Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Vēlēt pašvaldību, kurā strādā

Vienotības frakcijā dzimusī ideja, kas ļautu pašvaldību vēlēšanās balsot ne tikai deklarētajā dzīvesvietā vai tur, kur ir īpašums, bet arī pilsētā vai novadā, kurā vēlētājs strādā, vispirms ir vērsta pret Rīgā valdošo Saskaņu. Tā šo priekšlikumu uztvēruši vairāki Dienas aptaujātie - arī Saskaņas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, kurš sacīja: «Mērķis ir izkvēpināt no Rīgas Saskaņu, bet var notikt pretējais, jo kur teikts, ka Rīgā strādājošie apkārtējo pašvaldību iedzīvotāji balsos pret Nilu Ušakovu.»

Projektu parakstījuši deputāti no visām frakcijām, izņemot Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) un Saskaņu. Priekšlikuma autors ir Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (Vienotība), kurš to sagatavojis kopā ar palīgu Edmundu Jurēvicu. Likuma iesniedzēju vidū ir gan Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis un Lolita Čigāne, gan šīs partijas bijušie pašvaldību vadītāji - Juris Šulcs, Inesis Boķis un Aldis Adamovičs. Tomēr Vienotības frakcija trešdien nolēma lūgt Saeimas prezidiju ceturtdien izņemt šo projektu no Saeimas sēdes darba kārtības, aicinot par tā nodošanu komisijām lemt ziemas sesijas pirmajā sēdē janvārī. Viens no iemesliem ir koalīcijā esošās ZZS iebildumi.

Tur, kur maksā nodokļus

Ar šiem grozījumiem pašvaldību vēlēšanu likumā, kas dotu pilsoņiem iespēju balsot arī pašvaldībā, kurā nostrādāti vismaz pēdējie četri mēneši, V. Ķirsis koalīcijas sēdē ieradās jau jūnijā. Toreiz koalīcija jautājuma izskatīšanu atlika. Projekta autori ir bijuši arī pie partneriem, bet ZZS atbalstu nesaņēma. Iesniegšanai nepieciešamie paraksti savākti konsultācijās ar opozīciju. V. Ķirsis Dienai atzina, ka tagad būs laiks diskusijām par projektu, kas būšot viena no viņa prioritātēm. Politiķis iniciatīvu pamatoja ar vairākiem iemesliem. Tas dotu iespēju līdzsvarot pasīvās un aktīvās vēlēšanu tiesības, jo politiķi var kandidēt pašvaldībās, kur ir viņu darbavieta, taču balsot paši par sevi nevar. To uzsvēra arī K. Šadurskis. Tādu piemēru ir daudz. Arī Ventspils domes vadībā visi, izņemot mēra vietnieku Gunti Blumbergu, dzīvo kaimiņos Ventspils novadā.

Tāpat daudzi vēlētāji faktiski gadiem dzīvojot un strādājot vienā pašvaldībā, bet dažādu iemeslu dēļ nav tajā deklarējušies. Taču ar vietu, kur ir deklarētā adrese, neesot nekādas saistības un viņi nepazīstot arī deputātu kandidātus. Tas ietekmējot arī vēlētāju aktivitāti. Uz vaicāto, vai patiesais nolūks nav saistīts ar centieniem mazināt Saskaņas ietekmi Rīgā, V. Ķirsis atbildēja: «Tāds politiskais mērķis nebija, bet es melotu, ja teiktu, ka būtu apbēdināts, ka tā notiktu.» Projektu parakstījuši arī deputāti no Latvijas Reģionu apvienības. Viens no tās līderiem Babītes novada priekšsēdis Andrejs Ence bija patiesi pārsteigts par šo ierosmi, kuru viņš noteikti nevarot atbalstīt. Babīte ir viens no Pierīgas novadiem, kurā dzīvo daudzi Rīgā strādājošie. «Pierīgā tas izraisītu pilnīgu haosu. Pašvaldības jāvēl tur, kur maksā nodokļus, nevis jātaisa no tā politika,» piebilda A. Ence.

Neatbildētie jautājumi

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis par aplamiem uzskata pieņēmumus, ka iniciatīva nav izdevīga Aivaram Lembergam. «Lembergam ir vienalga. Ja cilvēks ir autoritāte, tad viņu arī ievēlēs,» sacīja A. Brigmanis. ZZS sadarbojas arī ar Liepājas mēra Ulda Seska vadīto Liepājas partiju. Viens no U. Seska politiskajiem konkurentiem Jānis Vilnītis vada uzņēmumu Liepājas papīrs. Iespējams, viņš spētu mobilizēt tā darbiniekus pašvaldību vēlēšanās. A. Brigmanis piekrīt, ka «kāds politiskais spēks varētu uzņēmuma vadībai rosināt sapulcē dot darbiniekiem uzdevumu, kā balsot». Tāpat ZZS frakcijas vadītājam nav skaidrs, kā praktiski notiks vēlētāju sarakstu sagatavošana, ja ir virkne uzņēmumu, piemēram, veikali Rimi vai degvielas uzpildes stacijas, kas izvietoti visā Latvijā.

V. Ķirsis domā, ka Statoil vai Rimi darbinieki varētu balsot tajā pašvaldībā, kurā viņi strādā, nevis tur, kur atrodas uzņēmuma vadība un ir tā juridiskā adrese. Taču neskaidrību vēl ir daudz, sākot ar pašnodarbināto iespējām izmantot šo piedāvājumu un beidzot ar cilvēkiem, kuri strādā vairākās darbavietās, kas atrodas katra savā pašvaldībā, - piemēram, skolotāji. V. Ķirsis atzīst, ka risinājumi visām situācijām vēl nav sagatavoti, bet pieļauj, ka nebūs nemaz tik daudz cilvēku, kas izvēlēsies balsot tur, kur strādā. Jau tagad ir noteikta kārtība, kādā var mainīt vēlēšanu iecirkni, piemēram, pilsoņi, kuri vēlē pašvaldībā, kurā ir viņu īpašums. Līdzīgi ar savas darbavietas izsniegtu izziņu cilvēki varētu doties uz vēlēšanu komisiju un lūgt nomainīt vēlēšanu iecirkni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?