Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Vējonim novēl prezidenta amatā saglabāt cilvēcību

Līdzīgi kā Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, arī Raimondam Vējonim, kurš trešdien nodos Valsts prezidenta zvērestu, stiprā puse ir vienkāršība un spēja būt tuvāk sabiedrībai. «Viņš būs prezidents, kurš neizies uz asumiem un meklēs kompromisus, bet to, vai Raimondam Vējonim izdosies norobežoties no politiskajiem spēkiem, piemēram, valdības veidošanā, rādīs laiks,» Dienai sacīja Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, kura pārstāvētā partija Valsts prezidenta vēlēšanās atbalstīja citu kandidātu - Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

NA līderis pieļauj, ka ideoloģiskajos jautājumos ar jauno prezidentu apvienībai var būt viedokļu atšķirības, «taču Valsts prezidents ir prezidents, un prezidents ir jāciena, un mēs esam gatavi sadarbībai». Valsts prezidenta vēlēšanās 3. jūnijā tikai piektajā kārtā četru kandidātu konkurencē R. Vējoni aizklātā balsojumā ievēlēja amatā ar 55 balsīm, kad pārējie viņa sāncenši no cīņas bija izstājušies. Līdz zvēresta nodošanai, kas notiks trešdien Saeimas ārkārtas sesijā, R. Vējonis turpināja veikt aizsardzības ministra pienākumus. Tieši šajā amatā gūtā pieredze, pēc politiķu domām, ir tas kapitāls, kas atvieglos viņa darbību jaunajā postenī. Tā uzskata arī Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks (Vienotība), kurš savulaik ar lielām bažām raudzījās uz ZZS nodomu R. Vējonim uzticēt Aizsardzības ministrijas vadību. «Es ar Raimondu Vējoni saistu pozitīvas cerības,» atzina A. Pabriks, kurš sagaida no prezidenta ne tikai atbalstu drošībai kā vienai no prioritātēm, - viņš ir arī pārliecināts, ka vēl viena prezidenta priekšrocība būs tā, ka viņš labi saprot veidu, kā komunicēt ar vienkāršiem pilsoņiem.

Palikt tikpat atvērtam un cilvēcīgam jaunajam Valsts prezidentam novēl arī Ogres novada domes priekšsēdis Artūrs Mangulis, kurš pārstāv Latvijas Zaļo partiju un bija jaunā prezidenta partijas biedrs. Ogrēnieši ir lepni, ka R. Vējonis izvēlējās arī turpmāk dzīvot Ogrē par spīti uzstājīgiem mudinājumiem pārcelties uz četrus gadus neapdzīvoto Valsts prezidenta rezidenci Jūrmalā. Atrast iespēju mājā, kurā jau daudzus gadus mīt R. Vējoņa ģimene, izmitināt arī jaunā prezidenta apsardzi neesot bijis grūti, jo tajā pašā kāpņu telpā ir bijis viens brīvs dzīvoklis, Dienai skaidroja A. Mangulis. Viņš jau ir uzaicinājis jauno prezidentu uz pilsētas svētkiem augusta sākumā un cer iesaistīt R. Vējoni arī sporta spēlēs. Iespējams, R. Vējonim būs grūti pretoties šim piedāvājumam, jo šajās dienās Zaļo un Zemnieku savienība ziņoja par partijas organizēto strītbola turnīru, kurā R. Vējoņa komanda sacentusies ar nākamā aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa komandu. R. Vējonis gan jau ir apturējis darbību partijā.

Uz jauno darba vietu R. Vējonis ir uzaicinājis līdzi vairākus cilvēkus no savas agrākās komandas. Valsts prezidenta kanceleju arī turpmāk vadīs Aleksandrs Bimbirulis - viņš šos pienākumus veica jau A. Bērziņa prezidentūrā. Taču kancelejas vadītāja vietniece būs Egita Kazeka, kura ilgus gadus ir strādājusi kopā ar R. Vējoni. Valsts prezidenta ārlietu padomniece būs Maija Manika, juridiskā padomniece - Kristīne Jaunzeme, kas līdz šim strādāja Saeimas Juridiskajā birojā. No Aizsardzības ministrijas līdzi nāks arī ārštata padomnieks Jānis Kažociņš. Kancelejā paliek strādāt A. Bērziņa padomniece Karīna Rāviņa-Vimba, šajā komandā būs arī padomnieks Andis Jēkabsons, kura atbildības joma vēl nav konkretizēta. Savukārt preses sekretāru Valsts prezidents R. Vējonis vēl nav atradis, liecināja informācija dienu pirms prezidenta inaugurācijas.

Jaunajam Valsts prezidentam R. Vējonim nebūs tādas inaugurācijas balles, kādas Rundāles un vēlāk Jelgavas pilī rīkoja pirmie trīs atjaunotās Latvijas prezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un arī Valdis Zatlers. No atmiņā paliekošas inaugurācijas ceremonijas pirmais atteicās A. Bērziņš, pēc amata pilnvaru pārņemšanas uzreiz dodoties uz savu pirmo skolu Nītaurē. R. Vējonim būs inaugurācijas pasākums Melngalvju namā, bet tas notiks salīdzinoši vienkārši, uzsaucot tostu un sasveicinoties ar ceremonijas viesiem.

Jau ceturtdien Valsts prezidents R. Vējonis dosies savā pirmajā darba vizītē uz Igauniju - tradicionāli prezidenti pēc stāšanās amatā šo kaimiņvalsti apmeklē pirmo. Piektdien R. Vējonis piedalīsies Pasaules latviešu ekonomikas un inovācijas forumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Raimonds Vējonis

Dzimis 1966. gadā Pleskavas apgabalā
Dzīvo - Ogrē
Precējies - sieva Iveta Vējone, sākumskolas skolotāja, divi dēli
Izglītība - beidzis Madonas 1. vidusskolu, Latvijas Universitātē ieguvis bioloģijas maģistra grādu
Strādājis deviņās valdībās, līdz Valsts prezidenta zvēresta nodošanai bija aizsardzības ministrs
Vairākkārt ievēlēts Saeimā
Bijis Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?