Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Vai Eiropas Savienībai vajag Turciju?

Kaspars Adijāns

Nerimstošie protesti Turcijā un to brutāla apspiešana dienas kārtībā no jauna atgriež jautājumu par to, vai ES pūles dalībvalstu lokā uzņemt arī Erdogana vadīto valsti nav liekas. Šotrešdien Briselē pēc trīs gadu pārtraukuma bija paredzēts atvērt jaunu nodaļu Turcijas iestāšanās sarunās, taču izskatās, ka pagaidām tās tiks atceltas uz nenoteiktu laiku. Bet vai mēs vispār esam gatavi Turcijai un viņi mums?

Pirmkārt jāatzīmē, ka starp abām pusēm norit ļoti raita ekonomiskā sadarbība. Vairāk nekā puse Turcijas eksporta tiek realizēta ES valstīs, bet ES ārējās tirdzniecības bilance ar Turciju ir rakstāma ar lielu plusa zīmi, trīs ceturtdaļas ārvalstu investīciju Turcijā nāk no ES valstīm. Ekonomiskais pamatojums, tātad, noteikti būtu.

Ļoti interesanta ir arī loma, ko Turcija spēlē kā gāzes un naftas tranzītvalsts. Šīs infrastruktūras uzņemšana ES sastāvā ļautu tai ne vien palielināt savu ģeopolitisko svaru, bet dotu arī jaunu alternatīvu Eiropas enerģētikas problēmu risināšanai. No šāda aspekta Briselei tas, protams, būtu gards kumosiņš. Arī amerikāņi visai aktīvi iestājas par Turcijas pievienošanos ES, jo uzskata, ka tas rietumvalstīm kopumā varētu nest ģeopolitisku priekšrocību. «Turcijai jābūt kā tiltam starp musulmaņu un Rietumu pasauli,» tā savu vīziju 2009. gadā vizītes laikā Ankarā formulēja ASV prezidents Baraks Obama.

Ja runa ir par reliģiju vai mentalitāti, tad negribētos vis spriest tik primitīvi un teikt, ka visi turki pamatā ir musulmaņi, tāpēc mums galīgi nav ar viņiem pa ceļam, taču ir vērts pievērst uzmanību tam, kādas robežas pēc iespējamās Turcijas pievienošanās ES mēs iegūtu. Dažas no mūsu jaunajām kaimiņienēm tad būtu tādas valstis kā Irāka, Sīrija un Irāna, un diez vai ES ir tik nobriedusi, lai kaut tuvākajā desmitgadē uzņemtos šādu atbildību. Tas gan, protams, neliedz ar Turciju uzturēt draudzīgas attiecības.

Bet vai Turcija pati vispār vēlas pievienoties ES? Spriežot pēc tā, kur valsti ved premjerministrs Erdogans, jāsecina, ka apstākļi drīzāk attīstās pretējā virzienā. Turcija pēdējos desmit gadus tā paša Erdogana vadībā neatlaidīgi un ar panākumiem bija veikusi valsts modernizācijas reformas, un šķita, ka nekas nestāvēs ceļā, lai tā apjaušamā laikā pievienotos ES. Kā valsts līderis Erdogans pamazām, bet noteikti bija konsolidējis varu savās rokās, spējot pat salauzt ierasti spēcīgo Turcijas militārpersonu ietekmi. Viņa metodes no demokrātijas viedokļa reizēm bija stipri apšaubāmas, tomēr tautsaimnieciskie panākumi un valsts modernizācija kritiķus pieklusināja. Tikai aizsākoties protestiem, pamazām atklājās, uz kurieni Erdogans ir nolēmis vest savus tautiešus, un atklājās arī, ka premjerministra izvēlētajam ceļam ir pietiekami daudz pretinieku. Nav šaubu, ka Turcija, kādu to savās vīzijās redz Erdogans, ES sastāvā nav iedomājama.

Pāri nepaliek nekas daudz, tikai dažas vizionāras ES ierēdņu idejas un varbūt pārītis eiropeiski liberāli noskaņotu aktīvistu Turcijā. Ja nu vēl Erdogans nākamgad tiks ievēlēts prezidenta amatā, tad nu līdz Turcijas republikas simts gadu jubilejai 2023. gadā droši nekas nemainīsies, un varbūt, ka arī labāk tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?