Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Vērts atcerēties, darbu meklējot

Bezdarba līmenis Latvijā februārī sasniedzis gandrīz 10% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, turklāt Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka bezdarba līmenis mūsu valstī audzis ceturto mēnesi pēc kārtas, raksta LETA. Šogad bezdarba līmenis gan varētu samazināties līdz 9,6%, prognozē Ekonomikas ministrija.

Satraukums un neziņa ir tas, kas pavada ikvienu, sākot jauna darba meklējumus, tādēļ, lai padarītu šo procesu kaut nedaudz vieglāku, vērts ņemt vērā desmit praktiskus padomus, kas var noderēt, gatavojoties darba intervijai.

Pirmkārt, noteikti iepazīstiet uzņēmumu, kurš jūs ir uzaicinājis uz darba interviju. Visvienkāršākais un vieglākais veids - izmantojiet internetā pieejamo informāciju. Nešaubīgi darba devējs novērtē, ja kandidāts ir iepriekš iepazinies ar pieejamo informāciju (mājaslapa, sociālie tīkli un tamlīdzīgi). Vēl labāk būtu rast iespēju apmeklēt uzņēmumu, kurš aicinājis uz interviju, ja vien tas ir iespējams, tā veidojot pilnīgāku priekšstatu par potenciālo darba vidi.

Otrkārt, rūpīgi pārdomājiet savu motivāciju strādāt konkrētajā uzņēmumā, atbildot uz jautājumu: «Kāpēc esat izvēlējies pieteikties šai vakancei mūsu uzņēmumā?» Atbildēm jābūt pamatotām, lai būtu dzirdama patiesa interese un nolūki, kādēļ vēlaties strādāt tieši šajā uzņēmumā.

Treškārt, intervijā esiet gatavs prezentēt sevi, izklāstot būtiskākos profesionālās dzīves faktus (izglītību, darba pieredzi un citus), lai veidotos pēc iespējas pilnīgāks priekšstats par jums.

Ceturtkārt, esiet gatavs nevis tikai uzskaitīt, ko sagaidāt no potenciālā darba devēja, bet vēl vairāk - akcentējiet to, ko spējat un varat dot konkrētajam uzņēmumam: izveidojiet sarakstu ar vismaz piecām šādām lietām, ņemiet vērā, ka uzskaitījumam jābūt tādam, kas jūs atšķirtu no citiem kandidātiem.

Piektkārt, esiet gatavs vienmēr atbildēt par saviem profesionālās dzīves mērķiem tuvākajos gados. Nebaidieties no savām ambīcijām, vienlaikus - nepārspīlējiet un neesiet augstprātīgs!

Sestkārt, pārskatiet sociālajos tīklos par jums pieejamo informāciju. Ja ne visi, tad noteikti 99% darba devēju vienmēr ieskatās sociālajos tīklos, lai gūtu priekšstatu un novērtētu uzaicināto kandidātu.

Septītkārt, intervijas laikā nestāstiet neko sliktu par iepriekšējo darba devēju un vadītāju, jo uz darba interviju esat ieradies, lai runātu par iespējām nākotnē, nevis pārspriestu pagātnē piedzīvoto.

Astotkārt, intervijas laikā esiet atklāts un godīgs. Tieši tas ir viens no nozīmīgākajiem aspektiem, ko darba devējs novērtēs intervijas laikā. Turklāt darba intervijā teikto var viegli pārbaudīt un redzēt, vai kandidāts ir godīgs vai tomēr ne. Ņemiet vērā, ka mūsu ķermeņa valoda daudz ko pasaka, kā arī darba devējam vienmēr ir iespēja uzzināt atsauksmes no iepriekšējiem darba devējiem, skolām un tā tālāk.

Devītkārt, esiet gatavs runāt par saviem dzīves sasniegumiem. Tiem nav jābūt valsts mēroga atzītiem, bet gan tādiem, par ko jūs lepojaties.

Desmitkārt, esiet gatavs, ka intervijas laikā varat tikt lūgts risināt kādu reālu, praktisku situāciju, kur jābūt gatavam atbildēt/rīkoties nekavējoties. Tas parādīs jūsu spēju ātri domāt, kā arī stresa noturību.

* Klondaikas Personāla nodaļas vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?