Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vēlreiz par traģēdijas garu

Mākslas festivāls Cēsis 2010 no traģēdijas ēnas izvairījies gluži prozaiskā vārda nozīmē - festivāls Vidzemes vidienē šogad tomēr notiks. Ceturtais gads, iespējams, Cēsīm vēl nav brieduma zīme. Varbūt pusaudža gadi, kad pirmie soļi pasaulē aiz muguras un gribas drusku paampelēties. To festivāls, kas šogad notiks no 23. jūlija līdz 15. augustam, arī darīs - pipariņš, ar ko organizatori īpaši cer pārsteigt skatītājus, būs neierastas norises vietas. Tomēr neiztiks arī bez prestižas laikmetīgās mākslas programmas, kas atgriežas pie gluži nopietnām pārdomām par mūsdienu pasauli un mākslu tajā.

Nežēlojas

To, ka šis gads festivālam objektīvi varētu būt smagāks nekā iepriekšējie, pasākumu organizētāji lieki neuzsver. Tieši otrādi - festivāla direktors Juris Žagars pat palepojas, ka «ekonomiskās krīzes apstākļos ir izdevies festivālam piesaistīt finansējumu gan no valsts, gan stabilām biznesa kompānijām un izveidot programmu, kas nav blāvāka kā iepriekšējos gados».

Lepnumam ir pamats, jo festivāls, pašu vārdiem sakot, šogad spējis ne tikai nenolaist latiņu zemāk, bet pat «kļūt krāšņāks»: «Programma šogad jau ir īsteni starptautiska. Festivāla augstā prestiža dēļ sadarbībā ar mums iesaistās arī neatkarīgie mākslas pasākumu producenti, un festivāla programmā tiek iekļauti viņu producēti projekti,» uzsver J. Žagars. Novērtējuši arī sponsori, kas ierobežota finansējuma apstākļos Cēsu iniciatīvai tomēr nav lieguši atbalstu. Apmeklētājiem tas nozīmē - piedāvājums kļuvis ne vien plašāks, bet arī daudzveidīgāks.

Pirmo reizi festivālā būs pārstāvēta modes joma: Latvijas modes mākslinieki radīs instalācijas, kas stāsta par cilvēku un lietu attiecībām. Uzstāsies Eiropas Savienības Baroka orķestris, kuru vada viens no izcilākajiem Eiropas baroka interpretiem Larss Ulriks Mortensens. 24. jūlijā mežā skanēs neparastas balsis, jo Latvijas Radio kora grupas dziedātāji un mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš kopā ar režisori Zani Kreicbergu un komponistiem Līgu Celmu un Kristapu Pētersonu tur atskaņos Pasaku par Kurbadu. Skatītāji dosies pārgājienā, bet koristi ries un čiepstēs. Koris Kamēr... atskaņos pareizticīgo dziedājumus, Raimonds Pauls iepazīstinās ar pasaules mūzikliem, galā koncertā varēsiet baudīt lietuviešu baritona Jeronima Miļus balsi. Viņš jau 10 gadus ir arī metāla grupas Soul Stealer vokālists. Marģera Zariņa mūzika viņa jubilejā, Viļa Daudziņa un Alvja Hermaņa Vectēvs Cēsu dzelzceļa stacijas noliktavā, šūbertiāde Ungurmuižas dārzā un kino - Japānas pērles pils parkā, Latvijas dokumentālās filmas - zem tilta. Trim nedēļas nogalēm Cēsu festivāls izveidojis aizraujošu kaleidoskopu. Par idejisko ietvaru tām, šķiet, kļūs abi atklāšanas pasākumi 23. jūlijā.

Cita katarse

Kā ierasts, festivālu atklāj laikmetīgās mākslas izstāde un koncerts. Izstāde Cēsu Alus brūzī šogad atspoguļo visu triju Baltijas valstu jaunākās tendences. Take care - izstādes nosaukumā aicina mākslinieki, pievēršot īpašu uzmanību mākslinieka un skatītāja, tātad mākslas un sabiedrības attiecībām. «2009. gadā Latvijas ekspozīcijas atklāšanā Venēcijas biennālē vācu kurators Norberts Vēbers bilda, ka tagadnes uzdevums nav vis jaunu pasauļu radīšana, kā to savā biennāles koncepcijā izteicis Daniels Birnbaums, bet gan rūpes par esošo pasauli. Baltijas valstis globālā finansiālā krīze skārusi īpaši smagi. Vai tās būtu rūpju trūkuma sekas? Vai, iespējams, rūpes tikušas izprastas tik plurālistiski, ka demokrātijas «baltajā troksnī», gluži kā lielpilsētas burzmā, zuduši jelkādi vērtību orientieri, kuriem praktiskajā dzīvē radušās bēdīgas sekas,» jautā izstādes kuratori.

Projekts uzdošot ne tikai jautājumus, bet centīšoties sniegt arī atbildes, piemēram, kā sabalansēt māksliniekam tradicionāli raksturīgo individuālo perspektīvu (postmodernā pasaulē tādu, kā zināms, ir neierobežots daudzums un visas ir vienlīdz vērtas) ar grupas vajadzībām. «Cilvēka individuālās izvēles gadījumā šāds pasaulskatījums ir saprotams un pamatojams, taču cilvēku saskarsme un ikdiena rit sociumā, kuru nevar saturēt kopā neierobežots skaits perspektīvu,» rakstīts izstādes pieteikumā. Atbilde uz neuzdoto jautājumu skan neparasti «klasiski»: «Laikmetīgā māksla spēj radīt intelektuālu nemieru, kas nav vienādojams ar estētiski gūstamu baudu. Jau Senajā Grieķijā katarse, lūkojoties traģēdijās, bija liels mērķis, taču reizē tradīcijā sakņots fenomens. Šīs izstādes nolūks nav kārtējā traģēdijas dzimšana, tās mērķis ir svaigu vēsmu plūsma ceļā uz jēgpilni nodzīvotu dzīvi.» Kāda tad ir XXI gadsimta katarse - diskusijā aicināti piedalīties arī skatītāji.

Laikmetīgās mūzikas koncerts Joy, kuru Cēsu sporta kompleksā sniegs Normunds Šnē sadarbībā ar fagotistu Jāni Semjonovu, Latvijas Radio kori un Sinfonietta Rīga, rādīs otru festivāla šķautni - prieku. «Laikmetīgā mūzika un prieks - daudzu klausītāju izpratnē tie ir nesavienojami jēdzieni, tāpēc atklāšanas koncertā festivāls nolēmis parādīt, ka arī mūsdienu skaņu valodā iespējams runāt par to un pat atklāti priecāties,» uzsver mākslinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?