Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Vēl mēnesi paliks turpat, pēc tam - neziņa

Pirmais februāris, kad pēc va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) iniciatīvas Rīgas galerijai būtu jāatbrīvo telpas Aspazijas bulvārī 20, ir pie durvīm, bet sarunas par galerijas nākotni nav vainagojušās panākumiem. Ir tikai pagaidu vienošanās, ka galerija telpās paliek līdz 1. martam, bet VNĪ piedāvātie telpu nomas varianti galerijas direktorei Inesei Riņķei šķiet nepiemēroti.

Paziņojumu, ka piespiedu kārtā nāksies pārtraukt darbību, Rīgas galerija izplatīja 16. janvārī. Va/s VNĪ bija informējusi galeriju, ka saistībā ar tajā pašā ēkā esošās viesnīcas Rīga vērienīgajiem rekonstrukcijas darbiem no 1. februāra pārtrauks siltumapgādi visai mājai, arī Rīgas galerijai. Tomēr vismaz pagaidām nekas neliecina, ka galerija grasītos pārvākties, bet tās direktore Inese Riņķe atzīst - kas notiks nākotnē, viņai nav zināms. «Neko cerīgu neesmu dzirdējusi, izņemot VNĪ paziņojumu par saskaņojumu ar viesnīcu Rīga, ka varam palikt vēl vienu mēnesi. Šis piedāvājums nemaina situāciju, lai gan to var vērtēt kā ļoti novēlotu labas gribas izpausmi,» viņa saka. Rīgas galerijas mākslas darbu kolekcijā ir vairāk nekā 1000 darbu. «Mans uzdevums ir neriskēt un garantēt mākslai tādus apstākļus, kādus tā pelnījusi. Kolekcijā ir muzeja līmeņa darbi, kuri agri vai vēlu muzejā arī nonāk,» uzsver I. Riņķe, kura nav gatava labprātīgi lauzt līdzšinējo telpu nomas līgumu, kas ir spēkā līdz 2014. gada 31. decembrim, un līdz tam bija saplānota arī galerijas darbība. Rīgas galerija strādā ar izciliem latviešu māksliniekiem un ir labi apmeklēta, piemēram, Maijas Tabakas izstādi pērnruden apmeklēja vairāk nekā 20 000 skatītāju. Vēl nesen galerija piesaistīja plašu uzmanību, uz īsu brīdi izstādot Rituma Ivanova gleznotos eksprezidenta Valda Zatlera portretus.

Sarunās ar VNĪ pārstāvjiem galerijai piedāvāti divi telpu varianti, kas I. Riņķei nešķiet piemēroti. Viena iespēja būtu pārcelties uz otro stāvu Kaļķu ielā, kur virs šīm telpām atrodas Erotikas muzejs. Otra iespēja ir iekārtot galeriju bankrotējoša restorāna telpās Kaķu namā Vecrīgā, taču tur liela daļa telpu ir pagrabstāvā. I. Riņķe atzīst, ka līdzvērtīgas telpas pašreizējām ir grūti atrast, jo reti kur ir augsti griesti un lieli logi, kas ļauj izstādīt lielformāta darbus.

«Mēs atlasījām labāko, kas publiskajā piedāvājumā bija pieejams,» stāsta VNĪ Attīstības nodaļas vadītājs Andrejs Milzarājs. Par to, ka VNĪ nespēs nodrošināt komunālos pakalpojumus, Rīgas galerija tika informēta pērnā gada novembrī, drīz pēc tam, kad pati va/s VNĪ bija saņēmusi viesnīcas Rīga brīdinājumu. Visa pārējā māja ir neapdzīvota, tā esot bijusi izlikta izsolē, un apkure, elektrība un ūdens tiek nodrošināts tikai galerijai ar pieslēgumu no viesnīcas. A. Milzarājs atzīst, ka va/s VNĪ ir piedāvājusi Rīgas galerijai pārtraukt līgumu, jo pēc 1. marta tai ir risks palikt tumsā. Galerijas vadība neesot izrādījusi interesi par VNĪ vienošanos ar viesnīcu Rīga, kas ļautu pārbīdīt termiņu līdz 1. aprīlim, tāpēc sarunas ar viesnīcas īpašniekiem tā arī nav sāktas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?