Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

«Valmieras zīdainis» atgriezies ģimenē

Autobusā Valmiera-Rīga izņemts sešus mēnešus vecs zīdainis - nesen vēstīja Latvijas mediji. Vīrietis, kurš brauca ar bērnu, izskatījies iereibis, nav bijis spējīgs par raudošo mazuli rūpēties. Autobusa pasažieri paziņoja atbildīgajām instancēm par šo situāciju, un Rīgas autoostā zīdaini vīrietim atņēma Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) darbinieki un policija.

Bija ziņots, ka bērniņa māte atrodas ārzemēs, par bērnu neliekas ne zinis un vīrietim atstājusi ne tikai zīdainīti, bet arī savu vecāko dēlu. Bāriņtiesa pieņēma lēmumu vecākiem uz divām nedēļām atņemt bērnu aprūpes tiesības.

Diena pēta šo gadījumu, kas parāda: vecāki, atstājot Latviju, bieži nezina savus pienākumus pret valsti un nesakārto dokumentus, kas saistīti ar šeit palikušo bērnu aprūpi. Cilvēki vieglprātīgi izturas pret ģimenes institūciju, nenokārto jautājumus, kas saistīti ar paternitāti.

Glāba pasažieres zvans

24. martā autobusa pasažieri maršrutā Valmiera-Rīga juta, ka kaut kas nav kārtībā - ierastā Latvijas Radio 2 un monotonas motora rūkoņas vietā skanēja stipras kāda pavisam maza pasažiera raudas. Līdzjūtīgākie pasažieri gāja pie mazā bērniņa auklētāja un centās palīdzēt, vismaz iesakot, kas būtu jādara, lai mazulis pārstāj raudāt, - varbūt iedot padzerties vai atģērbt. Vīrietis, kurš ar sešus mēnešus (!) veco zīdainīti devās divu stundu garajā braucienā ar sabiedrisko transportu, mazuļa raudāšanu apstādināt nespēja.

Pasažieri pukojās, pievērsa uzmanību vīrietim, kurš nemaz neizskatījās pēc tāda, kas spējīgs parūpēties par bērnu. Tikai viena no pasažierēm nolēma rīkoties. Viņa piezvanīja savai radiniecei - Valsts bērnu tiesību inspektorei Valmierā. Tālākais notika kā seriālos: bērna atņemšana vīrietim autoostā, bērna identitātes noskaidrošana, mātes meklējumi, bērnu aprūpes tiesību atņemšana uz 15 dienām, skaidrošanās ar māti, kura steidzami atgriezās Latvijā.

Notikušais aktualizē jautājumu par vecāku atbildību pret bērniem arī tad, ja materiālu apstākļu dēļ vecāki ir spiesti doties peļņā uz ārvalstīm.

Ir papīrs, ir cilvēks

«Mazā bērniņa vecāki ir gluži normāli jauni cilvēki, konflikts radās tāpēc, ka vecāki nav sakārtojuši juridisko pārstāvību,» stāsta Kocēnu novada bāriņtiesas priekšsēdētājs Guntis Braslis. Pēc bāriņtiesas priekšsēdētāja stāstītā, bērna māte «tikai pirms trim dienām» bija devusies strādāt uz ārzemēm, beidzot bija atradusi darbu un zīdaini atstājusi bērna bioloģiskajam tēvam, ar kuru viņa dzīvo kopā. Bioloģiskais tēvs ar bērnu brauca uz Rīgu pie māsas, bērns autobusā nebija nomierināms.

Sieviete, kura paziņoja par mazuli autobusā, stāstīja, ka vīrietis bijis «reālā pohu sindromā» un ar bērnu viņš galā nav ticis, tāpēc pilsoniskais pienākums viņai neļāvis uz situāciju noraudzīties vienaldzīgi. Policija tomēr tēva izelpā alkohola ietekmi nejuta. Nespēdams pierādīt amatpersonām savu juridisko pārstāvību attiecībā pret bērnu, viņš mazuli atdeva labprātīgi.

