Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Vidusmēra dzīvokļiem pircēju trūkst

Pēdējos gados Rīgā atsākusies jaunu dzīvojamo ēku būvniecība, ko lielā mērā sekmējis maksātspējīgu ārvalstu pircēju pieprasījuma pieaugums. Pakāpeniski atdzīvojusies arī uz vietējiem pircējiem orientētu dzīvojamo māju būvniecība, tomēr pieaugums ekonomiskās klases dzīvokļu segmentā nav pietiekams, lai «ilgtermiņā uzturētu dzīvojamo fondu», norāda nekustamo īpašumu uzņēmuma Ektornet valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks.

Arī privātmājas

Pēc vairākus gadus ilgušas stagnācijas situāciju nekustamā īpašuma tirgū Dienas aptaujātie eksperti raksturo pozitīvi, par to liecinot ne tikai augošā pircēju interese un rocība, bet arī jaunu projektu būvniecība. Pamatā būvniecība atdzīvojusies mājokļu segmentā - jaunas dzīvojamās mājas galvenokārt tiek celtas Rīgas centrā un mikrorajonos, kā arī Jūrmalā. Pakāpeniski atsākusies arī savrupmāju celtniecība izdevīgās vietās Pierīgā.

Saskaņā ar Latio aplēsēm Rīgā tuvākos divos gados ekspluatācijā tiks nodoti vairāk nekā 40 jaunu dzīvokļu ēku projektu, savukārt Jūrmalā - vairāk nekā 20, turklāt pilsētā šobrīd tiek sākta vēl vairāku jaunu dzīvojamo ēku būvniecība. Kā norāda Latio attīstības projektu pārdošanas vadītāja Evija Segleniece, tuvākos divos gados piedāvājumu Jūrmalā varētu papildināt 350-400 jaunu dzīvokļu. Tomēr, lai arī ekonomiskā aktivitāte un nomnieku pieprasījums palielinās, gausāka ir biroju un tirdzniecības ēku tirgus attīstība. Komerctelpu nomas maksu līmenis pagaidām nav sasniedzis līmeni, kas attīstītājiem ļautu sasniegt plānoto rentabilitāti, uzsver E. Segleniece.

Šobrīd daudzdzīvokļu ēku būvniecība pamatā orientēta uz turīgiem un ļoti turīgiem pircējiem, taču ievērojami mazāka aktivitāte vērojama ekonomisko un vidēja līmeņa mājokļu būvniecībā, kur aktīvas ir vien dažas kompānijas, norāda A. Kovaļčuks. Ektornet un Latio novērojumi liecina, ka līdz šim aktīvāks bijis ārzemnieku veidotais pieprasījums, kuri, vēloties iegūt termiņuzturēšanās atļaujas, visbiežāk izvēlējušies dzīvokļus jaunās vai rekonstruētās ēkās Rīgas centrā un tā tuvumā. Nerezidenti galvenokārt iegādājas dzīvokļus, kuru cena sasniedz 150 000-180 000 eiro, rāda Latio apkopotā informācija.

Pēdējā laikā palielinājies arī vietējo pircēju pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem mikrorajonos, tomēr joprojām daudzi iedzīvotāji jaunus dzīvokļus nevar atļauties, tādēļ liela daļa vietējo Latvijas iedzīvotāju meklē mājokli sērijveida dzīvokļu tirgū. Latvijas iedzīvotāji pārsvarā ir gatavi iegādāties dzīvokļus par cenu līdz 100 000 eiro, liecina Latio novērojumi.

Cenas kāpj

Šībrīža tendence, kā norāda A. Kovaļčuks, ir pakāpenisks jauno projektu cenu pieaugums. To apliecina arī Latio aprēķini. Rīgas centra jauno dzīvokļu un pilnībā renovēto ēku kvadrātmetra vidējā cena gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, augusi par 10,4%, savukārt Rīgas mikrorajonos jauno dzīvokļu vidējā cena šādā pašā laika griezumā palielinājusies par 6,6%. Vismazākais cenu kāpums fiksēts Vecrīgā, kur mājokļu cenas pietuvojušās pirmskrīzes līmenim. 2014. gada pirmajā ceturksnī Vecrīgā un tās tuvumā jauno projektu un pilnībā renovēto ēku dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena bija 4250 eiro, tā, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, augusi par 3,7%.

Cenu līmeni jaunajos projektos nosaka dažādi faktori, piemēram, dzīvokļu apdares kvalitāte un pabeigtības pakāpe. Lētākie projekti Rīgā tiek piedāvāti cenā 900-1000 eiro par kvadrātmetru, savukārt dārgāko projektu cena sasniedz 6000-7000 eiro par kvadrātmetru. Jauno projektu dzīvokļu cenu diapazons galvenokārt atkarīgs no īpašuma atrašanās vietas - Pierīgā dzīvokļu cenas ir aptuveni 700-900 eiro par kvadrātmetru, savukārt cenas kvalitatīvos renovētos projektos, kas atrodas izdevīgās vietās pilsētas centrā, mēdz sasniegt pat 4000-6000 eiro par kvadrātmetru, norāda Latio.

