Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vācijas radikāļi vervē imigrantus

Aleksandrs Vīnss pats tikai pirms sešiem gadiem no Krievijas pārvācās uz etnisko dzimteni Vāciju, bet šonedēļ tiesa viņam piesprieda mūža ieslodzījumu par slepkavību, ko jaunietis izdarīja naidā pret musulmaņiem un imigrantiem. Traģisko notikumu virkne, kurā bija iesaistīts 28 gadus vecais vīrietis, atklājusi satraucošu ainu par Krievijas vāciešiem, kuri, neiegūstot gaidītos labumus senču zemē, kļūst par labu ēsmu galēji labējām kustībām.

Ienīda musulmaņus

2008.gada augustā Vācijā dzīvojošā ēģiptiete Marva Šeribi kopā ar dēlēnu Mustafu bija ieradusies spēļu laukumā Drēzdenē. Puika vēlējās pašūpoties, bet šūpoles bija aizņēmis kāds vīrietis - A.Vīnss. M.Šeribi vīrietim laipni palūdza atbrīvot šūpoles, bet A.Vīnu tas nokaitināja, tādēļ viņš sievieti nosauca par islāmisti un teroristi.

M.Šeribi tiesā iesniedza prasību pret A.Vīnsu, un viņš tika atzīts par vainīgu rasistiskos uzbrukumos. Vīrietim cietušajai vajadzēja izmaksāt kompensāciju 780 eiro (546 lati). Tomēr viņš nebija mierā ar tiesas lēmumu un to pārsūdzēja. Šī gada 1.jūlijā notika apelācijas tiesa, kuras laikā A.Vīnss ar nazi vismaz 16 reižu sadūra M.Šeribi, kura bija trešajā grūtniecības mēnesī. Viņa no gūtajām traumām nomira.

Šonedēļ tajā pašā Drēzdenes tiesas zālē, kur notika slepkavība, A.Vīnsam tika piespriests mūža ieslodzījums. «Viņš bija pārliecināts, ka visi ārzemnieki viņam atņems darbu,» sacīja tiesnese. «Visvairāk viņš ienīda musulmaņus. A.Vīnsa acīs viņi visi bija islāmisti. Apstākli, ka pats ir ārzemnieks, viņš neievēroja.» 2003.gadā slepkava no dzimtās Permas pilsētas Krievijā devās labākas dzīves meklējumos uz etnisko dzimteni Vāciju, vēsta UPI.

Neiecietība bagāžā

Pēc Padomju Savienības sabrukuma daudzi Krievijā dzīvojošie etniskie vācieši izmantoja iespēju pārvākties uz dzīvi senču zemē. Viņi cerēja, ka pārtikušajā valstī varēs sasniegt to, ko, iespējams, nekad nevarētu Krievijā. Tomēr daudzi pēc pirmās eiforijas saprata, ka gaidītos labumus neviens nepienesīs un tie jāizcīna pašiem. Daļa no Krievijas emigrējušo, jo sevišķi jaunieši, ilgstoši nespēj atrast darbu, viņi noslēdzas, bet atsevišķos gadījumos izeju no negatīvajām emocijām atrod galēji labējās organizācijās.

Par pazīstamāko jaunajā dzīvē vīlušos Krievijas vāciešu pievilinātāju tiek minēta Vācijas Nacionāldemokrātiskā partija. «Tā pagrieza seju pret šiem imigrantiem, kad saprata, ka starp etniskajiem vāciešiem no NVS valstīm ir potenciālie balsotāji,» stāsta Valeriass Šteinhauers, kurš palīdz imigrantiem iekārtoties jaunajā dzīvē.

Vēsturnieks Alfrēds Aisfelds uzskata, ka daļa no bijušajām padomju republikām emigrējušo «antisemītismu un ksenofobiju kā nevajadzīgu bagāžu atveda sev līdzi», tādēļ daudzus no viņiem nav bijis grūti piesaistīt labējiem radikāļiem. Ieceļotāji radikālās partijas izmantojot kā iespēju attīstīt strauju politisko karjeru reģio-nos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?