Kad steidzamā kārtā Latvijā atgriezās mazuļa māte, noskaidrojās, ka jaunās sievietes dzīve ir gandrīz vai ziepju seriālu scenāristu iedvesmas avots. Precējusies ar vīrieti, kurš pašlaik dzīvo citur, bet laulība nav šķirta, abiem ir deviņus gadus vecs dēls. Strādājusi darbu, par kuru alga - 130 latu mēnesī, dzīvojusi dzīvoklī, par kuru komunālie maksājumi ziemā ap 100 latu, par īri saimniekam bijis jāmaksā vēl 50 latu. Vienīgie iztikas līdzekļi - bērna pabalsts un māmiņas alga par meitiņu, kura piedzimusi attiecībās ar vīrieti, kurš kopš septembra ir bezdarbnieks un saņem bezdarbnieka ikmēneša pabalstu. Mazuļa dzimšanas apliecībā ierakstīts, ka tēvs joprojām ir oficiāli laulātais.

Lai savilktu galus, tikko kā sešu mēnešu vecumu sasniegušā zīdainīša māte pieņēma lēmumu doties strādāt, kamēr «nāk bērnu nauda» un ik dienas nav jāiet darbā. Uzticēt mazuli bioloģiskajam tēvam iedrošināja apstākļi - «brīžiem mātei šķitis, ka viņš ar bērnu tiek galā labāk nekā viņa, pat zeķītes salāpījis», atstāsta Kocēnu novada bāriņtiesā.

Dramatisku seriālu pietiek

Kopš simtiem tūkstošu cilvēku dodas strādāt uz ārzemēm un atstāj savus bērnus Latvijā radiem, atklājas, cik juridiski nesakārtotās attiecībās viņi dzīvojuši, atzīst VBTAI. Bieži vien situācija, kad dodas uz ārzemēm strādāt, piespiež šīs attiecības sakārtot.

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Valmierā Renāte Alberga ir skeptiska, jo pieredzējusi visneiedomājamākās situācijas, kādās nonāk cilvēki, ja nav sakārtojuši juridiskās pārstāvniecības nianses: «Juridiski taču nevar apgalvot, ka vīrietis, ar kuru bērns brauca, ir bioloģiskais tēvs, amatpersonas bija tiesīgas bērnu atņemt.»

Pēc likuma bērnu aprūpes tiesības tika apturētas arī mātes vīram, uz kura vārda reģistrēti abi bērni. Visticamāk, ja tiks pierādīts, ka juridiskais tēvs nav rūpējies par bērniem, aprūpes tiesības tēvam arī uz paša bērnu netiks atjaunotas. Pēc deviņgadīgā dēla teiktā, tēvu viņš «nav redzējis sen», tēvs dzīvo citā novadā.

6. aprīlī aprūpes tiesības mātei tika atjaunotas, lēmumu pieņēmusi Kocēnu novada bāriņtiesa. Māte par zīdaiņa atstāšanu sodu nav saņēmusi. Viņa bāriņtiesā ieradusies dziļi satriekta par notikušo un tagad ir apņēmības pilna «sakārtot papīrus», lai ko tas arī maksātu, un pēc tam vēlas ar bērniem pārcelties tur, kur ir darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ja vecākiem bērns jāatstāj citu aprūpē Ja nezini,

Bāriņtiesai ir tiesības noskaidrot, vai bērna nodošana aprūpē atbildīs bērna interesēm. Bāriņtiesa var:

pieprasīt informāciju no personas ģimenes ārsta par personas veselības stāvokli,
pieprasīt informāciju no Soda reģistra,
izsaukt aprūpētāju personu uz pārrunām,
aprunāties ar bērnu bez citu klātbūtnes,
lūgt psihologu veikt personas vai ģimenes psiholoģisko izpēti un saņemt psihologa atzinumu par izpētes rezultātiem,
noskaidrot, kā vecāki nolēmuši segt bērna uzturēšanas izdevumus,
būt informēta, kā vecāki sazināsies ar aprūpētāju un bērnu, u.c.

Latvijā tiek realizēti Eiropas sadarbības projekti ģimeņu stiprināšanai, kuri nodrošina ar informatīvu palīdzību un praktisku atbalstu. Ar Latvijas SOS ciematu asociācijas partneru projektiem maznodrošinātām ģimenēm tiek sniegts atbalsts - sociāli, juridiski, psiholoģiski, lai cilvēki juridiski sakārtotu attiecības ar partneri un valsti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?