūmajiem pirmā ceturkšņa datiem reti kurš ekonomists prognozēja, ka otrajā sagaidāms pozitīvs rezultāts. Eiropas Savienības bagātākajā valstī Vācijā pirmajā ceturksnī ekonomika saruka par 3,5 procentiem, tādēļ pat jūnija rekordlielais eksporta apjoma pieaugums par septiņiem procentiem nebija pietiekams pamats optimismam. Taču dati liecina, ka abās valstīs krīzes dziļākais punkts vismaz formāli ir aiz muguras.

«Recesija ir beigusies, un tas noticis ātrāk, nekā mēs visi domājām. Mēs sagaidām, ka trešajā ceturksnī pieaugums būs ap vienu procentu, kas Vācijai būtu ļoti spēcīgs rādītājs, un es pieļauju iespēju, ka izaugsme būs vēl lielāka,» sarunā ar britu raidsabiedrību BBC Andreass Rīzs no Unicredit banku grupas statistikas datus tulko kā sākumu globālai ekonomikas atdzimšanai. Dienu iepriekš par ekonomikas stabilizēšanās pazīmēm pavēstīja arī ASV Centrālā banka.

Speciālisti ir vienisprātis, ka Vācijai no bedres palīdzēja izkārpīties gan valdības atbalsts, gan importa apjoma samazināšana, kas ļāva izaugt eksporta īpatsvaram. Savukārt Francijā lielākais izaugsmes balsts bijis patērētāju aktivizēšanās un labie eksporta rādītāji. «Mēs redzam, ka patēriņš mūs notur virs ūdens,» Francijas finanšu un ekonomikas ministre Kristīne Lagarde intervijā RTL radio uzslavēja pavalstniekus, kuri grūtajā laikā nav nobijušies no naudas tērēšanas. Statistika rāda, ka otrajā ceturksnī francūži tērējuši par 0,4% vairāk naudas nekā pirmajā.

Daži citi speciālisti vēl nesteidzas izsludināt svinības, apgalvojot, ka abas Eiropas valstis pie labiem statistikas datiem tikušas, pateicoties pārlieku lielam ekonomikas stimulēšanas plānam. «Mēs tagad redzam fiskālās politikas ietekmi. Jautājums ir tāds - cik ilga būs atkopšanās. Ir daudz neatrisinātu problēmu, īpaši banku sektors, kas joprojām ir atkarīgs no valdības lietussarga,» krietni skeptiskāks ir Jens Olivers Nikolašs no Landesbank Baden-Wurttemberg, «kamēr nav skaidrs, ka banku kapitāla bāze ir stabila, mēs nevaram uzskatīt, ka krīze ir galā.»

Cerīgās ziņas no lielvalstīm stiprina ticību, ka arī citur Eiropā dižķibele būs pārvarēta. Eiropas Centrālās bankas (ECB) direktoru padomes pārstāvis Jirgens Štarks intervijā laikrakstam Boersen-Zeitung pat izteicis pieņēmumu, ka Vācijas un Francijas panākumu var uzskatīt par pavasara vēstnesi visām eirozonas valstīm. «Patiesībā ir redzamas dažas ekonomiskās aktivitātes stabilizēšanās pazīmes,» viņš sliecas domāt, ka vispārēja izaugsme varētu sākties nevis ECB prognozētajā termiņā - 2010.gada vidū - bet gan krietni ātrāk.

Tikmēr austrumu lielvalstī Krievijā otrā ceturkšņa dati ir gaužām neiepriecinoši - tur ekonomika salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu sarukusi par 10,9 procentiem, un tas ir vairāk, nekā atbildīgās institūcijas bija prognozējušas, ziņo aģentūra AFP. Kā zināms, Krievijas ienākumi pēdējos gados ļoti daudz bija atkarīgi no energoresursu tirdzniecības. Kopš jēlnaftas un dabasgāzes cenas globālajā tirgū ir būtiski sarukušas, naudas plūsma Kremļa kases virzienā ir apsīkusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?