Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Vainagojums Baha mūzikas nedēļai

Inese Lūsiņa

Baha festivāla vadītāja klavesīniste Aina Kalnciema martā aicina uz Baha mūzikas nedēļu, kuras īpašais viesis šogad būs izcilais itāļu flautists Masimo Merčelli. Masimo Merčelli un Ainas Kalnciemas sadarbība sākās jau pirms trim gadiem Baha festivāla vasaras koncertā Jaunmoku pilī. Flautas un klavesīna duetu klausītāji šonedēļ jau izbaudījuši koncertā Kuldīgā, savukārt rīdzinieki var paspēt uz koncertu, kas 24. martā plkst. 17.00 notiks Mākslas muzejā Rīgas birža.

Masimo Merčelli jau ļoti agrīnā vecumā ieguva diplomu Boloņas G. B. Martini konservatorijā, 19 gadu vecumā ieguva pirmā flautista vietu slavenajā Venēcijas opernamā Teatro La Fenice un izcīnīja Frančesko Čilea balvu, kā arī vairākas nozīmīgas uzvaras starptautiskos konkursos (Giornate Musicali, Stresa International Competition). Mūziķis regulāri uzstājas pasaules ievērojamākajās koncertzālēs un ietekmīgākajos festivālos.

Tomēr, lai gan Merčelli bieži atskaņo J. S. Baha mūziku un arī pie mums viesojas Baha festivālā, viņš nav jāiztēlojas tikai kā zvērināts baroka mūzikas pārstāvis. Masimo Merčelli kaislība ir arī izaicinoši sarežģītas un ekspresīvas jaunās mūzikas partitūras. Tomēr vizuāli viņa modernā flauta vis nemirdz zeltā vai sudrabā, bet izskatās līdzīga vēsturiskajai koka flautai. Viņš ir muzicējis kopā ar tādiem pasaulslaveniem māksliniekiem, laikmetīgās mūzikas grandiem kā komponisti Kšištofs Pendereckis, Filips Glāss, Maikls Naimens un kinomūzikas meistars Ennio Morrikone. Merčelli ir Itālijas Emīlijas-Romanjas reģiona festivāla mākslinieciskais vadītājs un dibinātājs, kā arī kopš 2011. gada Eiropas Festivālu asociācijas (EFA) viceprezidents. Flautists divas reizes saņēmis Eiropas Kultūras komisijas balvas, viņu atkārtoti cildinājusi Francijas Kultūras ministrija.

Mākslinieka jaunāko darbu lokā svarīgākie ir mūzikas ierakstu namā Decca izdotais J. S. Baha sonāšu ieraksts, kuru Masimo Merčelli veicis kopā ar vienu no šodien visinteresantākajiem Baha interpretiem, Irānā dzimušo pianistu Raminu Bahrami, dalība Kšištofa Penderecka 80. jubilejas koncertos 2013. gadā un speciāli viņam komponētajā Sofijas Gubaiduļinas dubultkoncerta Warum? (Kāpēc?) pasaules pirmatskaņojumā, kuru 2014. gada vasarā Itālijā, Forli, diriģēja Latvijā labi zināmais igauņu meistars Andress Mustonens. Merčelli muzicējis arī amerikāņu minimālista Filipa Glāsa Facades pirmatskaņojumā ar pašu slaveno autoru pie klavierēm. Ainas Kalnciemas un Masimo Merčelli kopīgajā programmā Rīgā skanēs J. S. Baha un V. A. Mocarta Sonātes flautai un klavesīnam, kā arī J. Haidna un K.Štamica skaņdarbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?