Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Vēstures muzejs mājos Saktas ēkā

Vairākiem tūkstošiem tūristu, kuri Latvijā pavadīja svētku brīvdienas, šogad pirmoreiz bija liegta mūsu valsts vēstures iepazīšana Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM). Tā ekspozīcija kopš pagājušā gada jūnijā Rīgas pilī notikušā ugunsgrēka joprojām slēgta un gaida labākus laikus pagaidu telpās.

Kultūras ministrija lēma LNVM krājumu pārvietot uz Lāčplēša ielu 106/108, savukārt apmeklētājiem pieejamā ekspozīcija turpmāk piecus gadus mājos vēsturiskajā Saktas namā Brīvības bulvārī 32, kur savulaik atradās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte. Abās ēkās jau notiek pielāgošanas darbi, lai muzeju bagātības uz turieni varētu sākt pārcelt jau februāra sākumā. Būvniecības izdevumu segšanai atvēlēti gandrīz 200 tūkstoši eiro.

Direktors uztraucies

Par abām v/as Valsts nekustamie īpašumi piederošajām telpām LNVM no budžeta atvēlētajiem līdzekļiem šai valsts iestādei būs jāmaksā nomas maksa. Tās segšanai, krājumu pārcelšanai un jauna aprīkojuma iegādei valdība piešķīrusi gandrīz divus miljonus eiro. LNVM direktors Arnis Radiņš atklāj, ka ir satraucies, jo nekad iepriekš muzejam nav nācies pārcelties: «Būs grūti, tas ir milzīgs organizatorisks darbs, turklāt jārīko vairāki iepirkumi, ko kāds var apstrīdēt un procesu iekavēt. Jāpārceļ vairāk nekā miljons priekšmetu, gādājot, lai tiem pa ceļam nekas nenotiek, un vēl arī jāsakārto, ņemot vērā dažādas nianses, kaut vai atšķirīgos griestu augstumus.» A. Radiņš atklāj, ka pārcelšanās process varētu ilgt pusgadu, pirmo izstādi plānots atklāt maijā, bet pastāvīgā ekspozīcija apskatei pilnībā varētu būt pieejama vien gada nogalē. Par pagaidu telpām A. Radiņš saka atzinīgus vārdus, atzīstot, ka to meklējumi nav vedušies viegli: «Pats savulaik studēju šajā ēkā un nekad nebūtu iedomājies, ka tur atradīsies manis vadītais muzejs.»

Pagaidu telpas un to sagatavošanas procesu pagājušajā nedēļā novērtēja kultūras ministre Dace Melbārde: «Priecājos, ka jau drīz muzeji varēs pārcelties uz daudz piemērotākām pagaidu telpām. Muzeju darbinieki Rīgas pilī šobrīd strādā nepiemērotos apstākļos, mitrums bojā arī krājumu, kaut arī darbinieki ir darījuši visu iespējamo, lai kaitējumu novērstu.»

Elpo ķimikālijas

Pārmaiņas gaida arī Rakstniecības un mūzikas muzeju (RMM), kura ekspozīcijas telpas Rīgas pilij pretī esošajā ēkā tiks restaurētas, bet tikmēr muzejs Latvijas skolās, bērnudārzos un kultūras centros organizēs ceļojošas nodarbības un izstādes. Savukārt RMM krājumiem - retiem rokrakstiem, dokumentiem un citām liecībām, ko izmanto pētnieki un studenti, - pagaidu telpas rastas Tērbatas ielā 75. Muzeja mārketinga vadītāja Aija Lūse atklāj, ka Rīgas pils ugunsgrēka dzēšanas darbos samirkusī krājumu daļa ir atjaunota, telpās likvidēts arī pelējums, taču saglabājas augsts mitruma līmenis un joprojām jūtama ķimikāliju klātbūtne, kas apdraud darbinieku veselību, jo līdz pārcelšanās laikam pavasara otrajā pusē viņiem ik dienas nākas strādāt ar ķīmijas smārdu piepildītajās telpās, kur tiek uzņemti arī apmeklētāji. RMM krājumu pārcelšanai no Rīgas pils atvēlēti 300 tūkstoši latu.

Rīgas pils telpās joprojām atrodas arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumi. Muzeja direktore Māra Lāce norāda, ka arī tās telpas, ko ugunsgrēka un tā likvidēšanas darbu radītie postījumi tieši nav skāruši, ir tālu no ideāla muzeja krājumu glabāšanai - tās esot pārāk šauras, ēkas tehniskais stāvoklis daudzviet esot neapmierinošs, ko vēl būtiskāk iespaidojusi ugunsnelaime. Arī LNMM piederošās vērtības no Rīgas pils tuvākajā laikā tiks pārceltas, taču, atšķirībā no abiem pārējiem muzejiem, kas tiks izvietoti valstij piederošos īpašumos, mākslas muzejs izmantos privātā sektora telpas. Valdība to nomai un muzeja krājumu pārcelšanās izdevumiem piešķīra vairāk nekā pusmiljonu latu.

Visu trīs muzeju krājumi un LNVM uz ierastajām telpām Rīgas pilī varēs atgriezties vien pēc to rekonstrukcijas, kuras beigas plānotas 2018. gada vasarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?