Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vācu vīni viesību galdam

Iepriekšējā nedēļā piedalījos kādā vācu vīnu topa degustācijā. Degustācijas atklājums bija vācu sarkanvīni. Nevarētu teikt, ka pirms tam tie man būtu bijuši galīgi sveši, tomēr ar šāda līmeņa dzērieniem vēl nebiju sastapies. Lai arī degustētie vīni daudziem var šķist pārāk dārgi, salīdzinājumā ar līdzīga līmeņa franču vai itāļu supervīniem to cenas vēl ir samērā pieticīgas. Šoreiz lasītāju uzmanību gribētu pievērst vācu sarkanvīnam, kas vēl oficiāli neietilpst šajā topā, tāpēc pieejams par zemāku cenu, nekā ja tas atrastos sarakstā.

Rolf Heinrich Cuvee Rufus 2003 ir ieguvis zelta medaļu slavenākajās vīnu sacensībās Vācijā - Mundus vini. Šis sarkanvīns darināts no vairākām vīnogu šķirnēm, kurām visām ir netieša saistība ar kādu Ventspils iedzīvotājiem ļoti labskanīgu vīnogu šķirni Lemberger. Šo vīnogu šķirni plaši audzē visā Centrāleiropā, kur tā pazīstama ar tādiem nosaukumiem kā Blaufrᅢᄂnkisch, Franconia, Kᅢᄅkfrankos. Parasti vīni no šim vīnogām ir ļoti spēcīgi, pikanti un miecvielām bagāti. Man tos gribas salīdzināt ar ugunīgām ungāru dejām. Tomēr Cuvee Rufus vīns ir 30 mēnešu izturēts ozolkoka mucā, tas noņēmis jauneklīgo uguns dzirksti, bet iedevis nosvērta un nopietna vīra prātu. Aromātā vēl kaut kas jūtams no pikantām garšvielām, tomēr pēc mirkļa to jau pārmāc šokolāde, dūmi un vaniļa. Garšā jūtami gatavi un nedaudz saldeni augļi - žāvētas plūmes, mellenes, ķirši un upenes. Pēcgaršā parādās šokolāde un pikantas krustnagliņas, kanēlis un vēl citas garšvielas. Ar vāciešiem piemītošo rūpību vīns ir nostrādāts līdz pēdējam sīkumam.

Lai cik labi būtu vācu sarkanvīni, šajā valstī baltvīni joprojām ir daudz populārāki. Esmu baudījis dažādus baltvīnus, un brīžiem jau šķita, ka par tradicionālām vīnogu šķirnēm neko jaunu nav iespējams apgūt, tomēr maldījos. Vainīgs bija Knipser Gewᅢᄐrztraminer & Riesling Spᅢᄂtlese 2007. Vīni no visromantiskākās, aromātiskākās vīnogu šķirnes Gewᅢᄐrztraminer bieži vien ir nedaudz pliekani un smagnēji. Tiem pietrūkst skābes. Lai to risinātu, bieži vien vīnogas tiek novāktas, vēl līdz galam nenogatavojušās, un tādējādi zaudē daļu no potenciāla. Knipser, pievienojot Riesling vīnogas, ir atradis lielisku risinājumu. Aromātā jūtamas Gewᅢᄐrztraminer tik raksturīgā rožu smarža, taču garšā jau vairāk parādās Riesling raksturīgie nedaudz skābie āboli, kā arī bumbieri un melones. Šis varētu būt labs aperitīvs, taču ar to arī var iepriecināt ciemiņus pie tradicionālā latviešu viesību galda - rasola un kotletītēm. Man šķiet, jūsu ciemiņi to novērtēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?