Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Vienbalsīgi, bet strīdīgi

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) paziņojusi, ka pieņemts vienbalsīgs lēmums aizliegt retranslēt programmu Rossija RTR Latvijas teritorijā trīs mēnešus no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Jurists, kurš vēlējās palikt anonīms, Dienai norādīja vairākus riskus šāda lēmuma pieņemšanas gadījumā, kas varētu radīt tiesvedību ne tikai Latvijā.

Programmas Rossija RTR raidītājs varētu vērsties Eiropas Komisijā par Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas pārkāpšanu, un tas Latvijai varētu draudēt ar prāviem izdevumiem, jo programma Rossija RTR tiek translēta no Zviedrijas, kas ir ES dalībvalsts, līdz ar to šīs programmas retranslēšanas kārtību, arī pārtraukšanu, regulē ES direktīva. Turklāt jāņem vērā - pat ja Latvijas nacionālās tiesas instances NEPLP lēmumu atzīs par tiesisku, tas nekavēs Rossija RTR vērsties ar prasību Eiropas Komisijā.

NEPLP par pamatojumu programmas aizliegšanai min Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 26. panta 3.-5. punkta pārkāpumu. Šie punkti nosaka, ka TV kanāli savu programmu saturā nedrīkst ietvert mudinājumu uz naida kurināšanu vai aicinājumu diskriminēt kādu personu vai personu grupu dzimuma, rases vai etniskās izcelsmes, valstspiederības, reliģiskās piederības vai pārliecības, invaliditātes, vecuma vai citu apstākļu dēļ, kā arī aicinājumu uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants Dienai uzsvēra, ka Rossija RTR gadījumā šie punkti ir klaji pārkāpti, uz to norādot arī vairāki juristi un eksperti, tostarp arī Drošības policija. Dienas aptaujātais jurists gan sacīja, ka problēma ir tā, ka Rossija RTR raidītājs, Krievijas uzņēmums NCP RUSMEDIACOM, nav uzskatāms par Latvijas jurisdikcijā esošu elektronisko plašsaziņas līdzekli, tāpēc tam nevar piemērot administratīvo atbildību par EPLL pārkāpšanu.

Tiesa gan, jurists atzina, ka EPLL ir ieviests izņēmuma princips, kas atsevišķos gadījumos tomēr ļautu vērsties pret konkrētu ārvalstu programmu saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu likumu. Tomēr arī šeit jurists saskata vairākus nozīmīgus riskus tieši saistībā ar Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas pārkāpšanu. Tā nosaka noteiktu procedūru, kādā ir pārtraucama kādas ES dalībvalsts retranslētas televīzijas programmas raidīšana citā valstī. Jurists norāda, ka direktīva vispirms jau paredz, ka apraide var tikt ierobežota tikai uz noteiktu laiku. Apraidi var ierobežot, ja konstatēta naida kurināšana rases, dzimuma, reliģijas vai valstspiederības dēļ. Tas atbilst pret Rossija RTR izvirzītajiem pārmetumiem no NEPLP puses.

Taču direktīva arī skaidri nosaka: lai pārtrauktu translāciju, pārkāpumam ir jābūt veiktam vismaz divas reizes pēdējo 12 mēnešu laikā un attiecīgajai dalībvalstij ir jāiesniedz rakstveida paziņojums Eiropas Komisijai par nodomu pārtraukt apraidi. Taču tas vēl nav viss. Direktīva arī paredz, ka pēc rakstveida paziņojuma iesniegšanas ir jānotiek apspriedei starp raidītāju valsti un Eiropas Komisiju. Tikai tad, ja šī apspriešanās nav noslēgusies ar izlīgumu, var tikt pieņemts lēmums par translācijas pārkāpšanu.

Kā minēja jurists, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, NEPLP nav iesniegusi rakstveida paziņojumu Eiropas Komisijai par nodomu pārtraukt apraidi un nav arī notikusi apspriešanās ar raidītājvalsti - šajā gadījumā Zviedriju un Eiropas Komisiju. Tādējādi direktīvā noteiktā procedūra nav ievērota, un Latvijas valstij var draudēt soda sankcijas par direktīvai neatbilstošu translācijas pārkāpšanu. Ja tiks konstatēts, ka lēmums par Rossija RTR retranslācijas pārtraukšanu ir pieņemts, pārkāpjot direktīvā noteikto procedūru, personas, kurām nodarīti zaudējumi, varētu lūgt tos atlīdzināt.

A. Dimants gan uzsver, ka tiesvedība ir normāla lieta un NEPLP no tās nebaidās, «jo tad nevarētu pieņemt nevienu lēmumu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?