Svarīga atrašanās vieta

Daudzdzīvokļu māju kompleksā Ezerparka nami, kur pirmās divas dzīvojamās ēkas plānots nodot ekspluatācijā vasaras beigās, divistabu dzīvokļi maksā, sākot ar 62 000 eiro, savukārt trīsistabu dzīvokļi - ar 90 000 eiro. Dzīvokļu cenu nosaka ne tikai platība, bet arī, piemēram, stāvs un skats pa logu. Dzīvokļu pārdošana tika sākta janvārī, un, kā stāsta attīstītāja Ezerparka nami pārdošanas daļas vadītāja Linda Veinberga, līdz jūnija beigām tiks izpārdoti 15% dzīvokļu. «Interese, mūsuprāt, ir ļoti liela, jo cilvēki, kas atnāk, prom neaiziet, viņi rezervē un plāno šeit iegādāties dzīvokli,» norāda L. Veinberga. Pamatā interesi par dzīvokļiem izrāda vietējie klienti, kuru galvenās prasības saistītas ar cenai atbilstošu kvalitāti, kā arī apkārtējo infrastruktūru.

L. Veinbergas ieskatā, pircējiem šobrīd svarīgi ir arī interesanti risinājumi un papildu pakalpojumi. «Cilvēkiem sāk apnikt vienveidīgi projekti. Viņi meklē kaut ko īpašu, kaut ko citādu. Cilvēki ir mazliet noguruši no neinteresantām, klasiskām, bezpersoniskām vannasistabām un dzīvokļu apdarēm,» uzskata L. Veinberga. Nemainīgi svarīga ir arī atrašanās vieta, piemēram, priekšrocība ir, ja netālu atrodas Ķīšezers un Mežaparks. Arī nekustamo īpašumu kompānijas Balsts valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš uzsver - iegādājoties mājokli, pircējiem svarīga ir tā atrašanās vieta, apdares risinājumi un samērīgas komunālo pakalpojumu izmaksas. Ektornet novērojumi demokrātisko cenu segmentā liecina, ka pircēji bieži izrāda interesi par dzīvokļiem ar pabeigtu iekšējo apdari, bez virtuves. Turpretī dārgo īpašumu segmentā klientiem ir specifiskas prasības, kuras attīstītājam ir grūti paredzēt. Šī iemesla dēļ dzīvokļi tiek piedāvāti arī bez apdares.

Dzīvokļu rezervācija ir aktuāla arī dzīvojamo māju projektam Domino, kura celtniecība Šampētera rajonā sākta šī gada sākumā. Projekta attīstītājs YIT Celtniecība pircējus meklē gan tepat Latvijā, gan Austrumu un Rietumu valstu tirgos, tomēr līdz šim interesi pārsvarā izrādījuši vietējie pircēji. YIT Celtniecības valdes priekšsēdētājs Andris Božē to skaidro ar apstākli, ka ārzemnieki interesējas par dzīvokļiem, kuri nodoti ekspluatācijā, kad iespējams saņemt termiņuzturēšanās atļaujas. Vietējiem iedzīvotājiem pievilcīga šķiet dzīvojamo māju atrašanās vieta - A. Božē norāda, ka šobrīd tā ir vienīgā jaunā projekta dzīvojamā māja Šampētera rajonā, kas ir būvniecības stadijā. Dzīvokļu cenas projektā, kuru plānots nodot ekspluatācijā 2015. gada sākumā, svārstās no 62 000 eiro līdz aptuveni 160 000 eiro.

Cita kreditēšanas kultūra

Krīze mainījusi kreditēšanas kultūru, un šobrīd ne tikai†bankas fokusējas uz klientu izglītošanu budžeta plānošanas jautājumos, bet arī iedzīvotāji kļūst arvien racionālāki, uzskata Swedbank pārstāvis Ainars Balcers un uzsver: «Pirms lēmuma par pirkumu rūpīgi jāizvērtē ne tikai tas, kādas ērtības iegūstam, iegādājoties savu mājokli, bet arī visi ar konkrētā īpašuma ekspluatāciju saistītie izdevumi un to ietekme uz mājsaimniecības budžetu.»

Arī SEB bankas pārstāve Kristīne Kosinska-Igolniece uzsver, ka šobrīd cilvēki, aizņemoties naudu bankā, rēķina potenciālo naudas plūsmu nākotnē, jo mājokļu kredīts ir ilgtermiņa kredīts. Viņa arī teic, ka banku sektors «dara visu, lai nekustamā īpašuma tirgū notiktu pozitīvas kustības, bet rīkojas apdomīgi, lai mūsu kredītņēmējam būtu iespējas sabalansēt ienākumus ar izdevumiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dzīvojamās ēkas

Rīgā izsniegtas būvatļaujas
2010. gadā: 841 būvatļauja
2011. gadā: 995 būvatļaujas
2012. gadā: 1114 būvatļauju
2013. gadā: 1049 būvatļaujas
Nākotnes plāni
Laikā no 2014. līdz 2016. gadam Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē ekspluatācijā plānots nodot vairāk nekā 40 jaunu dzīvokļu ēku projektu, kuros kopumā varētu būt vairāk nekā 1000 dzīvokļu.
Tuvākos divos gados Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgū varētu parādīties 350-400 jaunu dzīvokļu.
Šogad pieaug vietējo pircēju interese tieši par jaunuzbūvētiem mājokļiem.
Avoti: Rīgas pilsētas būvvalde, Latio

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?